Çalışma hayatı içerisinde meydana gelen iş kazalarının birçok çeşidi ve nedeni bulunmaktadır. Kanun maddesi ile de hangi durumların iş kazası sayılabileceği açıklanmaktadır. Fakat çalışan ve işverenler yaşadıkları bazı durumlar karşısında bu durumun iş kazasına girip girmediğini merak etmektedir.
İşyerinde meydana gelen iş kazalarının kapsamı 5510 sayılı yasanın 13. Maddesinde açık bir ifade ile açıklanmaktadır. Bu maddeye göre, işyerinde sigortalı çalışan kişilerin, işyeri sınırları içerisinde iş nedeniyle geçirdiği kazalar, işi nedeniyle görevli gönderildiği yerde geçirmiş olduğu kazalar, işyerine ait araçla iş ile ilgili gidiş gelişler esnasında gerçekleşen kazalar ve süt izni bulunan kadın çalışanın süt izni saatleri arasında geçirdiği kazalar iş kazası sayılmaktadır.
İşyerinde İntihar Olayları
Zaman zaman bazı kişilerin intihar veya intihar teşebbüsü olayları gündeme gelmektedir. İntihar eden veya etmeyi düşünen kişilerin genellikle ekonomik, psikolojik, toplumsal ve ruhsal problemleri bulunmaktadır. İş hayatının stresi ve işyerlerinde uygulanan mobbing de çalışanları intihara itebilmektedir.
Bazen kişiler, işyerlerinde intihar edebilmektedir. Bu durumda işverenler bu durumun iş kazası olup olmadığı konusunu merak etmektedir. İş kazası tanımına göre işyerinde meydana gelen bir kazanın sadece işveren, işyeri nedeniyle kaynaklanmış olması gerekmektedir. Çalışanın kendi kusuru nedeniyle yaşanan kazalar da iş kazası sayılmaktadır.
Sigortalı Kişinin İşyerinde İntihar Etmesi
İşyerinde meydana gelen intihar olaylarının iş kazası olup olmadığına dair birçok tartışma bulunmaktadır. Bu durumla ilgili kanun maddeleri incelendiğinde işyerinde intihar eden kişinin iş kazası geçirdiği kabul edilebilir görülmektedir.
Yasada yer alan 506 sayılı kanunun 110. Maddesinde ve 5510 sayılı yasanın 22. Maddesinde bu durumu doğrulayan açıklamalar bulunmaktadır. Bu maddelere göre işyerinde kendi kusuru nedeniyle iş kazası geçiren çalışanların iş göremezlik ödeneği ve sürekli iş göremezlik maaşının kesintiye uğratılmasına karar verilmiştir. Yine aynı maddelerde kendi kasti hareketi sonucunda iş kazası geçiren kişiye sürekli iş göremezlik maaşı ve iş göremez ödeneğinin yarı tutarının ödenmesine karar verilmiştir.
İşyerinde İntihar Olayında İşverenin Sorumlulukları
İşyerinde gerçekleştirilen intihar olayı, işveren adına büyük önem arz etmektedir. Bu durum başına gelen kişiler, intihardan dolayı işyeri sahibi, işveren vekillerinin sorumlu tutulup tutulmayacağını merak etmektedir. Kişi kendi iradesi ile bu eylemi gerçekleştirdiği için işverenin bir sorumluluğu bulunmamaktadır.
Bunun dışında kişinin neden intihar ettiği büyük önem taşımaktadır. İntihar eden çalışan, işyeri çalışma koşulları, işyeri mobbing uygulamaları gibi işyerine bağlı nedenlerden dolayı intihar ettiyse işverenin iş güvenliği uzmanı ile görüşerek diğer işçilerin psikolojik durumları hakkında bir düzenleme yapılmasını talep etmelidir. Ayrıca işyerinde insan sağlığını olumsuz etkileyecek kimyasal madde ve ilaçların işyerlerinde bulundurulmaması veya bulundurulması gerekiyorsa koruma altında olması gerekmektedir.
İşverenin intihar olayında problem yaşamaması için intihar şekli de önemlidir. Sağlıksız çalışma koşulları, çalışanlar üzerindeki psikolojik baskı, bazı meslekler için kişinin psikolojik durumunun yeterli olup olmadığına bakılmamasına, kişinin intiharda kullandığı zararlı ilaç ve kimyasalların işyerinde korunaksız bulundurulması işyeri sahibi için problem yaratmaktadır.
1 Yorum
Yazilarınız için teşekürler see you
Yorum Yap