Mesai saatleri içerisinde çalışanların iş sebebi ile bir yerden bir yere seyahat etmeleri gerekebilmektedir. İşçilerinin ulaşımını sağlamak amacı ile birçok işyeri bünyesinde işyeri araçları bulundurmaktadır. Bu işyeri araçlarının içerisinde gerçekleşen veya işyeri aracıyla yapılan kazalar iş kazası olarak kayıtlara geçilmektedir.
Trafikte işyerinin aracı ile gerçekleştirilen bir trafik kazasının iş kazası sayılması için çeşitli şartların oluşması gerekmektedir. Bu şartlar oluştuğunda kaza, kayıtlara iş kazası olarak geçmekte ve mağdurlar hak ettikleri haklardan yararlanabilmektedir.
Sigortasız Çalışanın Trafikte İş Kazası Geçirmesi
İşyeri aracı ile gerçekleştirilen kazaların iş kazası sayılmasına hüküm veren kanun maddesi, 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası kanunudur. Bu maddede hangi durumlarda iş kazası sayılacağı durumu açık bir dille ifade edilmektedir. 5510 sayılı kanunun 13. Maddesine göre trafik kazasının iş kazası sayılması için kazanın sigortalıda hemen veya sonrasında ruhi, fiziki engelli hale getirmesidir. Bu maddeden de anlaşıldığı gibi iş kazası sayılması için mağdur olan kişinin öncelikle “sigortalı” olması gerekmektedir.
İşyerinde sigortasız çalışanın işyeri aracı ile kaza geçirmesi durumunda iş kazası, sigortaları olmaması sebebiyle kaza, iş kazası olarak geçememektedir. Bu durumda çalışan mağdur, iş kazası sonucunda kazandığı maddi ve manevi haklardan mahrum kalmaktadır. Bu nedenle iş güvenliği ve sağlığı için çalışanın sigortalı çalıştırılması büyük önem taşımaktadır.
Trafik – İş Kazası Sayılan Durumlar
Kanun maddesi ile belirlenen bazı durumlar trafikte meydana gelen kazaları iş kazası sınıfında değerlendirmektedir. İşveren tarafından temin edilen araç ile sigortalı çalışanın işyerine geliş ve gidiş esnasında geçirdiği kazalar iş kazası sayılmaktadır. Bu durumda işyeri aracının kiralık olması önemli olmamaktadır. Servis şoförünün hatasından dolayı işyeri servisinde geçirilen kazalar, işverenin görevli gönderdiği esnada geçirilen trafik kazaları, şoförün 8/8 suçlu bulunduğu işyeri aracının yaptığı kazaların tümü iş kazası olarak kabul edilmektedir.
Yurtdışında Yapılan Trafik – İş Kazaları
Türkiye bağlantılı şirketlerin şubeleri olması veya çeşitli işle ilgili konulardan dolayı çalışanlarını yurtdışına göndermesi mümkündür. Yurtdışı seyahati esnasında sigortalı kişi, bulunduğu ülkede kiralık araç veya taksi ile gerçekleştirdiği kazalarda iş kazası sayılan durumlar içinde yer alıp almadığını merak etmektedir.
Eğer işveren tarafından sigortalı çalışanın yurtdışında kiralık araç kullanması, görev için taksiye binmesi uygun görülüyorsa ve bu esnada bir trafik kazası gerçekleştiyse bu durum da iş kazası olarak kayıtlara geçilmektedir. Yurtdışında iş nedeniyle kiralanan aracın kazaya karışması durumunda iş kazası sayılması için şoförün hatasından kaynaklı bir kazanın oluşması gerekmektedir.
Süt İzninde Trafik Kazası Geçirilmesi
Doğum yapan kadınların çalışma saatleri içerisinde süt izni nedeniyle izinli olduğu saatler arasında geçirdiği kazalar iş kazası olarak kabul edilmektedir. Bu nedenle süt izninde olan kişinin işyerinden çıkarken veya dönerken geçirdiği kazalar iş kazası hükmünde kabul edilmektedir.
Yorum Yap