İş Kazası Sayılan Durumlar

İş Kazası Sayılan Durumlar

Genel bir tanım olarak iş yerinde meydana gelen kazalar iş kazası olarak tanımlanmaktadır. İş kazası geçiren işçiler, belirli haklara sahip olmaktadır. İş kazaları nedeniyle kazanılan tazminat hakları ve mağduriyetinin giderilmesi gibi haklar iş kazası geçiren kişinin sahip olduğu belli başlı haklar arasında bulunmaktadır.

İş kazası geçiren kişinin bu haklardan faydalanabilmesi için geçirdiği kazanın kanun tarafından iş kazası olarak kabul edilmesi gerekmektedir. Bazı kazalar, iş yerinde mesai saatleri içerisinde yaşansa dahi iş kazası olarak kabul edilmeyebilmektedir. Bu nedenle kişilerin sahip oldukları hakları doğru kullanabilmeleri için hangi durumlar iş kazası sayılır konusunda bilinçli olması gerekmektedir.

İş Kazasının Şartları

İş yerinde yaşanan bir kazanın iş kazası sayılıp sayılmayacağı konusunda bazı şartlar aranmaktadır. Bu şartlar yerine geldiğinde kaza iş kazası olarak kabul edilmektedir. İş yerlerinde yaşanan kazaların iş kazası tanımına girebilmesi için öncelikle kazayı geçiren kişinin iş yerinin sigortalı çalışanı olması gerekmektedir. Kaza geçiren sigortalı çalışanın kaza anında veya sonrasında maddi, manevi zarara uğraması da iş kazası olabilmesi için aranan şartlar arasında yer almaktadır.

İş yerinde yürütülmekte olan işler esnasında sigortalı kişinin başına gelen kazalar, görevli olarak kişinin bir yere gönderildiğinde geçirdiği kazalar veya işveren tarafından verilen iş ile ilgili gidiş gelişin yapıldığı araçla geçirilen kazalar kanun hükmünde iş kazası olarak kabul edilmektedir. Aynı zamanda emzirme izni bulunan sigortalı kadın çalışanın çocuğuna süt vermek için ayrıldığı zaman diliminde geçirdiği kazalar da iş kazası hükmüne dahil edilmektedir.

İş Kazası Kabul Edilen Haller

Bazı durumlar karşısında kişiler, yaşadıkları kazanın iş kazası olarak değerlendirilip değerlendirilmediğini merak etmektedir. Özellikle dinlenme saatleri içerisinde geçirilen kazalar konusunda birçok işveren ve işçinin kafası karışmaktadır. İşyerinde mola, dinlenme saati içerisinde sigortalı kişinin ayağının takılıp düşmesi dahi iş kazası sayılabilmektedir. İş yeri sınırlarında bulunan bir havuzda işçinin boğulması, yemek esnasında yaralanması veya ücretli izinde iken işçinin iş yerine ziyarete geldiği anda gerçekleşen kazalar iş yeri kazaları arasında kabul edilmektedir.

İş kazalarında çalışan kişilerin sadece fiziksel olarak zarar görmesi iş kazası kabul edilmemektedir. Aynı zamanda çalışan kişinin iş kazası geçirmesi sonucunda yaşadığı ruhi sorunlar da iş kazası maddesi içerisinde incelenmektedir.

İş Yeri Dışında Meydana Gelen İş Kazaları

Çalışma saatleri dışında gerçekleşen hiçbir kaza, iş kazası olarak kabul edilmemektedir. Sigortalı kişinin işi nedeniyle görevli olarak gönderildiği iş yeri dışındaki bir yerde kaza geçirmesi ise iş kazası olarak kayıtlara geçmektedir.

Bir kazanın iş yeri kazası sayılabilmesi için bir nedensellik bağının bulunması gerekmektedir. İş ile ilgili bir görev esnasında, iş yerine ait ve iş için kullanılan bir aracın içindeyken geçirilen kazalarda sigortalı kişi iş kazası geçirmiş sayılmaktadır.

 

Yorum Yap

Email adresiniz paylaşılmacakyır. * Zorunlu alanlar