İşyeri Hastalıkları Hakkında Bilinmesi Gerekenler

İşyeri Hastalıkları Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Günümüzde iş yeri hastalıkları yeteri kadar dikkat çekmiyorken aslında oldukça yaygın ve devlet tarafından kontrol altına alınmaya çalışılan bir konudur. İş güvenliği ve işçi sağlığı alanında atılan büyük adımlar neyse ki iş yeri hastalıklarının önüne bir set olarak dursa da halen bu sorunsal tamamen ortadan kaldırılmış değildir.

Bu sorunsalın en büyük nedeni iş yeri önlemlerinin alınmamasından kaynaklanırken kamu spotları sayesinde işyeri kazaları ve kişisel sorunlar konu alınarak halkı bilinçlendirmek amaçlanmıştır.

Meslek hastalıkları ile ilgili en tehlikeli olanları ve en yaygın olanları şu şekilde açıklanmıştır.

  • Asbestozis: bu madde makine, otomotiv ve inşaat sektöründe yağlayıcı bir madde olarak kullanılmaktadır. Siyah renkli, toz halinde bulunan bu madde solunması veya suya karışarak bir şekilde ağız yoluyla alınması sonucunda başta solunum ve sindirim yolu kanseri olmak üzere birçok diğer hastalıklara taban oluşturabilecek asbestoz hastalığına neden olmaktadır.
  • Silikozis: silika olarak bilinen silisyum oksit maddesinin kullanıldığı otomotiv, maden, cam endüstrisi, kot taşlama işçiliği gibi çalışma alanlarında bu maddeye maruz kalmaları sonucunda çalışanlar, silikozis halk arasında dul bırakan hastalığı olarak da bilinen tehlikeli ve ölümcül sebeplere yol açmaktadır.
  • Bissinozis: pamuk işçiliğinde hem hasat sırasından hem de fabrikada işlem görme sırasında çalışanların soludukları pamuksu maddeden dolayı, bünyelerinde görülen hastalıktır. Bu hastalık, çalışanların uzun süreli çalışmaları sonunda pamuk işçiliğinin dezavantajı olarak ciğerlerde toplanan yabancı maddelerle alakalıdır. Hal arasında pazartesi ateşi olarak da bilinen bu hastalık etkeni ortadan kaldırılmış olsa bile ilerlemesi önlenemeyebilir, ilaçlı tedavi gerekebilir.
  • Siderozis: demir çelik fabrikaları, demir sanayi ve demir madeninin kullanıldığı bir çok çalışma alanında çalışanların uzun süre önlem almadan demir tozlarına maruz kalması ile göz, akciğer, deri, ağız için mukozasında bu tozlar birikir ve siderozis denilen bu hastalığı oluşturur. Tozların biriktiği dokulara göre çeşitli semptomlar gösterebilir. Nefes darlığı, göğüs ağrısı, görüş problemleri, deri ile alakalı şikayetler (kaşınma, yanma, vb.)

 

Mesleki Hastalıklara Karşı Alınan/Alınabilecek Önlemler Nelerdir?

Ne kadar ciddi görünürlerse görünsünler, mesleki hastalıklardan korunmak işveren-devlet-iş yeri hekimi takımlarının uygun ve birbirlerini destekleyici şekilde çalışmasıyla oldukça kolaylaşmıştır.

  • İşçilerin vardiyalı çalışması: Son 20 yılda dünyada yapılmış bilimsel çalışmalar doğrultusunda meslek hastalıklarına yakalanma riski olan kişilerin, etkene maruz kalma süresini azaltmak amacıyla daha kısa vardiyalı çalışması hastalığın şiddetini azaldığı ve tedavilerinin kolaylaştığı anlaşılmıştır.

 

  • Koruyucu işyeri hekimliği: Sağlık Bakanlığınca yayınlanan işyeri hekimliği kılavuzuna göre, işyeri hekimleri işçilerin çalışma alanındaki risk faktörlerinden kaçınması ve işçilerin hastalıklara yakalanmadan için önlemler alma konusunda çalışmalıdır.

 

  • İşçilerin sigortalanması ve Düzenli kontrolden geçirilmesi: tıp alanında genel geçer bir terim olan “erken teşhis” meslek hastalıklarında da önemini oldukça korumaktadır. Bu işçilerin sağlık durumlarındaki bozulmalar ne kadar erken tespit edilirse tedavileri o kadar kolay olacak ve ülke ekonomisine binen yük o kadar azalacaktır.

 

Yorum Yap

Email adresiniz paylaşılmacakyır. * Zorunlu alanlar