Son yıllarda en popüler olan mesleklerden biri iş sağlığı uzmanlığıdır. İş kazalarının en aza indirgenmesi için ortaya çıkan bu mesleğin gün geçtikçe önemi de artmaktadır. Bir işçi sağlığı ve güvenliği uzmanı olanların yasal dayanakları ve iş güvenliğinin neleri kapsadığı da altı çizilerek anlatılmalıdır. Üniversite sıralamalarında da her yıl puanlarının artarak devam etmesinin yanı sıra kontenjanlarının dolması ile bölümün ilgi çekme oranı da artmıştır. Peki işçi güvenliği neyi kapsıyor?
Çalışanların Hem Sağlık Hem De Güven İçinde Çalışması
İlk amaçlanan hedeflerden biri her iş sahasında çalışanların sağlıklı bir ortamda işlerini yürütmelerini sağlamaktır. Bu kavram ile kamu ya da özel diye ayırt edilmesine gerek olmadan her kesim hedefe alınmaktadır. Kanun içine stajyerler ve çıraklar da girmektedir. Yasalar tarafından korunma söz konusu olduğu için işin çalışma sahası ve önemi daha da artmıştır.
Kuralcılık Değil, Önleyici Yöntemler Kullanılır
Tüm sorumluluk ilk başta işverene aittir. Yani sahibi olduğu iş alanında bir adet iş sağlığı ve güvenliği uzmanı bulundurmak zorundadır. İşyerinin her yerinde güvenlik uzmanının belirlediği kurallara uymak zorunlu tutulmalıdır. Risk teşkil eden her husus sık sık kontrol altında tutulmalıdır. İş kazası ya da bir meslek hastalığı ile karşılaşıldığında ortak bir karar alınmalı ve uygulanmalıdır. Bu işlem ivedilikle yapılmalıdır. Muhtemel olarak görülen sağlık açısından ortaya her risk tek tek kontrol edilmelidir ve gerekli müdahaleler önceden yapılmalıdır.
Tehlike Sınıflandırılması Yapılmalıdır
3 adet güvenlik sınıflandırması bulunmaktadır. Tehlikeli, az tehlikeli ve çok tehlikeli olarak kullanılan sınıflandırma çizgisinde her iş yerinin kendine göre bir sınıflandırma yapması sağlanmalıdır. Çalışma ortamı, çalışan kişi sayısı, yapılan iş belirlenerek resmi kuruluşlarından da onayından geçerek tehlike sınıflandırması mutlaka yapılmalıdır. Çok tehlikeli bir iş ise A, tehlikeli bir iş ise B, az tehlikeli bir iş ise C olarak sınıflandırma yapılabilir. Bu alanlarda bir uzman çalışacak ve tehlike oranına göre çalışma saatleri ve görevlerinin yükü de değişecektir.
Her İş Yerine Şart
İş sağlığı ve güvenliği uzmanı çalıştırmak artık bir zorunluluk haline gelmiştir. Hatta bunun da üzerinde bir alan daha açılarak işyeri hekimliği de bahsedilen hususlar arasında sayılmaktadır. İş kazasının olmaması için önlemleri almak iş sağlığı uzmanının, bir kaza anında hemen müdahale ederek sorunu çözmek işyeri hekiminin görevi olarak belirlenmiştir. Bunun için bir sıkıntıya ya da engele sebep olmamak için kadro tamamlanmalıdır.
Sağlık Taraması
İş sağlığı ve güvenliği uzmanı olmak isteyenlerin sayısı her ne kadar artsa da işe alımlarda önem verilen belli başlı kriterler de bulunmaktadır. Kişinin kendini geliştirmiş olması bir kenara genel sağlık durumunun da rapor ile doğrulanarak kanıtlanması gerekmektedir. Kendi sağlığı ve gücü yerinde olmayan biri, iş yerinin güvenliğini nasıl sağlayabilir ki?
Yorum Yap