İş Sağlığı Ve Güvenliği Bölümü

*/ ?>
İş Sağlığı Ve Güvenliği Bölümü

İş sağlığı ve güvenliği, gerek işyerleri gerekse işçiler için büyük önem arz etmektedir. İşyerinde, iş sağlığının ve güvenliğinin sağlanması, hayati derecede önemlidir. Çok çeşitli iş kazaları meydana gelebilmekte ve bunun sonucunda işçiler yaralanabilmekte ve hatta hayatını kaybedebilmektedir. İş sağlığı ve güvenliği de, tam bununla alakalıdır. İş sağlığı ve güvenliği, bir kazanın meydana gelmemesi, işçinin ve işyerinin zarar görmemesi adına çalışmaları kapsamaktadır. Devlet, bu alanda birçok çalışma yürütmüş, kanun hazırlamıştır. Halen de, çalışmalar yürütülmektedir. Riskin minimuma indirilebilmesi ve olası bir tehlikenin tamamen engellenebilmesi için yapılan çalışmalara devam edilmektedir. İş Sağlığı ve Güvenliği Bölümü de, bu alanda faaliyet göstermektedir.

İş Sağlığı Ve Güvenliği Bölümü Nedir?

İş Sağlığı ve Güvenliği Bölümü, üniversitelerde meslek yüksekokullarında yer almaktadır. YGS-2 puan türüyle öğrenci alımı yapan bu bölüm, adından da anlaşıldığı gibi iş sağlığı ve güvenliği ile alakalıdır. Bölümde, genel olarak çalışma ortamıyla ilgili fark edilmeyen sorunları tespit edip çözüm bulma için eğitim verilmektedir.

Bölümün Kuruluş Amacı

Sanayileşme ve teknolojik gelişmeler dolayısıyla, işyerlerinde çalışan kişilerin sağlığı ve güvenliği ile ilgili bir takım sorunlar meydana gelmiş ancak bu sorunlar pek fazla önemsenmemiştir. Ancak, zamanla işçiyi ve işyerini tehlikeye soktuğu fark edilmiş ve büyük bir önem kazanmıştır. Bu aşamada, işyerinde, iş sağlığı ve güvenliğinin sağlanabilmesi amacıyla tedbirler alınmaya başlanmıştır. Bu konuda üzerinde düşünülmüş ve çözümler aranmıştır. Bu çözümler arasında, her işyerinde İş Sağlığı ve Güvenliği alanında faaliyet gösterecek personellerin bulunması gerektiği yer almıştır. İşte bu sebeple, İSG personelleri yetiştirmek amacıyla da üniversitelerde İş Sağlığı ve Güvenliği Bölümü kurulmuştur.

İSG Personeli Olmanın Gerektirdiği Özellikler

Her bölümde ve her meslekte olduğu gibi İş Sağlığı ve Güvenliği Bölümünde ve bu sektörde faaliyet göstermek isteyen adaylarda olması gereken bazı özellikler bulunmaktadır. İş Sağlığı ve Güvenliği teknikeri olmak isteyen kişilerin, genel ve sayısal yeteneğe sahip, fen bilimleri alanlarına karşı ilgili, ayrıntıları fark edebilen, dikkatli olan, stres altında çalışabilen, tertipli ve düzenli çalışan, hızlı ve doğru karar verebilen, sorumluluk sahibi olan kişiler olması gerekmektedir.

İş Sağlığı Ve Güvenliği Bölümünde Çalışma Alanları

İş Sağlığı ve Güvenliği Bölümü, iş bulma açısından oldukça avantajlıdır. Mezun olanlar için geniş bir iş alanı bulunmaktadır. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, İş Sağlığı ve Güvenliği Merkezi Müdürlükleri veya özel sektörde iş bulabilirler. 4857 sayılı kanun, hem kamuda hem de özel sektörde İş Güvenliği ile ilgili çalışmaların yapılmasını zorunlu kılmış ve böylelikle İş Sağlığı ve Güvenliği personellerine duyulan ihtiyaç artmıştır. İş Sağlığı ve Güvenliği bölümünden mezun olan kişiler, kolaylıkla iş bulabilmektedir. Ayrıca, uzman statüsüne de geçebilmektedir. Bölüm, çalışma alanı ve iş bulma bakımından fazlaca avantajlıdır.

 

Yorum Yap

Email adresiniz paylaşılmacakyır. * Zorunlu alanlar