İş Sağlığında Dikkat Edilmesi Gerekenler

*/ ?>
İş Sağlığında Dikkat Edilmesi Gerekenler

İş güvenliği personelin sağlık ve güvenliğini sağlamak adına yürütülmüş olan çalışmaları ifade etmek için kullanılan bir kavram olarak yer alır.

İş güvenliği, işçilerin sağlık ve güvenliğini korumak adına yürütülmüş olan çalışmaları ifade edebilmek için kullanılan bir kavramdır. İlk olarak yakın zamanda yaşanmış olan Soma Maden Faciası, ülkemizde iş güvenliği konusunda önemli sorunların olduğunu göstermiştir.

Soma Maden Faciası sırasında birçok maden işçisi, güvenlik tedbirlerinin yetersiz oluşundan hayatını kaybetti. İşyerleri içerisinde güvenlik önlemlerinin üst düzeyde olması gerekir. Bunun için yürütülecek olan çalışmaların esnek bulunmaması ve yetkili merciler aracılığı ile sık sık denetlenmesi gerekmektedir. Denetleme işlemlerinin ne kadar sıkı yer alırsa, yaşanabilecek olumsuz durumlar da o derece az olmaktadır. Son dönemlerde iş güvenliği alanında önemli çalışmaların yürütüldüğünden söz edebiliriz.

Ortak Sağlık Güvenlik Birimi

Genel olarak OSGB çalışmalarının bu konuda önemli bir yer tutmaktadır. OSGB, yani açık anlamı ile Ortak Sağlık Güvenlik Birimi, bizzat işyerleri içeresinde hizmet veren bir birimdir. Bu birimin amacı personelin sağlığını koruyabilmek, çalışma ortamında yer alan güvenlik zafiyetlerini ortadan kaldırmak ve personeli bu gibi konularda bilgilendirmektir.

İşyerleri içerisinde kurulan Ortak Sağlık Güvenlik Biriminde en az bir işyeri hekimi yer alması gerekir. Bu konuda işyeri hekimliği eğitimi vermiş olan kurumlardan da yararlanabilirler. İşyeri hekimi, sistematik konuda Ortak Sağlık Güvenlik Birimi’nin en temel elemanları arsındadır. İşyeri hekimine işyerinde yürütülecek olan çalışmalarda yardımcı olabilen en az bir sağlık personelinin bulunması da gerekir.

Ortak Sağlık Güvenlik Birimi işyerleri içerisinde yaşanan kazaları ve güvenlik zafiyetlerini en az duruma indirmek amacıyla kurulur. Bu birimin temel amacı çalışanların sağlığını güvence altına alabilmek, çalışma ortamını ise iyileştirir. OSGB personeli, gerekli konularda çalışanlardan yardım alabilmektedir. Bu yardımın daha koordineli olabilmesi için önceden işçiler içerisinden bir kişinin seçilmesi mümkün olabilir. Bu kişinin personel ve Ortak Sağlık Güvenlik Birimi elemanları içerisinde köprü vaziyeti görmesi, birimin çalışmaları konusunda büyük önem arz etmektedir.

Mobil Sağlık Hizmeti

İşyerlerinde güvenlik ve sağlık koşullarının tam olarak iyileştirilmesine yönelik hizmetlerden bir tanesi de mobil sağlık hizmetleridir. Bu hizmetler işyeri içerisinde verilmeli ve bu konuda uzman elemanlardan yardım alınması gerekir.

Alanında uzman olan hekimler, mobil sağlık hizmetlerinin işyerleri içerisinde verilmesini sağlayabilirler. Laboratuvar testleri ile beraber fiziksel testler, mobil sağlık işlemlerinin en temel noktasıdır. Bu testlerin güvenilir yer alması konusunda kullanılacak ortamın belirli niteliklere sahip olması gerekmektedir. Bu nitelikleri karşılamış olan işyerlerine Sağlık Bakanlığı tarafından özel bir ruhsat verilir.

Sağlık Bakanlığı, işyerleri içerisinde mobil sağlık uygulaması konusunda önemli yaptırımlarda yer almaktadır. Ruhsat işlemlerinin titizlikle yürütülmesi açık bir şekilde ortaya koymaktadır. Ruhsat almaya hak kazanmış olan işyerlerinde gerekli bulunan işlemlerin sona ermesinin ardından mobil sağlık hizmetleri sunulmaya başlanmaktadır. Yapılacak olan test ve tetkiklerle ilgili yer alan raporların yine mobil sağlık uygulaması dâhilinde kaydedilmesi gerekir.

Yorum Yap

Email adresiniz paylaşılmacakyır. * Zorunlu alanlar