İş Kazası Ve Malul Gelirlerindeki Zam

İş Kazası Ve Malul Gelirlerindeki Zam

İş kazası ve malul denilince akla elbette ki iş yerinde oluşan pek çok sorun ve başa gelmiş olan büyük kazalardan oluşan sorunlardır. Malul ise bir çalışanın işyerinde geçirmiş olduğu en büyük kazadan ötürü işlevlerini kullanamaz hale gelmiş olduğu için çalışmamasıdır. İş kazası da buna benzer bir durum olsa da kaza sonrası iş görebilir raporu da verilebilmektedir. Malulen emekli olmak denilen tabir ise kişinin özürlerinden dolayı bir daha çalışamadığı için devletin bağlamış olduğu maaştır.

Bu maaşı alabilmek için kişinin her yönden %60 ve daha üzerinde bir kaybının olması en başta gelen nedendir. İş kazası ve malul gelirlerindeki zam konusu son derce önemlidir. Malulen emekli maaşları ve iş kazalarından alınan maaşların yıl içerisinde artması konusu da son derece muallâkta kalmış bir konu olarak mecliste ve torba yasada konuşulmaktadır.

Engelinde %10 kaybın üzerinde olan hemen herkese işsizlik maaşı bağlanabilmektedir. Bundan başka bir konu olarak da %60 ve daha üzerinde bir kaybı olan kişi tamamen malulen emekli olur ve her ay maaşını ölene kadar alabilir.

İş Kazası Ve Malulen Emekli Geliri Ne Kadar?

İş kazası ve malulen emekli olan kişilerin maaşları her ay düzenli olarak hesaplarına yatmakla birlikte bu maaşı alan kişiler bir işte de çalışabilmektedirler. SSK ya da bağ kur tarafından ödenen bu maaşlar kişinin iş göremez olmasına ve iş engelinin ne boyutta olduğuna bağlıdır.

%10dan fazla bir iş göremezliği olan her vatandaşın maaş alma gibi bir hakkı bulunmaktadır. Bunun yanında her yıl iş göremezlik raporunun yenilmesi ile birlikte bir iyileşme durumu olursa bu maaşta da farklı durumlar söz konusu olabilmektedir. İş kazası ve malul gelirleri devlet tarafından her yıl yüzdesi farklı olarak zamlanabilir ve her ay hesaplarına geçirilir.

Sigorta gibi bir sorunla da karşılaşmayan iş kazası ve malulen emekli olan kişiler ek bir gelir elde etmek için hallerinin dışında bir iş yerinde çalışabilirler ve sigorta yaptırmak ya da maaş kesilmesi gibi bir durumla da karşılaşmazlar. Bu sayede hem maddi açıdan sıkıntılarını karşılayabilirler hem de hastalık ya da sakatlıklarını biraz olsun unutabilirler.

Sürekli İş Göremezlik Nedir?

Sürekli olarak iş göremezlik tamamıyla bütün uvuzlarını kaybetmek olarak açıklanabilen bir durumdur. Sürekli iş göremezlik raporu alan bir kişi için bütün hastane ve sağlık masrafları da karşılanabilmektedir.

İş kazası sonucunda sakatlanma ya da meslek hastalığının olması nedeniyle mesleğini yapamama gücünün %10 azalması sonucunda sürekli iş göremezlik raporu alınabilmektedir. Tam iş göremezlik %100 kayıp, kısmi iş göremezlik en az %10 en fazla da %99.99 olması ve bunun yanında sigorta borçlarının olmaması da sürekli iş göremezlik raporu almalarına sebeptir.

 

 

 

Yorum Yap

Email adresiniz paylaşılmacakyır. * Zorunlu alanlar