İşverenin Alması Gereken İş Güvenlik Kuralları

*/ ?>
İşverenin Alması Gereken İş Güvenlik Kuralları

Neredeyse her kişi kendi işyerinin ve kendi işinin patronu olma hayali kurmaktadır. Farklı alanlarda üretim gerçekleştirmek amacıyla açılan işyerlerinde işveren konumunda bulunan kişilere önemli sorumluluklar düşmektedir. Kişi, kendi iş yerini açtığında sadece tek başına hem üretim yapıp hem de diğer işleri yürütmesi mümkün olmamaktadır. Bu nedenle işyerinde bazı kişileri çalıştırma gereksinimi duymaktadır.

İşveren konumundaki kişilerin yanında çalışan eleman sayısı işyerinin büyüklüğüne ve işlevine göre değişkenlik göstermektedir. Yeni kanunla birlikte tüm işyerleri için bir zorunluluk haline gelen iş sağlığı ve güvenliği de işyerinde çalışan kişi ve iş grubunun hangi tehlikelerle karşı karşıya olduğu gibi konulara göre değişkenlik göstermektedir.

Kanunla sabitlenen iş güvenliği çalışanlar, işverenler hatta işyerinde kısa süreliğine bulunan stajyerler için dahi önemli bir konudur. Bu nedenle yeni kanunla belirlenen iş kazalarına karşı iş güvenliği konusunda mutlaka işveren hem kendini hem çalışanlarını bilinçlendirmelidir.

İşletme İçin İş Sağlığı ve Güvenliği

İş sağlığı ve güvenli alanında sık denetlemelerin yapılması bu konuda gerçekleştirilecek ihmalkarlık ve dikkatsizliklere karşı da caydırıcı rol oynamaktadır. Birçok mimar, mühendis, teknik öğretmen gibi bölümlerden mezun kişilere yeni bir iş kolu olarak sunulan iş güvenliği uzmanlığı kişilerin iş yerlerinde güvenlik ve sağlık açısından alması gereken önlemleri denetlemek ve bu konuda bilinçlendirmek için çalışmaktadır.

Bu denetlemelerde işletmenin iş güvenliği ve sağlığı açısından uzmandan iyi puan alması, işyerinin prestiji açısından da önemlidir.

Bir işverenin iş güvenliği görevleri arasında öncelikle gerekli uyarı tabelalarını iş yerinin çeşitli yerlerinde bulundurmak yer almaktadır. Çalışanların can ve mal güvenliklerini tehlikeye atan durumlara karşı mutlaka uyarıcı tabelalar bulunması gerekmektedir.

Tehlike arz eden durumlarda gerekli önlemleri almak da işverenin sorumlulukları arasında yer almaktadır. Ayrıca işyerinde güvenlik kadar işletmede işçi sağlığı konusu da oldukça önemlidir. Oluşabilecek kazalara karşı mutlaka bir iş yeri hekimi bulundurulmalıdır.

İşletme içerisinde sadece işverenin iş güvenliği konusunda bilinçlenmesi yeterli olmamaktadır. Çalışanların iş esnasında kendi önlemlerini alması iş güvenliği için gerekli malzemeler kullanması için de çalışanların işveren tarafından iş güvenliği ve sağlığı konusunda bilinçlendirilmesi gerekmektedir.

İş Güvenliği ve Sağlığına Uygun İşe Alım

İş güvenliği ve işe alım sadece önlemler ile sınırlı kalmamakta, işletmenin her alanını etkilemektedir. Öncelikle temiz ve düzenli bir iş yeri ortamı sağlık açısından büyük önem taşımaktadır. Bunun yanı sıra iş alımında iş güvenliği göz önünde bulundurulması da dikkatli olunması gereken konular arasında yer almaktadır.

Bir işyerinde çalıştırılacak işçinin hem sağlık açısından hem de eğitim açısından yeterli olması gerekmektedir. İşveren, iş başvurusu yapan kişiler arasında seçim yaparken kişinin yeterliliğini her açıdan değerlendirerek iş yerinde çalışmasına karar vermeli, çalışma saatlerini de yönetmelikle belirlenen sınırlar içerisinde tutmaya özen göstermelidir.

 

 

Yorum Yap

Email adresiniz paylaşılmacakyır. * Zorunlu alanlar