Mesleki Yeterlilik Kurumu, 2006 yılında 5544 sayılı Kanun ile ulusal yeterlilik sistemini kurmak ve işletmek amacıyla kurulmuştur. Bugüne kadar 848 meslek standardının hazırlık çalışmalarına başlanmış, bunlardan 644 ulusal meslek standardı Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girmiştir. İlave olarak 11 adet meslek standardı da yayımlanmak üzere Başbakanlığa gönderilmiştir.
Sınav ve belgelendirme faaliyetlerinin yürütülebilmesi için Kurum tarafından toplam 339 meslekte ulusal yeterlilik esasları belirlenmiş ve yürürlüğe girmiştir. Ulusal yeterlilik sisteminde sınav ve belgelendirme faaliyetleri Kurum tarafından yetkilendirilmiş belgelendirme kuruluşları tarafından yürütülmektedir. 35’i tehlikeli ve çok tehlikeli mesleklerde olmak üzere toplam 47 kuruluş sınav ve belgelendirme yapmak ile yetkilendirilmiştir. 61 kuruluşun ise yetkilendirme süreçleri devam etmektedir. Bu kuruluşların yıllık sınav ve belgelendirme kapasiteleri yaklaşık 500.000 kişidir.
Yetkilendirilmiş kuruluşların 31’i işçi/işveren sendikalarının, vakıfların, meslek odalarının ve belediyelerin iktisadi işletmelerinden, 7’si üniversitelerin sürekli eğitim merkezlerin- den, 9’u ise özel şirketlerden oluşmaktadır. Bugüne kadar 12 sektörde 179 meslekte sınav ve belgelendirme faaliyetleri devam etmektedir. Bugüne kadar 46.080’i tehlikeli ve çok tehlikeli işlere ilişkin mesleklerde olmak üzere toplam 64.680 kişiye MYK Mesleki Yeterlilik Belgesi düzenlenmiştir.
MYK Mesleki Yeterlilik Belgesine ilişkin sınav ve belgelendirme masraflarının zorunluluk getirilen mesleklerde İşsizlik Sigortası Fonundan, diğer mesleklerde de Avrupa Birliği Fonlarından karşılanması sağlanmıştır. Bu kapsamda 26.000 kişinin yaklaşık 14.000.000 TL tutarındaki sınav ve belge ücreti bu fonlardan karşılanmıştır.
Yorum Yap