İş Kazalarında Türkiye Avrupa Birincisi Dünya Üçüncüsü

*/ ?>
İş Kazalarında Türkiye Avrupa Birincisi Dünya Üçüncüsü

Türkiye iş kazalarına bakıldığında 100 bin işçi başına ölümlü iş kazalarında Avrupa’da birinci sırada yer almaktadır. Dünya sıralamasına bakıldığında üçüncü sırada yer almaktadır. ILO yani Uluslararası Çalışma Örgütü araştırmalarından çıkan verilere göre El Salvador ve Cezayir’den sonra işçi ölümlerinden üçüncü sırada Türkiye yer almaktadır. Her yıl ölen işçi sayısı bin kişinin üstünde yer almaktadır. 2014 yılının ilk 9 ayında 1414 işçi iş kazaları nedeniyle hayatını kaybetmiştir.  Ölenlerin 42’si çocuk olarak verilerde yer almaktadır. Bu veri İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisi verilerinde görülmektedir.

İş güvenliği ve sağlığı konusunda devletin yapmış olduğu yaptırımlar yer almaktadır. Daha da sıkı olarak denetlense de işverenlerin ve işçilerin dikkatsizliği ve kurallara uymamalarından kaynaklı bir durum olduğu ortaya çıkmaktadır. Disk Tarafından hazırlanmış olan bir raporda Türkiye’de saat başına 80 ve yılda 706 bin işçi iş kazasıyla karşı karşıya gelmektedir. Her on iş kazasından bir tanesi SGK kayıtlarına yansıtılmaktadır.

Araştırmalara Göre İş Kazaları Verileri

Çalışma ve Sosyal Güvenlik verileri göz önünde bulundurulduğunda her gün 4 İşçi hayatını kaybetmektedir. Türkiye içerisinde her gün 172 iş kazası görülmektedir. Bu kazalar ortalama her gün 4 işçinin ölümüne neden olurken, 6 işçi de iş göremez hale gelmektedir.

2014 verileri göz önüne alındığında son 12 yılda 14 bin 125 işçi ölümü görülmektedir. SGK yani Sosyal Güvenlik Kurumu’nun araştırmalarında yer alan verilere göre 2002 ve 2012 yılları içerisinde 10 bin 742 işçi ölümü görülmektedir. İşçi Sağlık ve İş Güvenliği Meclisi yani İSİG verilerine bakıldığında son üç yıl içerisinde 3 bin 713 işçi hayatını kaybetmiştir. İş kazalarının yüzde doksanı araştırma verilerine göre taşeron iş yerlerinde gerçekleşmektedir.

İş Sağlığı ve Güvenliğinin İşçi Ölümlerinde Etkisi

İş sağlığı ve güvenliği son yıllarda oldukça etkili ve sıkı denetimli bir şekilde ilerlemektedir. Verilerde görülen işçi ölümlerinin önlenmesinde büyük bir etkisi olacağı düşünülmektedir. İşyerlerinin alması gereken önlemler ve işçilerin alması gereken önlemlerin alınması halinde işçi ölümlerinin ve iş kazalarının önüne geçilmiş olunacaktır. İş kazalarında en önemli faktör önlemlerin alınmaması ve dikkatsiz çalışma sistemidir. İşverenin bu konuda üzerine düşen görev oldukça önemlidir. Çalışanlarının ve işyerinin güvenliğini sağlamak işverenin elinde olan bir durumdur. Zorunlu olan iş güvenliği uzmanı bulunma ile birlikte işyerlerinde daha iyi önemler alınacağının belirtisi olarak düşünülmektedir.

İş sağlığı ve güvenliği alanında uzman olan kişilerin vermiş olduğu eğitimlere ve tatbikatlara tüm çalışanların katılması ve verilen eğitimlerde uygulanması gereken tüm bilgilerin uygulanması gerekmektedir. Risk değerlendirmeleri yapılarak işyerinde uygulamaların yapılması gerekmektedir. Sürekli olarak denetlemeler yaparak işçinin güvenliğinden emin olunması gerekmektedir. İş kazalarını önlemek için yapılması gereken tek şey iş güvenliği ve sağlığını uygulamaktan geçmektedir.

 

Yorum Yap

Email adresiniz paylaşılmacakyır. * Zorunlu alanlar