İşyerinde İş Güvenliği Uzmanı Bulundurma Zorunluluğu

İşyerinde İş Güvenliği Uzmanı Bulundurma Zorunluluğu

6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu gereğince, 1 Temmuz 2016 tarihinden itibaren; çalışanı olan tüm firmaların(çalışan sayısı fark etmez), iş sağlığı ve güvenliği uzmanı olan mühendis, mimar ya da ortak sağlık güvenlik birimi olan firmalar ile anlaşılarak, aylık düzenli bir şekilde iş sağlığı ve güvenliği ile ilgili analizleri, raporları, hekim bulundurma ve iş güvenliği eğitimlerinin yaptırılması gerekmektedir.

Bu söz konusu olan zorunluluk, analiz ve eğitimler işin ve meslek grubunun vermiş olduğu tehlikelere göre iş sağlığı ve güvenlik sınıfı değişmektedir. Bu çalışmaların yapılmadığı iş yerlerine Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından uygulanan cezaya maruz kalmaktadırlar. İş sağlığı ve güvenliği yükümlülüklerinin yapılıp yapılmadığı teftişler sonucunda ortaya çıkmaktadır. 2017 yılı itibariyle cezaların uygulanacağı açıklanmıştır.

İş Sağlığı ve Güvenliği Tehlike Durumlarına Göre Sınıflandırılması

İş sağlığı ve güvenliği hizmetleri iş yerlerinin tehlike sınıflarına göre ayrılmaktadır. Bu sınıflandırmalarla verilen eğitimlerde işyerlerine uyumlu olmaktadır. Sınıflandırmada dikkate alınması gereken hususlar arasında işin özellikleri, işin her alanında kullanılan ya da ortaya çıkan maddeleri, üretim yönetimi, iş ekipmanları, üretim şekilleri, çalışma şartları ve çalışma ortamı yer almaktadır. Bu sınıflandırmada yapılan tehlike sınıflandırılması, iş yerinin yapmış olduğu asıl iş ön planda tutularak, sosyal tarafların içerisinde olduğu bir komisyonun görüşleri ile birlikte bakanlıkça tespit edilmektedir.

Sınıflandırmada görev yapacak olan uzmanların tehlike sınıfına göre belge almaları gerekmektedir. Çok tehlikeli sınıf belgesi almak için A sınıfı belgeye ihtiyacınız vardır. Tehlikeli sınıfta yer alan iş yerlerinin en az B sınıfı, az tehlikeli işyerlerinin en az C sınıfı iş güvenliği uzmanı belgesine sahip olan görevliler ile çalışabilmektedirler.

İşyerlerinin Acil Durumlara Karşı Hazır Olması

İş yerlerinde işverenler yangınla mücadele, ilkyardım, kişilerin acil durumda tahliyesi, ciddi ve yakın tüm tehlikelere karşı acil durum planı önceden hazırlanması gerekmektedir. Acil durumlarla karşılaşmadan önce tüm çalışan personelin katılacağı eğitimler ve tatbikatlar yapması gerekmektedir. İşverenler acil durumlarda, acil tıbbi müdahale, ilkyardım, yangınla mücadele, kurtarma gibi konularda işyerinin haricinde kuruluşlar ile irtibata geçebilmelidir.

Tehlike içeren alanlara sadece gerekli olan donanımlara sahip personeller girebilmelidir. Bunun dışında kalan işçiler işlerine devam etmeleri istenmemelidir. Yakın ve ciddi tehlike önlenemez hal aldığı zaman, çalışan işçilerin işlerini derhal bırakmaları ve ortamı derhal tahliye etmeleri istenmelidir.

Kamu kurumları haricinde olan işyerlerinde 10’dan az çalışanı bulunan tehlikeli ve tehlike sınıfında yer alan işyerlerinin iş sağlığı ve güvenliği hizmetlerini yerine getirmesi için Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı maddi destek sağlamaktadır. Bu desteğin uygulanması için Sosyal Güvenlik Kurumu kayıtlarına bakılmaktadır. Eğer ki Sigortasız personel çalıştırdığı anlaşılan işyerleri, yapılmakta olan desteğin yasal faizi ile birlikte cezai uygulama ile birlikte üç yıl süreyle destekten men edilmektedir.

 

Yorum Yap

Email adresiniz paylaşılmacakyır. * Zorunlu alanlar