İş Güvenliği Sertifikası Nasıl Alınır?

*/ ?>
İş Güvenliği Sertifikası Nasıl Alınır?

İş güvenliği uzmanı olmak için alınacak iş güvenliği sertifikasını kimya ve fizik bölümlerinin lisans bölümlerinden mezun olanlar, teknik öğretmenler, teknik elemanlar, mimar ve iş güvenliği bölümünden mezun olan herkes iş güvenliği uzmanı olabilme şansına sahip olmaktadır. İş güvenliği eğitimlerine katılarak, sına tabi tutulduktan sonra aldıkları dereceye göre iş güvenliği uzmanlığına hak kazanırlar.

İş güvenliği sertifikası alınabilmesi için bazı evraklar ile başvuru yapmanız gerekmektedir.

  • Başvuru yapılacak olan kuruma hitaben adayların belirlenmiş iş güvenliği uzmanlık eğitimleri arasından kendi istediği bölümü seçerek ve T.C. kimlik numaraları ve iletişim bilgilerinin de içinde yer aldığı başvuru yazısının olması
  • Başvuran adayların eğitim durumlarını belgeleyen diploma ve mezuniyet belgeleri
  • A sınıfı iş güvenliği eğitimine katılmak isteyen adayların B sınıfı iş güvenliği uzmanlığı belgesi ve bu belge sayesinde beş yıl boyunca bir yerde çalıştığına dair yazı olması gerekmektedir.
  • B sınıfı iş güvenliği eğitim almak isteyenlerin C sınıfı iş güvenliği uzmanlığı belgesi ile en az üç yıl bir yerde çalıştığına dair yazılı bir belge olması gerekmektedir.
  • İş güvenliği uzmanlığı yenileme eğitimine katılacak olan adayların geçerli olan mevcut belgelerini getirmeleri gerekmektedir.
  • Yukarıda yer alan belgelerin örnekleri ve asılları incelenmektedir. Eğitim kurumları tarafından doğruluğu tasdiklenmektedir. Bu belgelerden en az birinin gerçeğe aykırı olduğu anlaşıldığı anda başvuruları geçersiz olmaktadır. Bu gibi durumların sonradan ortaya çıkması halinde girdiğiniz sınav ve aldığınız belge, geçersiz sayılmaktadır.
  • Başvurularınız sırasında verdiğiniz belgeleri eğitim kurumlarının istemeleri zorunludur. Bu belgeleri beş yıl süre ile her aday için açılmakta olan dosyada saklanması gerekmektedir. Belirlenmiş yönetmeliklere uymayan veya aykırı işlemden doğan sorumluluklar kurumlara ait olmaktadır.
  • Yurtdışında alınan iş güvenliği uzmanlığı belgeleri ve eş değer tüm belgeler bakanlıklar tarafından onaylatılarak eğitim kurumlarına başvuruda bulunabilirler.

İş Güvenliği Eğitimi

Bakanlık tarafından belirlenen teorik kısım 180 saatten oluşmaktadır. Uygulama saati 40 saat ve toplamda 220 saat eğitim almanız gerekmektedir. Adayların iş güvenliği uzmanlığı belgesini aldıktan sonra beş yıl ara ile yenileme eğitimlerine katılması gerekmektedir. Yenileme eğitimleri en az 30 saatlik iş güvenliği eğitimi kapsamaktadır. 30 saatten az eğitimleriniz geçersiz sayılacaktır.

İş Güvenliği Sınavı

İş güvenliği uzmanı adaylarının eğitim programlarını tamamladıktan sonra Bakanlık tarafından düzenlenen sınava girmeleri gerekmektedir. İlk girilen sınavda başarılı olmayan adayların bir sonraki sınava girip başarılı olabilme hakkı yer almaktadır. İkinci sınavda da başarılı olamamış adayların tekrardan eğitime girmeleri gerekmektedir.

Adayların girdikleri sınavda 100 puan üzerinden değerlendirilme yapılmaktadır. 70 puan alan adaylar başarılı olarak görülmektedir. Yapılan itirazlar sınavı düzenleyen kurumlar tarafından sonuçlandırılmaktadır. Eğitim kurumlarından hiç biri Uzmanlık Sertifikası düzenlememektedir. Fakat katılım belgesi düzenlemesi yaparak eğitime katıldığınıza dair iş güvenliği katılım belgesi verebilirler.

 

3 Yorum

  • hatice karaağaç on 28 Haziran 2018 10:38 Cevapla

    en kısa zamanda iş sağlığı bölümünü bitirip uzmanlık sertifikamı almaktayım çalışmalarınızdan dolayı tebriklerimi sunarım.

  • 05388550566 on 19 Kasım 2018 15:03 Cevapla

    kimya teknikeri iş sağliği ve güvenliği sertifikasını alabilir mi?

  • Ali on 10 Kasım 2019 16:20 Cevapla

    Fizyoterapist de alabilir mi?

Yorum Yap

Email adresiniz paylaşılmacakyır. * Zorunlu alanlar