İş Sağlığı Ve Güvenliği Tasarısı Komisyonda Kabul Edildi

İş Sağlığı Ve Güvenliği Tasarısı Komisyonda Kabul Edildi

1987 yılında yasalaştırılmış olan ve günümüzde de son derece önem arz eden iş sağlığı ve güvenliği konusu son derece önemli bir konudur. İş sağlığı hakkında hemen her türlü şeyin kabul edilmiş olması da oldukça önem verildiğinin açık bir kanıtıdır. Çalışanların canlarının korunması, herhangi bir sorun çıkarsa hemen giderilmesi gibi hususların olduğu işçi sağlığı ve güvenliği yeni yılda da birçok değişiklikle yenilenmiştir.

Türkiye büyük millet meclisi sağlık, aile, çalışma ve sosyal işler komisyonunun toplantısında, iş sağlığı ve güvenliği kanunları ve birkaç kanun kararlarında değişiklik yapılmasına ilişkin kararlar almış ve değişiklikler yapılmıştır. Bu değişikler arasında tasarıya göre işverene rehberlik ve danışmanlık yapmak üzere görevlendirilmiş olan işyerinin doktoru ve iş güvenliği uzmanı ile ilgili bilmediği pek çok konuları her türlü şekilde işverene bildirmelidir.

İş Sağlığı Ve Güvenliği Tasarıları

İşyeri hekimi ve iş güvenliği uzmanı tarafından işverene bildirilen her türlü konunun tedbir ve tavsiyeleri dikkate alınmalıdır. Bildirilmiş olan her türlü aksaklık ve eksikliklerin yangın, göçük, kimyasal sızıntılar vb. her türlü konu hakkında işveren bilgisi dâhilinde olsa da önlem almaması açısından bir sorun olmaması için çalışma ve sosyal politikalar bakanlığına bildirilmesi de bildiri içindedir.

İş sağlığı ve güvenliği tasarısı kapsamında işverenlerin son derece kısıtlamalara maruz kalması da bu tasarı ile onaylanmış oldu. Çalışanlar için de pek çok konu da onları sevindirecek kanunlar getirilmiştir. Çok tehlikeli sınıflarda yer alan ve kamu tarafından ihale ile alınmış işlerde teknolojinin gelişmesi, iş gücünün arttırılması, iş programlarına aykırı hareket edilen üretimin zorlaması sebebi ile hayati tehlike oluşturması gibi çalışma biçimleri, bu işin durdurulma sebebi sayılacaktır.

Bunlar ve bunlardan başka pek yeni tasarı sayesinde işverenin hakları azaltılmış olup, çalışanların bütün hakları son derece koruma altına alınmıştır. Bu sayede de iş sağlığı ve güvenliği hakkındaki her türlü sorunun çözümüne yardımcı olacaktır. Çalışanların ve ailelerinin de haklarının olması açısından çalışma hayatı daha da kolay bir hal almış olacaktır.

2016 Yılı İş Sağlığı Ve Güvenliği Kanunu

Gerçekte 1 Temmuz 2016 yılında başlayan kamu kurumları ve 50’den az çalışanı olan az tehlikeli sınıfta yer almış olan işyerlerinde işyeri hekimi ve iş güvenliği uzmanı çalıştırılması zorunluluğu kısmen de olsa bir yıl sonrasına 1 Temmuz 2017 tarihine ertelenmiştir. Tam bu kısmın ertelenmesi dışında diğer belirtilmiş olan pek çok madde ve tüm yasal sorumluluklar devam etmektedir.

Birçok kanun tasarısı gibi iş sağlığı ve güvenliği kanunu sayesinde birçok haklar işverenden işçiye geçmiştir. Her maddenin içerisinde belirtilen şartları her işyeri ve işveren yapmak ve uygulamak zorundadır. Yoksa ağır ve yüksek cezai işlemleri de bulunmaktadır.

 

 

Yorum Yap

Email adresiniz paylaşılmacakyır. * Zorunlu alanlar