İş güvenliği ve iş sağlığı, çalışan her işçinin doğal hakkıdır. İşyerinde çalışırken oluşabilecek kazalardan veya çalıştığınız alanda bulunan zararlı maddelerden dolayı meslek hastalıkları oluşan her insan, iş sağlığı ve güvenliği haklarından faydalanabilmektedir. Çalışanlara daha rahat ve güvenilir bir çalışma ortamı sağlanabilirse bu gibi problemler hiçbir zaman oluşmayacaktır. Çalışma ve sosyal güvenlik bakanlığı, son zamanlarda bu konu üzerine çok fazla yoğunlaşmış ve yeni yasa ve kanunlar getirmişlerdir.
İş sağlığı ve iş güvenliğinin denetimlerin devlet gözetimi altında özel firmalar yapabilmektedir. Özel firmaların vermiş olduğu yetki ve eğitim sayesinde iş sağlığı ve güvenliği konusunda daha rahat çalışma ortamı sağlamış olacaksınız.
İş Sağlığı ve Güvenliği Hakkında Bilinmesi Gerekenler
İnsanlar iş sağlığı ve iş güvenliği hakkında birçok bilmedikleri bilgileri biz onlara aktarmaktayız. Size vereceğimiz bilgiler sayesinde kafanıza takılan birçok sorunun cevabını da vermiş olacağız.
Firma sahipleri, işyerlerinde meydana gelen iş kazalarını 2 gün içerisinde yazılı olarak bölge müdürlüklerine bildirmelidir. Çalışma alanlarınızda makinelerinizden ya da başka bir şeyden ötürü insan güvenliğini etkileyecek durumlarda denetleyen, işçi temsilci veya işyeri temsilcisi o bölümdeki sıkıntı çözülene kadar geçici ya da sürekli olarak üretime kapatma yetkisine sahiptirler.
Oluşabilecek herhangi bir sıkıntıdan dolayı işyerinin kapanmasına karar verilmiş ve işveren bu kararın doğru olmadığı kanaatindeyse 6 iş günü içerisinde yerel iş mahkemelerine itiraz etme yetkileri vardır.
Çalıştığı bölümdeki sorunlardan dolayı kapatılan bölümün işçileri işyerinden çıkartılamazlar. Sorunlar düzelttikten sonra işlerine kaldıkları yerden devam ederler. İş sağlığı ve güvenliği kurulunca alınan bütün kararlar işveren uygulamakla yükümlüdür.
Altı aydan fazla sürekli olarak işlerin yapıldığı işyerleri, sürekli olarak en az 50 işçi çalıştıran işyerleri ve ağır ve tehlikeli olan işyerleri iş güvenliği ve sağlığı uzmanı bulundurmaktadır. Ağır ve tehlikeli işler raporunu işyerleri çalışanlarından ilk işe girişlerinde ve her yılda bir kere olmak şartıyla devamlı olarak istemeleri gerekmektedir.
İlk iş sağlığı yasası İngiltere’de çıkmıştır. Sonrasında detaylı olarak bütün ülkeler bu yasa üzerinde çalışmalar sürdürmektedir. İş sağlığı ve iş güvenliği konusunda devletin görevleri iş sağlığı ve güvenliği hakkında mevzuat çıkarmak, çıkarmış olduğu mevzuatları işyerlerinde denetlemek ve işçilere çalıştıkları işyerlerinde iş sağlığı ve güvenliği hakkında eğitim vermektir. İşyerleri devletin almış olduğu bu kararları tamamen uygulamak ile hükümlüdür. Yapılan denetlemeler sonucunda eksik ya da yanlış yapılan uygulamalarda devlet işyerlerine yüklü miktarda cezalar kesmekte ve o işyerinin faaliyetini durdurabilmektedir.
İş Sağlığı ve Güvenliğinin Oluşturacağı Faydalar
İş sağlığı ve güvenliği ülkenin geleceği için çok önemlidir. Eğer üretim yapabilmemiz için gelecek nesillerimize rahat ve güvenilir bir çalışma ortamı bırakmamız gerekmektedir. Öncelikli olarak kendi sağlığımızı ve güvenliğimizi düşünmeli ve ona göre hareket etmeliyiz.
Yorum Yap