İş yerlerinde fiziki anlamda yeterliliğe uygun kişilerin işe alınabilmesi ve çalışan kişilerin yapacakları işe uygun olup olmadıklarını belirlemek için işe giriş sağlık muayenesi yaptırılması gerekir.
OSGB İş yeri hekimleri işe girecek olan her kişiye gerekli olan muayeneleri yapar. Laboratuvar tahlil ve poliklinik raporlarını inceleyerek, işe girmek için uygun olup olmadığını belirtirler. Ayrıca çalışılan iş türüne göre de belirlenmiş olan sıklıklarda çalışan kişiler periyodik olarak muayene edilir ve mesleki maruziyetleri incelenir.
İşe girmek için işe giriş sağlık raporu alınması şarttır. Aksi halde rapor olmadan işe alım yasaktır. Para cezası ödenir.
Tehlikeli ve çok tehlikeli sınıfına dair olan iş yerlerinde işe giren ve çalışacak kişiler, işe uygun olup olmadığını belirlemek zorundadır. Laboratuvar tahlilleri ve fiziki muayeneye dayanılarak OSGB sağlık raporu zaruri olarak belirlenir. Belirtilen sınıflarda çalışacak olan kişilerden sağlık raporu alınmaz ise, iş veren kişi başı 1350 TL para cezası ödemek ile hükümlüdür.
Çok tehlikeli iş sınıfında çalışan kişilerin minimum yılda 1 kez, tehlikeli iş sınıfında çalışan kişilerin minimum 3 yılda 1 kez ve az tehlikeli iş sınıfında çalışan kişilerin minimum 5 yılda 1 kez iş yeri hekiminin onayı ile sağlık raporu alması gerekir. Eğer iş yeri hekimi sağlık raporunun belirtilen sürelerden daha önce yenilenmesini ön görür ise, sağlık raporu işlemleri yapılabilir.
İşe Giriş Sağlık Raporu Nereden Alınır
İşe giren kişilerin veya iş yerinde çalışan kişilerin sağlık raporunu nereden alacağı merak edilmektedir. Sağlık raporu OSGB’den alınmaktadır. Yani firmamız sağlık raporunu vermektedir ve verdiğimiz rapor geçerlidir. İşe girerken veya iş değişikliğinde veya sağlık raporunun tekrar alınma süresi geldiğinde, hekimlerimiz belirtilen raporu imzalı ve onaylı bir şekilde verir.
İş veren kişi işyerinde çalışan veya çalışacak olan kişilerin maruz kalabileceği güvenlik ve sağlık risklerini göz önünde bulundurarak sağlık gözetimine tabi tutar ve tutulmasını sağlar. Sağlık raporuna ödenmesi gereken ücreti iş veren veya işyeri karşılar. Çalışacak olan kişiler, iş değiştiren kişiler, veya yasa gereği tekrar alınması gereken sağlık raporu ücretleri çalışan kişi tarafından karşılanmaz, ödemeyi iş veren yapar.
Firmamızın Verdiği Sağlık Raporu
Bakanlık onaylı iş yeri hekimlerimizin bulunması ile işe girecek olan kişilere sağlık raporu vermekteyiz. İş yerinde gerçekleşen veya gerçekleşebilecek olan iş kazalarında veya meslek hastalığında, verdiğimiz sağlık raporu geçerlilik gösterir, mahkemeye sunulduğunda da geçerliliği vardır.
İş veren kişi çalışacak kişileri bilgilendirmez ise çalışacak kişiler de sağlık raporlarını sağlık ocaklarında, aile hekimlerinden veya dispanserlerden almaktadır. Buralardan alınan sağlık raporlarının bir geçerliliği yoktur. Eğer çalışacak kişi az tehlikeli sınıfa dahil olan bir iş yerinde ise ve 10’dan az çalışan var ise, sağlık raporunu aile hekiminden alabilir.
Yorum Yap