Endüstrileşen ve çalışma alanlarının gün geçtikçe fazlalaştığı ülkemizde işçi kesim için tam bir kabus olan is kazalarının sayısı artık azalmaya başlıyor. Birçok şehirde birçok seminerler ve kurslar düzenleniyor. İşveren ve işçi, iş güvenliği konusunun ne kadar ciddi bir konu olduğunun farkında ve belediyelerin ve devlet kurumlarının da katkısı ile daha çok kitlenin bu bilgilenmeden faydalanması planlanıyor. Her bireyin çokça kıymetli olduğunu hatırlamak ve bu doğrultuda adımlar atmak sosyal çalışma bakış açısını tüm alanlara yansıtıyor.
İş sağlığı ve güvenliği hakkında birçok seminer verildiği gibi teknik eğitimler de verilmektedir. Geçtiğimiz haftalarda Küçükçekmece Belediyesi, bünyesindeki temizlik işleri müdürlüğü departmanına iş sağlığı ve güvenliği eğitimi verdi. Bu eğitimde birkaç ana başlık vardı.
Önceliklerinin çalışanları korumak olduğundan bahsedildi
İş sağlığı ve güvenliği ile ilgili eğitim veren yetkili konuşmacı demecinde şunlardan bahsetti. Çalışma alanında iş üstündeyken çeşitli sebeplerden dolayı çalışanın sağlığına ve güvenliğine zarar verebilecek durumlardan korumak ya da riski en aza indirmek amacıyla oluşturulan bu sistemli ve bilimsel çalışmaların tümüne iş sağlığı ve güvenliği denir. Bu sistemin asıl amacı ise işçilerin güvenliğini sağlayıp, üretimin ve işletmenin devamlılığını sağlamaktır. İnsanlar iş yerlerinde işçi sağlığı ve güvenliği eğitimlerine tabii tutulmalı ve herhangi bir ihlal söz konusu olmaması için denetlemeler yapılmalıdır. Yetkili kişi konuşmasında bunlardan bahsetti.
Eğitimci konuşmasının devamında yıllık izinde yaşanan kazalar hakkında bilgi verdi
Türkiye’de yaklaşık olarak her gün 220 iş kazası meydana gelmektedir. Bu rakam göz önünde bulundurulduğunda yaşanan acının, kaybın, zararın telafi edilmesi ancak bir eğitim ile mümkün olacaktır ve bu sayede kişiler ve şirketler en az zarar ile tüm işlerini kotarabileceklerdir. Peki, hangi durumlarda iş kazası kelimesi anlamını sağlamış olur? Eğer çalışan kişi kazayı iş yerinde bulunduğu sırada ya da iş yerinin çalışanları için tahsis ettiği servis taşıtı ile taşınma ya da seyahat sırasında yaşıyorsa bu durum iş kazasını tanımlaya bir durumdur. Bu durumda yıllık izinde yapılan kazalar iş kazası sayılmamaktadır.
Tehlikeli iş kapsamına giren çalışma alanından da bahsedildi
Evsel katı atık ve toplama ve taşıma bunun yanında ayrıştırıcı işçilerinin iş sağlığı ve güvenliği söz konusu durumda tehlikeli iş kapsamına girmektedir. Neden? Bunun sebebi açık, gürültü, termal atıklar, kesici-delici aletler, hijyenik olmayan alanlar, kitli gazlar ve egzoz dumanı, ağır yük kaldırma gibi sebepleri sıralamamız mümkündür. İşte iş güvenliği ve sağlığı bu devrede işe giriyor. Çalışanlar bu tür işleri yaparken koruyucu ekipmanlarını giyerek işlerine başlamalılardır. Eldiven, maske, iş ayakkabısı, iş elbisesi gibi kişisel koruyucu eşyaların giyilmesinin zorunlu ve hayat kurtarıcı olduğundan da bahsedildi.
Hızla yayılan iş güvenliği eğitimleri sayesinde tüm çalışanlar ve iş verenler bilinçlenecek ve ölümlerin artık önüne geçeceğiz.
Yorum Yap