Servis Aracında Yaşanan Kazalar İş Kazası Mı?

*/ ?>
Servis Aracında Yaşanan Kazalar İş Kazası Mı?

İş kazalarına ilişkin birçok soru, hem işverenlerin hem de çalışanlarını aklını karıştırmaktadır. Kanun maddesi içerisinde açıklanan iş kazası tanımına uygun tüm kazalar iş kazası olarak kabul edilmektedir. Bunun dışında bazı durumlarda kişiler, iş kazası olup olmadığını kesinleştirememektedir. Bu durumlara bir örnekte işyerine giderken geçirilen, servisteki kazalardır.

Bazen işyeri servisleri kaza yapabilmektedir veya işyerine gitmek için servis bekleyen kişiye araç çarpabilmektedir. Bu durumun iş kazasından sayılıp sayılmadığı kişilerin aklında soru işareti uyandırmaktadır. Örnek davalara bakıldığında da mahkemelerden bu konuya ilişkin çeşitli kararlar verildiği görülmektedir.

Servis Aracında Geçirilen Trafik Kazaları

İşe giderken birçok kişi trafik kazası geçirebilmektedir. Trafik kazasının iş kazasından sayılması için çeşitli durumların yerine gelmesi gerekmektedir. Öncelikle çalışan kişinin geçirdiği kazanın iş kazası olarak kabul edilmesi ve bunun sonucunda haklarından faydalanması için mutlaka işyerinde sigortalı çalışıyor olması gerekmektedir.

Çalışan kişiler tarafından işe gidip gelme esnasında servis araçları kullanılmaktadır. Servis araçlarının karıştığı kazalardan dolayı ortaya çıkan yaralanma, sakatlanma, ölüm gibi durumlarda iş kazası kabul edilmektedir. Trafikte gerçekleşen kazaların iş kazası olarak kabul edilmesi için aracın işveren tarafından tahsis edilmiş olması gerekmektedir.

Toplu Taşımada Gerçekleşen İş Kazaları

İşe gidip gelmelerde çalışanlarına servis imkanı tanımayan işyerlerine ulaşımı çalışanlar toplu taşıma araçları ile sağlamaktadır. Günde en az iki kere kullandıkları toplu taşımalarda bazen kaza söz konusu olabilmektedir. İş kazası tanımına bakıldığında işyerinin sigortalı çalışanının iş nedeniyle geçirdiği ve bir mağduriyet yaşadığı kazalar iş kazası olarak kabul edilmektedir.

Kişinin kullandığı toplu taşıma aracı işveren tarafından tahsis edilmediği için toplu taşımalarda meydana gelen kazalar, işe giderken dahi yaşansa iş kazası tanımına girmemektedir. Bu durumda işverenin de hiçbir sorumluluğu bulunmamaktadır.

Servis Beklerken Trafik Kazası Geçirme

İşyeri servisleri, çalışan kişileri belirli saatlerde belirli noktalardan almaktadır. Bu noktalar işveren tarafından belirlenmekte ve servis güzergahı böylece oluşturulmaktadır. Bu noktada servis bekleme esnasında kişiye başka bir aracın çarpması sonucunda yaşanan trafik kazalarının iş kazası olarak kabul edilip edilmediğine dair tartışmalar sürmektedir.

Bir örnek dava sonucunda Yargıtay tarafından verilmiş karara göre, kişinin servis beklediği nokta işveren tarafından belirlendiği ve kişinin işyeri servisini beklediği için orada bulunması sebebiyle bu iş kazası olarak kabul edilmiştir. Fakat başka bir örnekte ise kişi henüz işyeri servisine binmediği için bu kaza sadece trafik kazası olarak kabul edilmektedir.

İşyeri Aracıyla Yapılan Trafik Kazaları

İşyerinin özel aracı ile yapılan kazalar, iş kazası sayılmaktadır. Fakat aracın çalışma nedeniyle iş amaçlı kullanılması, kişinin görevli olarak bir yere ulaşımını sağlaması koşuluyla işyeri aracının kazaları iş kazasından sayılmaktadır. İşyeri aracının şahsi kullanımlarında meydana gelecek kazalar, normal trafik kazası olarak görülmektedir.

Yorum Yap

Email adresiniz paylaşılmacakyır. * Zorunlu alanlar