Yeni kanunla birlikte iş sağlığı ve güvenliği konusu da büyük önem taşımaya başlamıştır. Birçok iş yeri kanunla belirlenen ve düzenli olarak iş güvenliği uzmanları denetlenen iş güvenliği konusunda daha dikkatli olmaya başlamıştır. Çalışma hayatı içerisinde çok çeşitli iş kolları bulunmaktadır. Her meslek grubu kendine göre riskler taşımakta, tehlike durumuna göre de iş güvenliği ilgi alanları içerisine girmektedir.
Bir iş yerinde çalışan kişilerin sağlığı ve güvenliği konusu her şeyden önde gelmektedir. Küçük bir dikkatsizlik bile bazen ciddi yaralanmalara ve can kayıplarına yol açabilmektedir. Bu nedenle iş sağlığı ve güvenliği kanun maddeleri bunu düzenlemek için kanun içerisinde yer almaktadır. İş sağlığı ve güvenliği kuralları sayesinde iş yerlerinde riskler en aza inmekte, çalışanların çalışmaları bir standarda oturtulmakta, acil durumlarda en az kayıpla en güvenli önlemlerin alınması sağlanmaktadır.
İşçinin Dikkat Etmesi Gereken İş Güvenliği
İşveren, işçi ve stajyerler bir işyerinde üretime devam ederken aynı zaman iş sağlığı ve güvenliğine karşıda dikkatli olmak zorundadır. Bu nedenle işçilerin de bilinçlenmesi, üzerine düşen iş sağlığı ve güvenliği görevlerini bilmesi önemlidir.
İşçiler, çalışma saatleri içerisinde iş güvenliği açısından önemli görülen noktalara titizlik göstermekle görevlidir. İşverenler iş güvenliği kuralları ile ilgili işçileri uyarmak, işçiler de bu kurallara uygun hareket etmeye özen göstermek durumundadır. Bir işçinin iş güvenliği ihlali yapması bazen işine son verilmesine kadar gidebilecek durumlara yol açmaktadır.
İş güvenliğinde işçiye düşen en büyük görev ise giymesi gereken özel iş kıyafetlerini eksiksiz ve doğru şekilde kullanmalıdır. Özellikle inşaat alanların iş güvenliği için gerekli giyim kuralları yani baret, yüz siperi, yüz koruyucu maske, gerekli durumlarda gaz maskesi gibi güvenlik malzemelerini tam olarak bulundurmalı, bu kıyafetleri giymeden çalışmamaya özen göstermelidir.
İşçi Sağlığını Etkileyen Faktörler
İş güvenliği yasası içerisinde iş güvenliği kadar işyerinde işçi sağlığı konusu da büyük önem taşımaktadır. Bu nedenle işletmenin olumsuz faktörler içermesi iş güvenliği denetlemelerinde sıkıntı yaşamasına, prestijinin sarsılmasına neden olabilmektedir.
Bir işletme mutlak hijyen kurallarına uygun şekilde düzenlenmelidir. Kirli bir çalışma ortamı veya çok nem içeren kapalı ortamlar işçi sağlığı açısından tehdit oluşturacağından iş güvenliği yasalarınca uygun değildir. İşçi sağlığı adeta iş güvenliğinden ayrılamaz bir unsur olarak bilinmektedir. Çevre düzen ve hijyenine gösterilen titizlik, ortamın aydınlatmasına da gösterilmelidir.
Çalışma alanına ve yapılan işe uygun aydınlatma kullanılmalıdır. İşçilerin göz ve kulak sağlıklarını çok yoran işler de işçi sağlığını olumsuz etkileyen faktörlerdendir.
Sağlık koşulları ile birlikte iş güvenliği uzmanları işçi çalışma şartları konusunda da inceleme yapmaktadır. Yasalar çerçevesinde her meslek grubu için iş güvenliği için çalışma şartları belirlenmiş ve işletmelerden bu yasal saatlere uyulması beklenmektedir. Aynı zamanda bir işletme sahibi çalışanlarına mola verme, dinlenme imkanı da tanımalıdır.
Yorum Yap