İş Güvenliği Ve Sağlığı

*/ ?>
İş Güvenliği Ve Sağlığı

İş güvenliği; son zamanlarda hızla artan bütün iş yerlerinde hemen hemen uygulanma zorunluluğu getirtilen bir alandır. İş yerindeki çalışma ortamını işçinin güvenliği için hazırlanmasından sorumlu olan bu konuda deneyimli ve yetkin kişilerin ilgilenmesi gereklidir.

İş yerindeki çalışanların karşılaşabilecekleri her türlü olumsuz koşulların belirlenip önlem alınmasına yardımcı olan kişilere de iş güvenliği uzmanı denir.

İş sağlığı ise bir iş yerinde ki çalışanların iş koşullarına göre karşılaşabilecekleri fiziksel sorunların ya da sağlını tehdit eden herhangi bir durumun önceden belirlenmesi ve ona göre tedbir alınması demektir. Ayrıca bu konuda uzmanlaşmış kişiler işçilere bu olumsuz koşullarda bilgi vermek ve onları önceden bilinçlendirmekle sorumludur.

İş Güvenliği Uzmanı Nasıl Olur ?

İş güvenliği uzmanı olmak için öncelikle devlet ya da özel eğitim kurumları tarafından verilen eğitimlere katılmak gereklidir. Bu eğitimlerde bu konu kapsamında her türlü bilgi ve donanıma sahip olabilecek nitelikli eleman yetiştirilmesine olanak tanıyacak şekilde eğitimler verilmektedir. Bu eğitimlere katılan kişiler bilgili ve donanımlı şekilde kurslarını bitirip sertifika sahibi olabilmektedir.

Ayrıca bu sertifikalar sınıflandırılır ve işin tehlike boyutuna göre derecelendirilip kişilere o şekilde sertifika verilmektedir.

Tüm bu eğitimlerin sonunda ise genel bir sınava tabi tutularak kişiler bu sınavlara katılır ve yetki belgesi alır. Çalışma ve sosyal bakanlığı tarafından yapılan bu sınavlara adaylar girdikleri takdirde gerekli baraj puanı geçmek zorundadır.

İş Güvenliği Uzmanı Nerelerde Çalışabilir ?

İş güvenliği ve sağlığı belgesini alan kişiler tüm işyerlerinde çalıştırılma zorunluluğu olduğu için iş alanları oldukça geniştir. Aldıkları belgelere göre iş imkanları mevcuttur. Tehlike sınıfına ve boyutuna göre alınan bu belgeler iş yerine göre gerekli belgeye sahip kişiler çalışabilmektedir.

Mesela A sınıfı belgesine sahip kişiler bütün tehlike düzeyi yüksek olan iş yerlerinde çalışabilmektedir. B sınıfı belgesi tehlikeli olan iş yerlerinde çalışabilmekteyken C sınıfına sahip belgeli kişiler ise az tehlikeli boyutta olan iş yerlerinde çalışma olanağına sahiptir.

Bütün iş yerleri tehlikenin derecesine ve boyutuna göre gerekli yetkinlik belgesine sahip kişileri bünyesinde çalıştırmak zorundadır. Yasa olarak zorunlu olduğu için çalıştırmadığı takdirde ise gerekli cezai işlemler uygulanmaktadır.

Artık kamu ya da özel sektör olsun her türlü çalışma alanında veya iş yerlerinde her türlü şirketlerde çalışan personelin işçinin her şeyden önce güvenliği ve sağlığı ön planda tutulması zorunludur. Bu yüzden iş yeri sahibi gerekli önlemleri önceden farkına varmalı bu konularda yetkisi olan uzman kişilerle birlikte hareket ederek işçisinin sağlığını ve güvenliğini sağlamalıdır. Ayrıca işçisinin sağlığını da düşünerek önceden tedbir almalı veya herhangi olumsuz bir durumda anında müdahale edebilecek donanıma ve yetkiye sahip kişileri bünyesine katarak güvenli ve sağlıklı bir çalışma ortamı yaratmalıdır.

 

 

Yorum Yap

Email adresiniz paylaşılmacakyır. * Zorunlu alanlar