Çalıştığımız işyeri içerisinde kendimizin ve çevremizin de kişisel güvenliğini sağlamak nedeni ile kişisel koruyucu donanımlar her zaman önemlidir. Kişisel koruyucu donanımlar ile beraber herhangi bir iş kazası, önceden önlenebilir veya herhangi bir kaza sırasında işçinin bu kazayı en az hasarla atlatabilmesi sağlanması gerekir. Kişisel koruyucu donanımlar ile beraber hem kaza yaşanmadan önce tedbir alabilmek hem de kazanın oluşmasını tam olarak engellemek için iş sağlığı ve güvenliği eğitimi adına önemli bir madde olarak yer almaktadır
Kişisel koruyucu malzemelerin amaçları şu şekilde sıralanabilir;
- Gözün korunması
- Başın korunması
- Hijyen
- İşitme duyusunu korunması
- Solunum organlarının korunması
Gözün Korunması
Göz ve çevresi buharın, tozun, metal parçacıkların ve kaynak kıvılcımlarının girmesine karşı korunması gerekir. Bileme işlemleri, ince, çok hızlı hareket edebilen metal ya da parçacıklar oluşturmaktadır. Kopan hortumlardan kaçmış olan gazlar ve sıvılar son derece sıkıştırılmış olabilmekte ya da araç çalışırken üzerinize yağ veya pas düşmektedir. Matkap ya da el bireyzi kullanımı sırasında, beton – çimento ve tezgâh üzerinde taşlama yapma, spreyli ve tabancalı boya işleri gibi daha birçok iş alanında her anlamda göz koruyucu bir obje takılması iş sağlığı ve güvenliği konusunda büyük önem arz etmektedir.
Başın Korunması
Başı korumak için baretler üretilmektedir. Çalışan güvenliğinin korunması açısından baretler büyük önem teşkil edebilmektedir. Baretler, başı çarpmalarına karşı, yukarıdan düşebilen objelere karşı, düşme sonucu yaralanma durumlarına hatta yağmur veya soğuk gibi iklimsel olaylara karşı koruyabilmektedir. Örnek vermek gerekirse araçların altında çalışma sırasında emniyet kaskı giyilmesi, aracın altında yer alan çıkıntılara vurulması ya da kısmen de araç içerisinden sıvılar ve metal parçalar düşmesi ihtimallerine karşı koruma sağlamaktadır. Baretin baş bölgesine tam oturması güvenlik açısından gereklidir.
Hijyen Koşulları
Doğru kişisel temizlik, asbest tozlarına ve diğer tehlikeli malzemelere maruz kalma riskini indirebilmektedir. Yemek yemeden önce ilk olarak elleri yıkamak ya da atölyede kullanılan iş giysilerinizi çalışma saatleri bitince değiştirmek, hastalıklara ve meslek hastalıklarınıza karşı yakalanılmasına engel olabilmektedir.
İşitme Duyusunun Korunması
Uzun süredir devam eden yüksek gürültüye maruz kalabilme durumunda işitme duyularınız ciddi bir şekilde zarar görmektedir. İşitme duyularınıza zarar verecek olan herhangi bir işte çalışıyorsanız, sağlığınız konusunda kulaklık kullanmanız önemli bir gerekliliktir.
Solunum Sisteminin Korunması
Boya yapma sırasında ya da zararlı buhar yayabilen kimyasalları kullanırken dumana karşı koruma sağlayan gaz maskesi takılması gerekir.
Giyinme
Atölyede giyilmiş olan giysiler dayanıklı ve rahat ve üzerinize göre doğru ebatlarda olmalıdır. Bol giysiler kolay bir şekilde araçların hareketli bulunan parçalarına ya da makinelere sıkışabilme tehlikesi bulunmaktadır. Herhangi bir sıyrık, kesik ya da yanık, çalışma kabiliyetinizi gün boyunca ciddi bir şekilde etkileyebilmektedir. Bu nedenle de sağlığınız açısından çalışma durumuna uygun elbise, ayakkabı ve kişisel aksesuar kullanımı seçimi son derece önemlidir.
Yorum Yap