Ocak 2014 tarihi ile ülkemizde ‘tehlikeli’ sınıfa girmiş olan yaklaşık 250 bin işletmeye işyeri hekimi mecburiyeti gelmektedir. Türkiye’deki tıp fakültelerinden veya yurt dışında bulunan tıp fakültelerinden mezun olup, YÖK’ten denkliğini alabilmiş ve diploması Sağlık Bakanlığı’nca onaylanmış hekimler katılmaktadır.
İşyeri hekimi olabilmek için doktorların, fiyatı 3 bin lirayı bulmuş olan kursa gitme ve işyeri hekimi sertifikası alma zorunluluğu yer almaktadır. Fakat sertifika alabilen hekim sayısı oldukça az olmaktadır. Bu nedenle uygulamanın hayata geçmesine bir ay gibi kısa süre kala değişikliğe gidildi. ‘Tehlikeli’ işyerlerinde çalışacak olan hekimler için kurs ve merkezî sınav kaldırılmaktadır. Yeni düzenlemeyle sayısı 130 bini bulmuş olan doktorlar, kendi diplomasıyla işyeri hekimliği yapılacaktır. 2016 yılı içerisinde sisteme dâhil olacak 950 bin ‘az tehlikeli’ işyeri de bu hekimlerden yararlanabilecektir. Sertifikalı işyeri hekimi ‘çok tehlikeli’ işyerleri için istenmektedir. Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, “İşyeri hekimliğinde gerçekleştirilen çalışmalarda, 130 bin hekimimizin tamamı, mesaisinden daha sonraki süreç içerisinde işyeri hekimliği yapabilir.” açıklamasında bulunmuştu. Kamu doktorları ise mesai sonrası görev yapacaktır. Konuyla ilgili yer alan değişikliğin bu hafta Meclis’te görüşülmesi beklenmektedir.
6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu ile ülkemizde işyerlerine hekim bulundurma zorunluluğu getirilmiştir. Yasayla işyerleri üçe ayrılmıştır. ‘Çok tehlikeli, ‘tehlikeli’ ya da ‘az tehlikeli’ şeklinde olmaktadır. 1 Ocak 2014 yılından itibaren 50’den az çalışanı yer alan tehlikeli ve çok tehlikeli işyerlerinde hekim çalıştırmak zorunlu olmuştur. 50’den az çalışanı yer alan az tehlikeli işyerleri ile kamu kurumları ise 1 Temmuz 2016 yılından itibaren doktor çalıştırılıyor. Yapılan hesaplamalara göre ülkemizde 100 bin işyeri hekimine ihtiyaç bulunuyor. Ancak kurs ve sertifika şartı nedeni ile binlerce hekim başvuru yapmamaktadır. Bu durumu ve işyerleri içerisine gelen talebi dikkate almış olan bakanlık, değişikliğe gitmiştir. Sertifika mecburiyetini tamamen kaldırdı. Artık işyeri hekimliği konusunda doktorun tıp diploması yeterli olacaktır. Herhangi bir sağlık kuruluşu içerisinde çalışmayan bir hekim, ayda 217 saat işyeri hekimliği yapacaktır. Bununla beraber herhangi bir kamu-özel sağlık kuruluşunda çalışacak olan hekim, isterse aylık 180 saatlik mesaisi ile beraber 37 saat işyeri hekimliği görevini yerine getirilecektir.
Sertifikaların Geçerlilik Süresi Ne Kadardır?
18.12.2014 tarihi içerisinde, İşyeri Hekimi ya da Diğer Sağlık Personelinin Görev, Yetki, Sorumluluk ve Eğitimleri Konusunda Yönetmelik’te yapılacak olan değişiklik ile bu maddeler tamamen kaldırıldı ve işyeri hekimi ile diğer sağlık ekibinin sertifikalarını yenilemek adına yenileme eğitimine girme zorunluluğu kaldırıldı. Bunun yanında 30.04.2015 tarihinde İş Güvenliği Uzmanlarının Görev Yetki Sorumluluk ve Eğitimleri Konusunda Yönetmelik ve İş Sağlığı Güvenliği Uzmanlarının da yenileme eğitimlerine girme zorunluluğu tamamen kaldırıldı.
Sertifikaların Geçerli Olup Olmadığı Nasıl Anlaşılır?
Yönetmelikte de belirtilmiş olduğu gibi, 16.12.2003 tarihinden hemen önce TTB tarafından, bu tarihten sonra da Bakanlığın vermiş olduğu işyeri hekimliği sertifikaları geçerlidir.
Yorum Yap