İş Sağlığı ve İş Güvenliği Yasası

*/ ?>
İş Sağlığı ve İş Güvenliği Yasası

6331 sayılı kanunu olarak bulunan İş Sağlığı ve İş Güvenliği Yasası ile beraber kamu ve özel sektör fark etmeden ülkemizde devletin tüm çalışanlarını kapsamış olan 2012 yılında hayata geçirilmiş bir yasa olmanın yanında, aynı zamanda çırak ve stajyerleri de içerisine dâhil etmektedir. Her çalışanın iş sağlığı ve güvenliği kanunu içerisinde her uygulamadan kolay bir şekilde faydalanabilecektir. Bu kanun ile bütün iş yerleri içerisinde daha sağlıklı ve çok daha güvenli çalışma ortamları oluşturulması hedeflenmektedir.

Kanunun İstisnaları

Türk Silahlı Kuvvetleri, Emniyet ya da emniyet personellerinin yanında afet müdahale ekipleri gibi kendine has konularda faaliyet gösteren tüm kuruluşlar kanunun istinaden kapsamış olduğu birkaç kurum arasında yer almaktadır.

Önlem Alınıyor mu?

Evet, önlem tam anlamı ile alınmaktadır. Kanunun yürürlüğe girmesi ile beraber iş yerleri içerisinde risk değerlendirme tespiti yapılmasının yanında bu değerlendirme zamanlamasında tespit edilen olumsuz koşullar göz önünde yer alarak çalışanların iş sağlığı ve iş güvenliği nedeni ile önlem olarak bulunmaktadır. İlk olarak bu olaylarda tüm sorumluluğun işverene ait olması kararlaştırılmıştır. Bunun yanında, iş sağlığı ve güvenliğinin tüm iş yerinin içerisinde uygulanması hedeflenmektedir. Risk değerlendirmeleri devamlı olarak denetlenerek iş yeri içerisinde çalışan personelin ferah ve güvenli bir ortamda uygun olarak çalışabilmesi sağlanmaktadır.

Tehlike Sınıflandırması

İş yerleri iş ve personellerin göz önünde tutularak tehlike sınıflarına bölünmekte ve bu sayede iş güvenliği hizmet durumlarının çok daha belirgin bir şekilde ortaya koyulması konusunda önemli bir etken olarak yer almaktadır. Bu mevzuata göre Çok Tehlikeli bulunan işler A, Tehlikeli durumda bulunanlar B, En Az Tehlikeli olanlar ise C sınıfı içerisinde yer almaktadır. Sınıf tespiti, yapılan işin yaptıran kuruluşu ile bakanlık görevlilerinin yer aldığı bir komisyon eşliğinde yapılmaktadır. Bununla beraber bu kanun ile sınıf durumlarına göre iş güvenliği belgesi verilmektedir. Bu belge sayesinde doğru iş için doğru eleman alımı gerçekleştirilerek, iş kazalarını daha aza düşürmeyi amaçlanmaktadır.

Her İş Yerine Hekim Ve İGS Uzmanı Geliyor

Çalışan sayısı ya da iş yerlerinin çeşidine bakılmaya gerek kalmadan her iş yerine bir iş güvenliği uzmanı, iş yeri hekimleri ve diğer sağlık personelleri yetiştirilerek yerleştirilmektedir. Sağlık görevlileri, bakanlıkça yapılacak özel eğitim ve meslekî yeterlilik sınavları içerisinde kendini ispatlamış kişiler arasından seçilmektedir. İşveren, gerekli oluşacak şartları yerine getirmesi konusunda iş sağlığı ve güvenliği hizmetini tam olarak yerine getirecektir. İş Sağlığı ve Güvenliği personelleri, işverenin iş yerinin hayati durumlarını tehlike arz eden riskler kapsamı içerisinde bulunup, işverenin gerekli tedbir almadığını tespit ettiği zaman ise direkt olarak Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’na başvurusunu yapabilecektir. Günümüzde yeni kanunlar ile İGS’nin alanları daha da genişlemiştir.

Yorum Yap

Email adresiniz paylaşılmacakyır. * Zorunlu alanlar