Üniversitelerde İş Sağlığı ve Güvenliği Bölümü

*/ ?>
Üniversitelerde İş Sağlığı ve Güvenliği Bölümü

İş sağlığı ve güvenliği konusunda yapılan geliştirme çalışmaları sonucunda çalışma hayatı içerisinde iş güvenliği uzmanı ihtiyacı da giderek artmaktadır. Çalışma alanında hizmet verecek olan iş güvenliği uzmanları alanında açık bulunmaktadır. Bu durumda birçok fizik, biyoloji, kimya, mühendislik, mimarlık bölümü mezunu öğrenciler iş güvenliği uzmanı atamaları için başvuruda bulunmaktadır.

Son dönemlerde duyulan ihtiyaç ve verilen önem ile birlikte yeni bir iş kapısı olarak görülen iş güvenliği uzmanlığı mesleğine duyulan ilgi de giderek artmaktadır. İş güvenliği uzmanı olmak isteyen kişilerde çeşitli özellikler aranmaktadır. Üniversitelerin bazı bölümlerinden mezun ve kamuda bir süre çalışmış olan kişiler iş güvenliği uzmanı olarak çalışabilmektedir.

İş Sağlığı ve Güvenliği Uzmanlığı Bölüm Hakkında

İş güvenliği konusunda atılan yeni adımlar çalışma hayatında yeni bir iş alanına ihtiyaç duyulmasına sebep olmaktadır. Sektörde duyulan iş güvenliği uzmanı ihtiyacının karşılanması için üniversitelerde iş sağlığı ve güvenliği bölümü açılmaktadır. Bu bölümlerin açıldığı günden bu yana birçok genç tarafından ilgi gördüğü görülmektedir.

Yasalarda yapılan değişiklikler ile işyerlerinde iş güvenliği uzmanı zorunluluğu getirilmektedir. En az 50 kişinin 6 aydan fazla süredir çalıştığı işyerlerinde bu zorunluluk bulunmaktadır. İş güvenliği uzmanları bu işyerlerinde gerekli güvenlik denetlemelerini gerçekleştirmekte iş güvenliği ve haklar konusunda hem işvereni hem de çalışanları bilinçlendirmek için çalışmalarını yürütmektedir. Üniversitelerin bu bölümünü seçen gençler de bu alanda eğitim almaktadır.

İş Sağlığı ve Güvenliği Eğitim ve Çalışması

İş güvenliği uzmanı olarak çalışmak için sadece iş sağlığı ve güvenliği bölümü mezunu olmak gerekmektedir. Mühendislik, mimarlık, biyoloji, fizik gibi bölümlerden mezun kişiler de bu pozisyonlara başvuruda bulunabilmektedir. Üniversitelerde yeni bir bölüm olmasına rağmen büyük talep gören iş sağlığı ve güvenliği bölümü 2 yıllık bir bölümdür.

2 yıllık bu bölümü okuyup mezun olan öğrencilerin İş Sağlığı Güvenliği Müdürlüğü tarafından yapılacak olan sınavda başarılı olarak iş güvenliği uzmanı belgesi alması gerekmektedir.

İş Güvenliği Uzmanı İstihdam İmkanları

Son dönemlerde özellikle gençlerde gelecek kaygısı çok sık yaşanmaktadır. İş güvenliği alanında atılan adımlar ve çalışma hayatında bu alandaki açıklık, gençlerin bu alan yönelmesine neden olmaktadır. Bu 2 yıllık bölüm mezunu olan kişilerin her işyerinde iş güvenliği uzmanı olarak çalışmasına izin verilmemektedir.

İş Sağlığı Güvenliği Müdürlüğü tarafından yapılan sınavda başarılı olarak Çalışma Bakanlığı’ndan belgesini alan kişiler belgesinin derecesine göre işyerlerinde iş güvenliği uzmanı olabilmektedir. İş güvenliği uzmanı belge dereceleri A, B, C olarak sınıflanmaktadır.

A sınıfına sahip kişiler tüm tehlike gruplarına hizmet verebilmektedir. B grubu sadece tehlikeli ve az tehlikeli, C ise sadece az tehlikeli işyerlerinde çalışma hakkına sahip olmaktadır. Bölüm mezunları bireysel olarak işyerlerine hizmet verebileceği gibi kamuda istihdam imkanı da bulunmaktadır.

Yorum Yap

Email adresiniz paylaşılmacakyır. * Zorunlu alanlar