İş sahasında herkesin sağlıklı ortamlarda çalışmasını sağlamak ve güvenliğin üst konumda tutulmasına yardımcı olabilmek için iş sağlığı ve güvenliği bölümü son yıllarda kendini göstermeye başlamış olan bir bölüm ve meslek dalıdır. Önlisans, lisans, yüksek lisans, doktora şeklinde yükselmeye açık olan bir alandır ve birçok üniversitenin de yer ayırdığı günümüzün önemli mesleklerinden biridir. Dünya genelinde önemli görülen bu alan artık ülkemizde de değer görmeye başlamıştır.
Eğitim Süreci
Önlisans ya da lisans olarak eğitim sürecine başlayabilirsiniz. Elbette ki alanında iyi bir isim olabilmek ve daha büyük bir kesime hitap edebilmek için lisans bölümü tavsiye edilmektedir. Yüksek lisans ile de desteklendikten sonra uzmanlık ünvanını da kullanarak iş sahanızı genişletebilirsiniz. Müfredat olarak temel derslerden alan derslerine kadar giden bir içeriği bulunmaktadır. Genel itibari ile çalışma performansına göre değişkenlik gösterse de çok zorlayıcı bir bölüm değildir.
İş sağlığı ve güvenliği bölümü derslerinde en temel ortak dersler de yer almaktadır. Bunun haricinde mesleki hedeflerde amacına ulaşılabilmesi için temel fizik, kimya ve biyoloji, ergonomi, tehlike belirleme ve risk yönetimi, matematik, kaza analizi, makine ve teçhizat, hukuka giriş, biyoistatistik, temel anatomi ve fizyoloji, güvenlik mühendisliği, eğitim becerileri, acil durum yönetimi, patlayıcı ortamlar ve tehlikeleri, kişisel koruyucu donanımlar, çalışma ortamında biyolojik etmenler, psikososyal risk etmenleri, kriz yönetimi, yapı işlerinde iş sağlığı ve güvenliği, statik, halk sağlığı gibi alanın her ayrıntısına değinen dersler bulunmaktadır. Staj olanakları da bulunmaktadır.
Amaç Ve Hedefleri
İş sağlığı ve güvenliği uzmanı olmak isteyen biri küçük iş yerlerinde de büyük şirketlerde de çalışabileceğini bilmelidir. Çünkü her iş sahasında güvenlik son derece önemli ve gereklidir. İlk olarak amaç işçilerin sağlıklarını korumak ile başlayan bir süreç sonrasında güvenliklerini de sağlamaya çalışmaktır. Kimyasal ve biyolojik olarak zararların her birinden uzaklaşabilmek ilk amaçların başında gelmektedir. Çok disiplinli bir çalışma ortamının olduğu bilinmekte ve mevzuat çizgisi içinde her türlü güvenliğin sağlanması desteklenmektedir. Ulaşım, inşaat, yangın güvenliği başta olmak üzere işyerinin hijyenik yapısı ve hava kirliliğinin önlenmesinde çalışmalar iş güvenliği kapsamına girmektedir.
Ufak bir hatayı bile kabul edemeyecek kadar önem arz ettiği için alanında en iyileri çalıştırmak isteyen bir bölüm olduğu doğrudur. Bu sebepten dolayı da iş sağlığı ve güvenlik uzmanı olacak kişilerin maden, inşaat, havacılık ve uzay, kimya, jeoloji, gıda, çevre, elektrik, makine, metalürji mühendisliği ya da fizik, kimya, biyoloji veya tıp alanından olan kişilerin bu alanda daha çok tercih edildiği bilinmektedir. Bu alanlarda lisans şeklinde mezun olmuş kişilerin büyük şirketlerde çalışabilmesi adına disiplinli bir ortamı mükemmel bir eğitim ile birleştirmek istenmektedir. Bunun için bu alandaki uzmanların iş sağlığı uzmanı olmasının daha kolay olduğunu ifade edebiliriz.
Yorum Yap