Ölümlü İş Kazalarında Kimler Tazminat Talep Edebilir?

*/ ?>
Ölümlü İş Kazalarında Kimler Tazminat Talep Edebilir?

Çalışan kişiler, çalışma ortamları içerisinde çeşitli kazalar yaşayabilmektedir. İş sağlığı ve güvenliği konusunda yapılan bilinçlendirme çalışmaları, denetimler ve yaptırımlar ile iş kazaları riskleri en aza indirilmeye çalışılmaktadır. İşyerinde geçirilen ve kanun önünde de iş kazası tanımına uygun olan kazalar sonucunda kazayı geçiren kişi ve ailesi belirli haklara sahip olmaktadır.

İş kazaları bazen küçük yaralanmalar ile atlatılsa da bazen ciddi yaralanma, kalıcı sakatlanma veya ölümle sonuçlanabilmektedir. Dikkatsizlik, ihmal, güvenlik önlemi olmaması veya nedeni bilinmeden gerçekleşen bu kazalarda ölümle sonuçlanan iş kazaları da sıklıkla karşılaşılmaktadır.

Ölümlü İş Kazaları

İşveren konumunda olan kişiler, çalışma ortamında her türlü tedbiri almak ile sorumludur. Oluşabilecek tüm risk ve tehlikelere karşı güvenlik önlemleri alınması gerekmektedir. İş sağlığı ve güvenliği konusu bu denli gündemde olmadığı dönemlerde güvenlik önlemleri aksatılsa da son yıllarda hem devlet hem de işverenler bu konuda hassasiyet göstermektedir. İşyerinde gerekli önlemlerin alınmasını sağlayan işveren, aynı zamanda çalışanların bu önlemlere uygun hareket edip etmediklerini de takip etmelidir.

İş kazası geçirilmesi durumunda işverenin kazayı 3 gün içerisinde Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’na bildirmesi gerekmektedir. Bu bildiri yazılı olarak gerçekleştirilmektedir. Eğer ölümle sonuçlanan iş kazası söz konusuysa iş kazasının meydana geldiği olay yerinde sigorta müfettişleri tarafından incelenme yapılmaktadır. İnceleme esnasında görgü tanıkları, işveren ve işyerindeki sigortalı çalışanların beyanları da alınmaktadır. İş kazasında ölen kişinin haklarından yararlanabilmesi için sigortalı çalışması önemlidir. Bu nedenle işverenler sigortasız işçi çalıştırmamaya özen göstermelidir.

Ölümlü İş Kazalarında Tazminat Hakkı

İş kazası geçiren ve ölen kişinin yakınları, savcılığa işveren hakkında suç duyurusunda bulunup maddi – manevi tazminat talep edebilmektedir. Her açılan iş kazası tazminat davasında kişiler, davayı kazanmamaktadır. Bazı durumlarda dava kaybedilebilmekte ve kişiler tazminat alamamaktadır.

Ölümle sonuçlanan iş kazasında işverenin kusuru ve tazminat hak edilip edilmediği belirlenmesi için sigorta müfettişleri tarafından detaylı bir rapor hazırlanmaktadır. Bu rapor içerisinde ölen sigortalı çalışanın hak ettiği ücret, çalışma saatleri, meydana gelen iş kazasında herhangi bir kast veya kusur olup olmadığı, işyerinde iş sağlığı ve güvenliği mevzuatına uygun ortam ve uygulamaların olup olmadığı gibi tüm incelemeler yer almaktadır.

İş Kazası Tazminatı Nasıl Alınır?

Ölümle sonuçlanan iş kazaları için tazminat davalarında, alınacak olan tazminatın kimlere verileceği merak edilmektedir. Ölen çalışanın mirasçıları, iş kazası tazminatını alma hakkına sahiptir. Bunun dışında kişilere tazminat ödemesi yapılmamaktadır.

Ölümle sonuçlanan iş kazalarında kişiler kendileri Cumhuriyet Başsavcılığı’na başvuruda bulunabilmektedir. Bunun dışında kolluk kuvvetleri tarafından başlatılacak olan soruşturma kapsamında da maddi ve manevi tazminat davası açılabilmektedir. İşveren kastı, ihmali ve kusuru ile meydana gelen kazalarda kişiler tazminat almaya hak kazanmaktadır.

Yorum Yap

Email adresiniz paylaşılmacakyır. * Zorunlu alanlar