İşyerinin Tehlike Sınıfı Belirlenmesi

*/ ?>
İşyerinin Tehlike Sınıfı Belirlenmesi

Çalışma alanlarına bakılarak işyerlerinin tehlike sınıfı belirlenmektedir. Bu sınıflandırma sayesinde alınması gerekli tüm önlemler kolaylıkla alınabilmektedir. Tehlike sınıflandırılmasına bakıldığında üç adet sınıflandırma yer almaktadır. Bunlar çok tehlikeli, tehlikeli ve az tehlikeli olarak adlandırılmaktadır. Tehlike sınıflandırılması NACE kodu diye adlandırılan bir prosedür sayesinde baz alınmaktadır. Bu kodlama sistemi ve oluşturulan liste ile tehlike sınıfı belirlenmektedir. Türkçe açılımı, Avrupa Topluluğunda Ekonomik Faaliyetlerin İstatistiki Sınıflandırması olarak bilinmektedir. İşyerlerine faaliyet alanlarına göre altı hane içeren bir kod verilmektedir. Firmanın kendine ait olan SGK sicil numarasındaki 2, 3, 4, 5, 6 ve 7. Rakamları firmanın NACE kodunu oluşturmaktadır.

NACE kodunun diğer bir bulunma yöntemi de firmanın üyesi olduğu ticaret odası sitesine girerek sicil kayıt başlığının alt kısmında yer alan arama kriterini yazarak detaylı bir şekilde bilgi alabilirsiniz. Bu sayede kodunuzu öğrenmeniz mümkündür. Eğer bu şekilde kodunuzu öğrenemezseniz muhasebecinize danışmanız gerekmektedir. NACE kodu yüzeysel bir şekilde hazırlanmış olan bir liste olarak görülmemelidir. İş güvenliği üzerinden tehlike sınıflandırılmasını sağlamak amacıyla Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği tarafından hazırlanmış ve kontrolü, düzenlenmesi yapılmış olan bir listedir.

Tehlike Sınıfları ve İş Güvenliği Uzmanlığı Sınıfları

Çok tehlikeli sınıflarda yer alan iş yerlerini inşaat, maden, tersane gibi işlerin yapılmakta olduğu yerler oluşturmaktadır. Bu çok tehlikeli sınıfta yer alacak olan İş güvenliği uzmanının A sınıfı belgeye ihtiyacı vardır. İşyerinde birden fazla iş güvenliği uzmanı bulunacak ise, sadece bir tanesinde A sınıfı belge olması yeterli olmaktadır.

Tehlikeli sınıfta yer alan işyerleri, kesme, boyama, imalat, servis gibi işlerin yapıldığı işyerlerine denmektedir. Bu gibi iş yerlerinde iş güvenliği uzmanı işi yapacak olan kişide en az B sınıfı belge bulunması gerekmektedir.

Az tehlikeli sınıfta yer alan işyerleri, büro hizmetleri, perakende alışveriş yerleri, gıda gibi iş yapan firmalar bu grupta yer almaktadır. Bu sınıfta çalışacak olan iş güvenliği uzmanın da C sınıfı belgesinin olması şarttır.

İş güvenliği uzmanı olmak için ilk başta C sınıfına ait olan belge alınması ve bu sınıfta bir iş yerinde çalışması gerekmektedir. Oldukça titizlik ve uzmanlık isteyen iş güvenliği uzmanlığı deneyim ve tecrübeye dayalı olduğundan dolayı bu sistemde ilerlemesi oldukça önem taşımaktadır. C sınıfı uzmanları belgeyi aldıktan sonra bu nedenden dolayı 3 sene C sınıfı belge ile çalıştıktan ve bunu belgeledikten sonra B sınıfı belge almak için eğitim ve sınava girmeye hak kazanmaktadır. B sınıfı belge ile de 4 sene çalışması gerekmektedir. Bu çalışmadan sonra yükselmek için A sınıfı eğitimini alarak sınavı kazanması gerekmektedir.

Tehlike Sınıfı Hesaplanması

1’den 12’ye kadar SGK tarafından belirlenmiş olan işyeri tehlike aralıkları bulunmaktadır. İş yerinin aralığı belirlenmesinden sonra bu aralığın SGK’ya bildirilmesi gerekmektedir. Hesaplama formülünde yer alan tehlike aralığına konularak işverenin iş kazası ve meslek hastalıkları sırasında ödeyeceği prim oranı tespiti sağlanmış olmaktadır.

 

Yorum Yap

Email adresiniz paylaşılmacakyır. * Zorunlu alanlar