İş Sağlığı ve Güvenliğinde Gürültüye Karşı Alınacak Önlemler

İş Sağlığı ve Güvenliğinde Gürültüye Karşı Alınacak Önlemler

Günümüzde yaşanan en önemli çevre sorunlarından bir tanesi gürültüdür. Endüstriyel alanda da gürültü problemi sıkça yaşanmaktadır. İş yerleri tarafından çalışmalar esnasında kullanılan araçların çalıştırılması esnasında belirli gürültüler ortaya çıkmaktadır. Bu sesler, çevreyi rahatsız ettiği gibi işçi sağlığı üzerinde de olumsuz etkiler bırakmaktadır.

İş sağlığı ve güvenliği konusuna son yıllarda tüm iş yerlerinde büyük önem verilmektedir. İş yerlerinde iş sağlığı ve güvenliği için alınacak önlemler iş yerinin çalışma koşullarına göre değişkenlik göstermektedir. Gürültülü cihazların bulunduğu iş yerlerinde öncelikle işçilerin etkilenmemesi için gürültüye karşı iş güvenliği alınması sağlanmaktadır.

Gürültü Nedeniyle Yaşanılan Olumsuz Etkiler

İnsan sağlığı üzerinde gürültünün birçok olumsuz yan etkisi bulunmaktadır. Çalışma şartları nedeniyle mesai saatleri boyunca gürültüye maruz kalan kişiler, bu yan etkileri hem fiziksel hem ruhsal olarak sıklıkla yaşamaktadır. İş güvenliği konusunda yapılan çalışmalarda işçilerin iş yerlerinde sadece fiziksel sağlıklarının değil, ruhsal sağlıklarının da korunmasına önem verilmektedir.

Sürekli maruz kalınan gürültü kişinin psikolojisi üzerinde olumsuz etkiler yaratmaktadır. Gürültüye maruz kalan kişilerde korku, sinir bozukluğu, tedirginlik, yorgunluk hissi, zihinsel yavaşlama, uyku problemleri görülmektedir. Aynı zamanda gürültü, kişilerin konuşarak iletişim kurmalarını da zorlaştırarak iş yeri verimini düşürmektedir.

Gürültünün fiziksel olarak neden olduğu tek etki geçici veya sürekli işitme kaybıdır. Kişinin kulak sağlığını etkileyen gürültüye karşı çalışma esnasında mutlaka iş güvenliği tedbirleri alınmış olması gerekmektedir.

İşitme Kaybına Neden Olan Gürültü

Bir iş yerinin gürültülü olup olmadığı yapılan gürültü ölçümleri ile belirlenmektedir. İnsan kulağının müsaade edebileceği sesten belirli bir desibel yüksekliğine sahip olan sesler, gürültü olarak tanımlanmaktadır. Gürültülü olduğu tespit edilen iş yerlerinde iş güvenliği için çalışan kişilerin çalışma esnasında kulaklık, kulak tıkacı kullanması zorunlu tutulmaktadır.

Kişinin gürültüye maruz kaldığı süreye, ses düzeyine, ses frekans dağılımına, günlük sese maruz kalma süresine gibi etkenlere göre gürültünün geçici veya sürekli işitme kaybına neden olduğu bilinmektedir. Bu nedenle hem fiziksel hem ruhsal sağlık için gürültülü ortamlarda önlem alınması gerekmektedir.

Gürültüye Karşı Alınacak Önlemler

İş yerlerinde işçi sağlığını korumak için gürültüye karşı alınacak önlemlerin en etken yöntemi, gürültü kaynağını azaltmaktır. Öncelikle yüksek gürültü çıkaran iş makinelerinin imkan dahilinde daha az gürültü çıkaran makinelerle değiştirilmesi sağlanmalıdır. Aynı zamanda titreşme, vurma gibi etkenler dolayısıyla gürültüye neden olan makinelerin bu kısımlarını yumuşak malzeme ile kaplayarak gürültü çıkarma düzeyi de azaltılmalıdır.

Gürültü çıkaran unsurların bulunduğu bölgeleri işçilerin uzağında tutarak bu kısımları ses yalıtımı sağlayan malzemeler ile kaplamakta iş yerinde gürültüyü önemli ölçüde engellemektedir. Gürültüye maruz kalan kişilerin belirli aralıklarla iş programlarının değiştirilmesi de işçi sağlığının korunması için önemlidir.

Gürültülü ortamlarda çalışan işçilerin kulaklık, kulak tıkacı gibi koruyucular kullanması gerekmektedir. Bu önlemler alınmadan çalışıldığında iş güvenliği ihlal edilmekte, işverenin veya iş güvenliği uzmanlarının yaptırım uygulama hakkı doğmaktadır.

 

Yorum Yap

Email adresiniz paylaşılmacakyır. * Zorunlu alanlar