İş Kazaları Nasıl Önlenir?

*/ ?>
İş Kazaları Nasıl Önlenir?

İnsanlar güvensiz çalışma sahalarından dolayı birçok iş kazası ve meslek hastalığına maruz kalmaktaydı. Son zamanlarda iş kazaları ve meslek hastalıklarının artışından dolayı devlet, birçok mevzuat çıkararak bunları engellemeye çalışmaktadır. Yapılan araştırmalara göre iş kazalarından ölen kişilerin sayısı uyuşturucu, sigara ve savaştan ölen kişilerin sayısına göre 3 kat daha fazladır. Çalışan insanlar, işyerleri güvenlik konusunda ne kadar tedbir alırsa alsın ilk olarak kendi güvenliklerini sağlamaları gerekmektedir. Kendileri iş anında kendilerine güven alıp yaptıkları her işi özveri bir şekilde yaparsa, iş kazaları ve meslek hastalıkları bir nebze de olsa azalabilmektedir.

Çalışanlar kendi tedbirlerini aldıktan sonra, işyerleri gereken tedbirleri almakla yükümlüdür. Çalışanlara daha rahat ve güvenilir bir çalışma ortamı sağlayarak üretimi yapmalarına imkan vermelidir. Çalışma ve sosyal güvenlik bakanlığından yetki belgesine sahip olan firmalar tarafından devletin uyguladığı mevzuatlar denetlenebilmekte ve eksik noktalar tamamlanabilmektedir. İş sağlığı ve güvenliği konusunda firmalar birçok eğitim vermektedir. Eğitimler sayesinde bilinçli bireyler olarak çalışma ortamlarında yapmamız gereken hataları öğrenebilmekte ve ona göre davranmaktayız.

İş Sağlığı ve Güvenliği Hakkında Sorular

İşyerlerinde çalışan insanlar iş sağlığı ve güvenliği konusunda birçok bilgi edinerek bilinçli bir insan olmakla hükümlüdür. Olası bir aksi durumda bu tarz kazalara veya hastalıklara maruz kaldıklarında hangi birimlere başvurmalarını ve ne gibi işlemler yapmalarını bilmelidirler. Çalışanların bilmesi gibi işyeri sahipleri de bu bilgileri bilmesi gerekmektedir. Aşağıda bilmeniz gereken cevapları size kolay ve anlaşılır bir şekilde açıklamasını yapmış bulunmaktayız.

İşyerlerinde oluşan kazaları işverenler 2 gün içerisinde yazılı doküman ile birlikte bölge müdürlüklerine bildirmelidirler. İşçi temsilcisi, denetleyici müfettiş ve işyeri temsilcisi işyerinde bulunan iş kazasına neden olacak her türlü makine veya malzemeyi tutanak haline getirmelidir. Bahsetmiş olduğumuz bu kişiler uygun gördüğü takdirde bölümü geçici veya tamamen kapatma yetkilerine sahiptirler.

İşyeri sahipleri, çalışma alanlarında iş güvenliği ve iş sağlığına uygunsuz bir şey olmadığını düşünüyorlarsa, 6 iş günü içerisinde yerel iş mahkemelerine başvurup, inceleme başlatmaları gerekmektedirler. İş güvenliğine ve iş sağlığına uygun olmayan bölümlerde çalışan insanlar işlerinden çıkartılamazlar. Sorun ortadan kalktığı süreden sonra işçiler kaldığı yerden işlerine devam etmeleri gerekmektedir.

İş güvenliği uzmanı bulundurmanız için firma olarak bazı özelliklere sahip olmanız gerekmektedir. Bünyenizde en az 50 işçi çalıştırmalısınız. Ağır ve tehlikeli işyeri sahibi olanlarda iş güvenliği uzmanı bulundurması gerekmektedir.

İş Sağlığı ve Güvenliğinin Gerektirdikleri

Ülkemizin gelecek nesillerde üreten bir ülke olmasını istiyorsanız, devletin iş sağlığı ve iş güvenliği ile alakalı uygulamış olan mevzuatlardan bilgimiz olmalı ve bu aldığımız bilgileri uygulamalıyız. Aynı şekilde evimizde de bu bilgileri paylaşarak bilinçli nesiller eğitebiliriz. Şunu unutmayın ki önce iş sağlığı ve iş güvenliği sonrasında üretim gelmektedir

Yorum Yap

Email adresiniz paylaşılmacakyır. * Zorunlu alanlar