İş yerinde çalışanların can güvenliğinin sağlanması, son dönemlerde devlet tarafından da önemsenmektedir. İş yerlerinde çeşitli sebeplerden dolayı ortaya çıkan kazalarda sık sık can ve mal kayıplı olaylar meydana gelmektedir. Bu kazalar incelendiğinde birçoğunun iş sağlığı ve güvenliği tedbirleri alınmadığı ve dikkatsizlik nedeniyle ortaya çıktığı bilinmektedir.
Sün zamanlarda hükümet tarafından yapılan yeni uygulama ve çalışmalar ile birlikte hem kamu hem de özel sektörde bulunan iş yerlerinde iş sağlığı ve güvenliği kurallarına uygun olarak çalışma devam ettirilmektedir. İşçinin can güvenliğinin ön planda tutulduğu bu yeni uygulamada, iş yerlerinin kuralları aksatması, üzerine düşen yükümlülükleri yerine getirmemesi durumunda işten çıkarma veya tazminat cezaları uygulanmaktadır.
İş Yeri Tehlike Dereceleri
Çalışma hayatı içerisinde her kurum kendi alanında hizmet vermeye, üretim yapmaya devam etmektedir. Bu durum göz önünde bulundurulduğunda her iş yeri için aynı iş sağlığı ve güvenliği kurallarının geçerli olması beklenememektedir. Böylece uygulamada iş yer güvenliği dereceleri ön plana çıkmaktadır.
Kurumun yaptığı çalışmalar ve bulunduğu sektör göz önüne alınarak tehlike dereceleri belirlenmekte, bu derece grubuna uygun güvenlik önlemlerinin alınması sağlanmaktadır. Kamu ve özel sektörde yer alan işyeri tehlike sınıfları çok tehlikeli, tehlikeli, az tehlikeli olarak sınıflandırılmaktadır. Bu kapsama uygun yasa ve yürütmelikler ile iş yerinde alınması uygun görülen önlemlerin alınması sağlanmaktadır.
Az Tehlikeli İşyeri Güvenliği Seçimden Sonra
İş sağlığı ve güvenliği kapsamında yapılan yeni çalışmalar sonucunda 1 Temmuz 2017 tarihinden itibaren az tehlikeli işyeri güvenliğini ilgilendiren uygulamanın yürürlüğe girmesi beklenmekteydi. 10 ve daha az kişinin çalıştığı işyerlerini ilgilendiren bu uygulamanın yürürlülüğe koyulması yeni alınan kararla 1 Temmuz 2020’ye ertelendi.
Tarihte yapılan ertelemenin yanı sıra az tehlikeli grupta yer alan işyerleri hakkında bazı değişiklikler daha yapıldı. 10 ve daha az kişi çalıştırma şartı, 50 ve daha az olarak değiştirildi. Bu yapılan değişiklikle birlikte az tehlikeli grupta yer alan işyerleri kendi bünyesinde eğittiği iş güvenliği uzmanları ile çalışma şansı yakalayabilmektedir. Dışarıdan iş güvenliği hizmeti alma şartı olmamaktadır.
İş Güvenliği Uzmanını Kendisi Yetiştirecek
Az tehlikeli işyeri grupları ile ilgili gelişme çalıştırması gereken işçi sayısı alanında da gerçekleşti. Yeni karara göre, 50 ve altında işçi çalıştıran kurumlar az tehlikeli işyeri grubunda kabul edildi. Bu durum, az tehlikeli işyerleri için bir avantaj da sağladı.
1 Temmuz 2020 tarihinde yürürlüğe girmesi için ertelenen az tehlikeli işyeri güvenliği uygulamasında işverene ekonomik açıdan rahatlama da sağlandı. Mikro işletmelerin içerisinde yer aldığı bu uygulama genişlettirilerek işyerlerine aile hekimlerinden ve kamu sağlık hizmetlerinden faydalanma imkanı tanınmaktadır. Böylece işverenler bünyesinde işyeri hekimi atama zorunluluğu olmadan, aylık iş sağlığı ve güvenliği için maaş ödeme zorunluluğundan kurtulmaktadır.
Yorum Yap