İş Güvenliği Uzmanı Nasıl Olunur?

*/ ?>
İş Güvenliği Uzmanı Nasıl Olunur?

İş güvenliği ve sağlığı, gerek işçi gerekse işyeri için son derece mühim bir mevzudur. Sanayileşme ile birlikte, yeni istihdam alanları oluşmuş, işçiye duyulan ihtiyaç artmıştır. Böylelikle, binlerce işçi, gerek fabrikalarda, gerek madenlerde gerekse başka alanlarda çalışmaya başlamıştır. Ve bunun sonucunda, iş sırasında bazı kazalar meydana gelmeye başlamıştır. Bu kazalar başta önemsenmemiş, küçük tesadüfler olarak görülmüş ve gereken önlemler alınmamıştır. Ancak, zaman ilerledikçe bu kazaların işçi için hayati tehlike taşıdığı ve işyeri için de büyük bir kayıp teşkil ettiği fark edilmiştir. Sonrasında, bu konu hakkında düşünülmesi ve çalışmalar yapılması gerektiği saptanmıştır. Böylelikle, çalışmalar yapılmış, iş sağlığı ve güvenliği için kanun çıkarılmıştır.

İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu

Devlet, uzun zamandır iş sağlığı ve güvenliğinin sağlanması için çalışmaktadır. Farklı uygulamalar getirilmiştir. Tüm bu uygulamaları kapsayan İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu 2012 yılında çıkmıştır. Ancak, bazı uygulamalar için, esnafa belirli bir süre tanınmış ve bu uygulamalar ertelenmiştir. 1 Temmuz 2017’den itibaren tüm işletmelerde zorunlu uygulanacak olan, her işyerinde işyeri hekimi ve iş güvenliği uzmanı bulundurma maddesinin bu konuda çok faydalı olacağı düşünülmektedir. Kanuna göre, her işyerinde uzmanın ve hekimin bulundurulması zorunludur. Bu yükümlülüğü yerine getirmeyen işyeri sahipleri 13 bin TL’ye kadar ceza alabilecektir.

İş Sağlığı ve Güvenliği Kanununun kapsamındaki, her işyerinde uzman ve hekimin bulundurulacak olması maddesi, yeni istihdam alanı oluşturmuştur. Bu kanunla, İş Güvenliği Uzmanlarına ihtiyaç doğmuştur. Bu alanda faaliyet göstermek isteyenler için, İş Güvenliği Uzmanı nasıl olunur? Sorusu akılları kurcalamaktadır.

İş Güvenliği Uzmanı Olmak

Öncelikle, İş Güvenliği Uzmanı olmak isteyen adaylarda bazı özelliklerin bulunması gerekmektedir. Bu sektörde faaliyet göstermek isteyen kişilerin dikkatli olması önemlidir. Çözümsel düşünme, sabır, düzenli ve tertipli olma gibi özellikler de gereklidir. İş Güvenliği Uzmanlığı ihmal kabul etmeyen bir meslektir. Bu mesleği isteyen kişilerin, bunları dikkate alması gerekir.

İş Güvenliği Uzmanı Olmak İçin Hangi Bölüm Okunmalıdır?

İş Güvenliği Uzmanı olmak için, tabii ki üniversite eğitimi şarttır. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığınca belirli bölümlerden mezun olan kişiler, İş Güvenliği Uzmanı sertifikası alabilecek ve görev yapabilecektir. Peki, kimler iş güvenliği uzmanı olabilir?

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığına göre:

  • Teknik öğretmenler
  • Üniversitelerin meslek yüksekokullarının iş sağlığı ve güvenliği bölümünden mezun olanlar
  • Mühendislik veya mimarlık fakültesi mezunları
  • Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı İş Müfettişleri ve Sosyal Güvenlik Kurumu Müfettişleri
  • Fizikçi, kimyager ya da biyolog unvanına sahip olan kişiler İş Güvenliği Uzmanı olabilecektir.
İş Güvenliği Uzmanlığı Sınavları

İş Güvenliği Uzmanı olmak için, İş Güvenliği Uzmanlığı Sınavları yapılmaktadır. Bu sınavlar, ÖSYM tarafından belirli tarihlerde yapılmaktadır. Sınavlara başvuru, internet üzerinden de yapılabilmektedir.

Yorum Yap

Email adresiniz paylaşılmacakyır. * Zorunlu alanlar