Çalışanlar günlerinin büyük bir kısmını geçirdikleri iş yerlerinde mesai saatleri boyunca çeşitli riskler ile karşılaşmaktadır. Genellikle dikkatsizlik veya önlem alınmaması gibi durumlar nedeniyle ortaya çıkan iş kazaları maddi ve manevi kayıplar yaşatabilmektedir. Çalışma koşullarına göre iş kazalarında can kaybı da meydana gelebilmektedir.
Son yıllarda iş yerlerinde çalışanların sağlığını ve güvenliğini sağlayacak konular, bu hususlara önem gösterilmesi sıklıkla gündeme gelmektedir. Kanun içerisine de eklenen yeni iş sağlığı ve güvenliği kanunu iş yerlerinde bazı yaptırımların uygulanmasına neden olmaktadır.
İşverenler, iş yerlerinde çalışan kişilerin güvenliğini sağlamakla yükümlüdür. İşveren çalışanlara çeşitli görevler yükleyen iş güvenliği ve sağlığı güvenliği kişilerin can ve malları açısından büyük önem taşımaktadır. Bu nedenle çeşitli uzmanlar tarafından bu kurallara uyulup uyulmadığına dair çeşitli denetlemelere yapılmaktadır.
İş Güvenliği Uzmanlığı
Kanunla zorunlu hale getirilen iş güvenliği ve sağlığı konusu birçok kişi için de yeni bir iş alanı oluşturmaktadır. İş sağlığı ve güvenliği kanunu, kamu ve özel sektör içerisindeki tüm işyerlerini ve stajyerler dahil tüm çalışanları kapsayan bir kanun uygulamasıdır.
İş gurupları kendi aralarında tehlikeli, az tehlikeli ve çok tehlikeli olarak gruplara ayrılmaktadır. Bu iş gruplarının kendilerine göre de iş güvenliği yöntemleri bulunmaktadır. Bu kurallara uygun çalışma ortamı ve çalışma şartları oluşturmayan işyerleri, iş güvenliği uzmanları tarafından tespit edilerek, kanunen yaptırım uygulanmaktadır.
Yeni kanunla birlikte iş hayatına giriş yapan iş güvenliği ve sağlığı yeni bir kavram olmakla kalmayıp birçok kişi için de yeni bir iş alanı olma fırsatı sunmaktadır. Bunun için gerek Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından belirlenen kişiler gerekse iş güvenliği ve sağlığı sertifika programları sayesinde birçok kişi iş güvenliği uzmanı olarak bu alanda hizmet vermektedir.
İş Güvenliği Sertifikası Almak İçin Gereken Şartlar
İş güvenliği konusunun kanunla daha büyük önem taşımasıyla birlikte birçok yerde iş sağlığı ve güvenliği kursları açılmaya başlamıştır. Kişilere özel olarak iş güvenliği alanında eğitim vererek sertifika sahibi olmalarını sağlamaktadır. İş sağlığı ve güvenliği sertifikaları kendi içlerinde A, B, C şeklinde çeşitli zorluk ve güvenlik çerçevesinde değerlendirilmektedir. C sınıfı sertifika sahibi olan kişiler az tehlikeli, B sınıfı sertifika sahibi olanlar az tehlikeli ve tehlikeli, A sınıfı sertifikası olanlar ise bütün tehlike gruplarında iş güvenliği uzmanı olarak hizmet vermektedir.
Mühendisler, mimarlar, teknik öğretmenlik fakültesi mezunları, fizik, kimya, biyoloji, iş sağlığı ve güvenliği bölümlerinden mezun olan kişiler kurslardaki sertifika programlarına katılabilmektedir. İstenen belgeler ile kayıt yaptırdıktan sonra, gereken saati doldurarak sertifika sahibi olmakta, 5 yılda bir aldıkları bu eğitimleri çeşitli destek programları ile de yenilemeleri gerekmektedir. Sertifika alan kişiler, aldıkları sertifika ile belirli bir dönem sektör içinde iş güvenliği uzmanı olarak kendi alanında hizmet vermektedir.
Yorum Yap