İzmir Barosu Çocuk Hakları Merkezi Sorumlusu, Avukat İlge Erol, çocukların ve gençlerin korunması gerektiğini ve bunun uluslar arası insan hakları sözleşmesinden doğan bir hak olduğunu dile getirdi. Avukat İlge Erol, 12 Haziran Dünya Çocuk İşçiliğiyle Mücadele Günü’nde bu konuyla ilgili açıklamalar yaptı.
İlge Erol, anayasanın 50.maddesinde çocukların çalışma koşullarının korunmasının, anayasal bir ödev olarak düzenlendiğini ifade etti. Bu maddeye göre, kimsenin yaşına, cinsiyetine ve gücüne uymayan işlerde çalıştırılamayacağını söyledi. Ayrıca, “Küçükler, kadınlar ile bedeni ve ruhi yetersizliği olanlar çalışma şartları bakımından özel olarak korunurlar denilmektedir. Bunun yanı sıra devletin de her türlü istismara ve şiddete karşı çocuk koruyucu tedbirler alma ödevi bulunmakta.” dedi.
2016 Yılında 56 Çocuk İşçi Hayatını Kaybetti
İzmir Barosu, 2016 yılında 56 çocuk işçinin hayatını kaybettiği dikkat çekti. İzmir Barosu Çocuk Hakları Merkezi Sorumlusu ve Baro Genel Sekreteri olan İlge Erol, çocuk işçiliği sorunu ile ilgili konuştu. İlge Erol, dünyada 200 milyona yakın, Türkiye’de ise 2 milyona yakın çocuk işçinin bulunduğunu belirtti. 2012 yılında 32 çocuğun iş cinayetlerinde hayatını kaybettiğini ve 2016 yılında ise bu sayının 56’ya ulaştığını belirtti. Edinilen bilgilere göre, 2016 yılında 56 çocuk işçi hayatını kaybetti.
Avukat İlge Erol, merkezi olarak çocuklarının ekonomik sömürüye maruz kalmamaları, tehlikeli işlerde çalıştırılmamaları, eğitimlerinin, sağlıklarının ve gelişimlerinin zarar görmemeleri için, uluslar arası mevzuat değişikliği ile beraber denetimlerinin yapılması konusunda tüm kamu otoritelerinin göreve davet edildiğini açıkladı.
Çocuk İşçiliği Sorunu
Çocuk işçiliği, tüm dünyanın sorunudur. Çocuk işçiliğinin önüne geçilmesi, çocukların hiçbir sebeple çalıştırılmaması gerektiği herkes tarafından bilinmelidir. Çocukların, sağlık ve gelişimlerinin zarar görmemesi ve eğitimlerinin sürmesi önemlidir. Bu nedenle, çocuk işçiliğine tüm dünyada karşı çıkılmaktadır.
Ülkemizde de çocuk işçiliği önemli bir tehlike arz etmektedir. Çocuk işçilerin ölüm sayısı, her yıl artmaktadır. Bunun önüne geçmek, çocuk işçiliğini hepten engellemek için bazı çalışmalar yürütülmektedir. Kamu otoriteleri ve hukukçular, mevzuat değişikliği yapılması gerektiğini ifade etmektedir. Denetimlerinin yapılması ve bu konuda hassas davranılması istenmektedir. Çocuk işçiliği sorunu ile mücadele edilmektedir. 12 Haziran, Dünya Çocuk İşçiliğiyle Mücadele Günü olarak belirlenmiştir.
İş Sağlığı Ve Güvenliği Önemsenmeli
İş sağlığı ve güvenliğinin yeteri kadar önemsenmediği görülmektedir. İş güvenliği bütün bir problemdir. Çocukların çalışması engellenmeli ve iş sağlığı ve güvenliği sağlanmalıdır. Bu aşamada, sorumluluk işyeri sahiplerindedir. İşyeri sahipleri, işçiler için güvenli bir çalışma ortamı oluşturmak zorundadır. İş kazaları için sürekli risk değerlendirmesi yapılmalı, gerekli önlemler alınmalıdır. Böylece, iş kazaları ve bu kazalar sonucunda yaşanabilecek tehlikeler en aza indirilmeli, hatta tamamen engellenmelidir. İş güvenliği ve sağlığı hususunda devlet tarafından çalışmalar yürütülmektedir. İş sağlığı ve güvenliği ile ilgili hazırlanan kanun, bu çalışmalar arasında yer almaktadır.
Yorum Yap