Asansörler, 5 kat ve üzeri yüksekliğe sahip olan binalarda insan, yük taşımak için kullanılan cihazlar olarak bilinmektedir. Hem konut binalarında hem de işyerlerinde asansörlere sıklıkla rastlanılmaktadır. Bazı durumlarda asansör kaynaklı iş kazaları meydana gelmesi mümkün olmaktadır. Asansörde yaşanan ve asansörden dolayı kaynaklanan kazaların iş kazası sayılıp sayılmadığı işveren ile işçiler tarafından merak edilmektedir.
İş sağlığı ve güvenliği konusunu düzenleyen kanun maddesine göre işyeri sınırları içerisinde, mesai saatlerinde, sigortalının geçirdiği tüm kazalar iş kazası olarak kayda geçilmektedir. Bu nedenle asansörde yaşanan bir kazanın iş kazası sayılması, iş kazasından dolayı ortaya çıkan haklardan faydalanılması için kişinin sigortalı olması büyük önem taşımaktadır.
İşyerlerindeki Asansörlerde Güvenlik
İş sağlığı ve güvenliği konusunda devlet tarafından verilen önem gün geçtikçe artmaktadır. Bu nedenle işyerlerinde de iş güvenliği konusundaki hassasiyetler ön plana çıkmaktadır. İş güvenliğinin tam anlamı ile sağlanabilmesi için işçi can ve sağlık güvenlik tedbirlerinin yanı sıra, işyerindeki cihazların ve kullanılan malzemelerinde güvenliğe uygun olduğundan emin olunması gerekmektedir.
İşyerlerinde asansörlerde meydana gelen kazaların çoğu asansör montajı ve periyodik bakımı esnasında gerçekleşmektedir. Bu durumda işyeri sahibinin çok dikkatli davranması gerekmektedir. Aynı zamanda asansörün arızalanması sonucunda oluşan iş kazaları engellemek içinse güvenlik tedbirlerinin tam olması, gerekli bakımların zamanında yaptırılması, asansörün doğru şekilde kullanılması önemlidir.
İş Sağlığı Açısından Asansör Donanımı
Öncelik asansör kurulumunda iki bağımsız halat ve zincir mekanizmasının bulundurulması güvenlik açısından gerekli tutulmaktadır. Asansör kabini içerisinde, kişilere hangi katta olduklarını bildiren, hareket edilecek yönü gösteren sinyalizasyon ekranı olması gerekmektedir. Bu ekranın doğru çalıştığından emin olunmalıdır.
Asansör içi ve dışındaki butonların sağlam olması önemlidir. Düğmesi kopmuş vb. sorunları olan asansör butonları kısa süre içerisinde değiştirilmelidir. Bu gibi düğmelerden oluşan elektrik kaçağı gibi sorunlar ciddi iş kazalarının yaşanmasına yol açabilmektedir.
Asansör arızalarının en sık meydana gelme sebebi, yük aşımıdır. Asansör kabininde yüklenilen ve binilen ağırlığı ölçen bir sensör bulunması gerekmektedir. Yük aşımı durumunda bu sensörün hareketi engellemesi önemlidir. Asansörün kalması durumunda içerideki kişilerin sağlıklarını korumak amacıyla kaliteli ve uygun bir havalandırma sistemi bulunmalıdır.
Asansör içerisinde acil durumlarda kullanılması için kat kilidini açacak kilit açacak tertibatının da bulundurulması gerekmektedir.
Asansör Bakımları Esnasında İş Güvenliği
Asansör bakımı konusunda çalışan kişilerin iş güvenliği konusuna büyük hassasiyet göstermesi gerekmektedir. Asansör boşluğu gibi riskli alanlarda önlem alınmadan işçinin çalışmasına kesinlikle izin verilmemelidir.
Asansör boşluğunda bakım ve tadilat yürüten kişilerin vücut kemeri kullanması gerekmektedir. İşverenler asansör tadilatı esnasında alınacak iş güvenliği konusunda bilgili olmalıdır. Çalışan kişilerin baretsiz çalışmamasına, elektrik sigortalarını indirerek gerekli bakım ve tadilat çalışmalarını yürütmelerine dikkat etmelidir.
Yorum Yap