Endüstriyel Robotlar ve İş Güvenliği

Endüstriyel Robotlar ve İş Güvenliği

Son zamanların en çok konuşulan endüstriyel robot ISO 8373 standardında belirtildiğine göre: endüstriyel uygulamalarda kullanılması planlanan sabit ve hareketli olabilmekte, üç veya daha çok programlanabilir bir eksene sahip, otomatik kontrol sistemine sahip ve yeniden programlanabilir çok amaçlı bir manipülatör olarak görülmektedir.

Bu endüstriyel robotu daha anlaşılır bir şekilde anlamak istenirse; parçaları taşınabilirdir. Özel fonksiyonları yerine getirmek amacı ile tasarlanmış yardımcı ekipmanlar ile programlanmış olduğu değişken hareketleri yapma işlemi sayesinde montaj, kaynak, kesme ve bunlara benzer uygulamaları gerçekleştiren ve programlanabilen çok fonksiyona sahip mekanik bir alettir.

Endüstriyel Robotların İş Güvenliği Özelliği

İş güvenliğinde Endüstriyel robotların kullanılması iki farklı şekilde incelenebilmektedir.

  • Robotların kendi oluşturdukları risk ve tehlikeler
  • İş güvenliği açısından risk ve tehlike içeren işlerde robotların kullanımı

Endüstriyel robotların kullanım alanları, bakıldığında genellikle güvenli olmayan, yüksek oranda tekrarlama olmayan tekdüze işlerde ve sakınca içeren işlerde kullanımı görülmekteydi. Bu alanlarda montaj, taşıma, kesme, kaynak, boyama, takım değiştirme ve bunlara benzer farklı tiplerde uygulamalarda kullanılmaktaydı.

Örneğin; kaynak işlerinde yüksek oranda UV ışınları ve toksir gazlar ön plana çıkmaktadır. bu riskin önüne geçilmiş olunmaktaydı. Boya işlemlerinde solunum sistemlerinin etkilenmesi söz konusuyken endüstriyel robotlar sayesinde bunun önüne geçilmiş olur. Endüstriyel alanda gürültü ve sesinde büyük zararlarından dolayı kullanımı görülmektedir. Bunun gibi diğer alanlardaki riskleri ortadan kaldırmak amacıyla endüstriyel robotlar kullanılmaktadır.

Bu yapılan işlerde ön planda olan işlerin hatasız bir şekilde gerçekleşmesidir. Bunlarda ön plana çıktığında riskler gittikçe artmaktadır. Endüstriyel robotlar sayesinde hem riskler ortadan kalkıyor, hem de kusursuz bir iş ortaya çıkmış oluyor. Prensip olarak endüstriyel robotlar tüm risk kaynaklarını yok etmektedir.

Robot Kazaları

Yapılmış olan araştırmalara göre robot kazaları programa uygun olan rutin çalışma anında değil de, test, bakım, ayarlama, kurum gibi anlarda meydana geldiğini göstermektedir. Robotların kendi oluşturdukları riske bakıldığında robotun bakımını ve diğer tüm programlama işlemlerini yapan çalışanın dikkatsizliğinden oluştuğu da görülmektedir. Bu yaralanmalı kaza olarak görülmektedir.

Endüstriyel Robotların Güvenilirliği

Robotların çalışma alanları tel kafes veya kabin içerisinde olmalıdır. Operatörlerin iş parçası ya da robot ile etkileşime geçeceği alanlarda ışık perdesi veya açılıp kapanan bir pencere ile güvenilir bir hale getirilmelidir. İstenmeyen anlarda robotu hızlı bir şekilde durdurmak için acil durum düğmesinin sadece robotun üzerinde değil kabinin ya da kafesin üzerinde de yer alması gerekmektedir. Bu şekilde acil durum anında çözümlenmiş olacaktır. plazma kesim ve su jeti kesimi gibi yüksek se içeren alanlar işleme tabi tutulan robotlara kesinlikle ses izolasyonu yapılmış kabinler içerisine konuşmalıdır. Kaynak çalışmalarında da buna benzer bir uygulama yapılarak tehlike içeren ışınların diğer alanlarda çalışan işçilere ulaşması engellenmelidir.

 

 

Yorum Yap

Email adresiniz paylaşılmacakyır. * Zorunlu alanlar