Ergonomik Çalışma

Ergonomik Çalışma

İnsanlar ile makineler arasındaki ara kesit teknolojisi uygulamaları “pilot hatası” olarak tanımlanan askerî alanda havacılık kaza problemlerinin sebeplerini açıklamak üzere başladı. Sorunlara sebep olabilecek bulgu, mühendislik tasarım hatası olarak bulunuyordu. Ortaya çıkan bu hata, insan faktörleri araştırmaları sırasında insan makine arasında yer alan kesit teknolojisinin gelişimine yol açmıştır.

Özel olarak ilgi, insanların konfor ve verimliliğini daha gelişmiş hale getirmek, insanların iş yükünü düşük duruma ulaştırmak ve hata yapma durumunu düşük duruma getirecek oturma, çalışma alanı uygulamaları ve kontrol panellerinin tasarımına yönelik olarak yapılmıştır. Bu gelişmenin ve insan ile beraber makine ara kesit içerisinde bulunan teknolojisinin uygulama durumlarının bir sonucu da o zamandan bu yana havacılık güvenliğinin gelişmesini sağlamıştır.

Avrupa ve Japonya ülkelerinde operatör üstüne uygulanan çalışmalar, daha çok endüstriyel sistemlerde çalışma alanları içerisinde düzenleme ve kontrol araçlarının tasarımı konusunda biomekanik uygulamalarına benzer insan makine teknolojisinin gelişimine yol aşmıştır. Günümüzde taşımacılığın tüm uygulamalarında tasarım sayesinde geniş bir yelpazede teknolojinin kullanımını ve güvenliğin oluşumu sağlamaktadır.

Çevresel Düzenleme

Aydınlatma ya da titreşim gibi farklı derecelerde yer alan çevresel konularda yüklenen taleplere göre insanın yeteneği ve sınırları son derece önemlidir.

Verimliliği devamlı olarak artan ve performansı geliştirmeye devam eden sağlık, konfor veya güvenlik gibi insanın performansı üstünde bulunan çevresel faktörler minimize edilmek için insanların fiziksel çevresinin tasarımına uygulama işidir.

Fiziksel etkinliklerle beraber insanların anatomik, fizyolojik ya da biyomekanik karakteri ile ilgilenmektedir. Bu nedenle çalışma esnasında görülebilecek duruş özellikleri, işlenecek materyalle ilgili uygulamalar, yenilenen hareketler temel konuları oluşturmaktadır. Çevresel ergonomi etrafımızda performansımızı etkileyebilecek fiziksel etmenleri konu edinmektedir.

Bilişim Düzenlemesi

Amerika’da insanların yazılım ara kesit teknolojisi ile beraber bilişim anlamında ergonominin ilerlemesi ve endüstri aracılığı ile uygulamalarına talepler 1970’lerin sonunda başlamıştır. Bilişsel ergonomistler bu süreç durumlarını değerlendirerek çalışma istasyonları gibi tüm sistem, eğitim ve çalışma uygulamalarının yer aldığı çevreyi, söz konusu sürecin doğru ve güvenli olmasını sağlayacak şekilde düzenlenmesine çalışmaktadır.

İş Düzenlemesi

İnsan iş arakesit uygulamasının temelleri, Hugo Munsterberg ve Frank B. Gilberth’in çalışmaları ile beraber daha çok endüstri mühendisliğinin gelişimindeki bilim adamlarının çalışmalarına dayanır.

Ergonomik Düzenleme

Tanımlanacak bir alt disiplin olarak bilinen makro ergonomi, çalışma alanlarının düzenlenmesinde mesleğin en yeni konusu olarak yer almaktadır. İlk dört teknoloji konusunda mesleğin ana ilgi noktalarından bir tanesi bireysel operatörle beraber bir noktaya operatör takımları ve alt sistemlerle ilgili olarak bulunmaktadır. Bu nedenle bu dört teknolojik durumun ana uygulama alanı mikro ergonomi düzeyinde bulunmaktadır. Aksi durumlarda, iş sistemi süreçleri ile ilgili olarak insan organizasyonları için ara kesit teknolojisi, ana ilgi merkezi konusunda makro eğiliminde bulunmakta ve bu yüzden makro ergonomi olarak isimlendirilmektedir.

Yorum Yap

Email adresiniz paylaşılmacakyır. * Zorunlu alanlar