Şirketler, fabrikalar ve işçi çalıştıran tüm kurumlar tarafından çalıştırma zorunluluğu yasalarca sağlanan iş güvenliği uzmanlarının görevleri hakkında yazımızda bilgi vermeyi amaçladır. Şimdi bakalım, iş güvenliği uzmanlarının görevleri nelermiş, maddeler halinde inceliyoruz.
İş Güvenliği Rehberlik
Çalışma alanında yapılan çalışmalar ve işyerindeki değişikliklerle ilgili olarak makine, tasarım ve diğer kullanılan aletlerin durumu, bakım ve onarımı, kullanılacak maddeler de dahil olmak kaydıyla iş pazarlanması, organize edilip uygulanması, kişisel korunma teçhizatlarının muhafaza edilmesi ve test edilmesinde iş sağlığı kurallarına uygun şekilde sürdürülmesini sağlamakla görevlidir.
İş sağlığı ve güvenliğini kapsayan ve alınması gereken tüm tedbirleri işverene yazılı bir şekilde bildirmek zorundadır. Çalışma alanında meydana gelen iş kazası ve mesleki hastalıkların oluşması gibi durumlara sebebiyet veren faktörün araştırmasını ve tekrar etmemesi için önlemler alınması konusunda çalışmalar yapması gerekmektedir.
Çalışma alanında meydana gelmiş ve neyse ki ölüm ya da yaralanmaya mahal vermemiş kaza durumlarında işyerine ya da kullanılan teçhizata zarar gelmesi durumunda bu zararı belgeleyip işverene bildirmek zorundadır.
Çalışma Ortamı Gözetimi Yapması Gerekir
Çalışma ortamı gözetimi ile kastedilen şey işçi sağlığı ve iş güvenliği mevzuatında gereği yapılması gereken şeyler kontrol ve periyodik bakım, bunun yanında ölçümleri planlamak, uygulamaları kontrol etmektir.
Çalışma alanındaki patlama, kaza, yangın gibi iş yeri kazalarını önlemek amacıyla yapılan faaliyetlere katılmak ve bu konularda işverene öneriler sunmak iş güvenliği uzmanının görevleri arasında sayılmaktadır. Aynı zamanda bütün bu uygulamaları takip edip doğal afet ya da acil durumlarda oluşabilecek karışıklıklar için önlem planı oluşturması gerekmektedir. Ayrıca tatbikat planlamalarını da yine iş güvenliği uzmanı yapması gerekmektedir.
Risk Değerlendirilmesi
Çalışma alanlarında iş sağlığı ve güvenliği açısından risk değerlendirmesi yapılması ile ilgili çalışmalardan sorumlu tutulur ve risk değerlendirmesi sonucu doğrultusunda önlem önerilerini işverenle paylaşmakla yükümlüdür.
Bilgilendirme, Eğitim Ve Kayıt Süreçleri
Çalışanların da almaları gereken bir takım iş sağlığı ve güvenliği eğitimleri vardır, bu eğitimler planlanan mevzuata uygun olarak yapılması gerekmektedir. İş güvenliği uzmanı tüm bu planları düzenleyip işverenin onayına sunmak ve eğitimi tamamlayıp değerlendirmesini yapmakla yükümlüdür.
İş güvenliği uzmanı çalışma alanında yalnız değildir bazı durumlarda iş yeri hekimi ile ortak hareket ederler. İş yeriyle alakalı olarak iş güvenliği çalışmaları ve çalışma ortamının gözetim sonuçlarının kaydedildiği yıllık değerlendirme raporunu iş yeri hekimi ile birlikte hazırlamakla da yükümlüdür.
Çalışma ile ilgili bilgilendirme eylemlerini iş verene ileterek uygulanmasını kontrol eder. Zaman zaman kullanılması için iş sağlığı ve güvenliği talimatları ile çalışma izni prosedürlerini hazırlamak da iş sağlığı uzmanı görevleri arasında yer almaktadır.
İş Güvenliği Uzmanı İlgili Birimlerle İşbirliği İçindedir
İş yeri hekimi ile birlikte iş yeri kazaları ve meslek hastalıkları ile ilgili değerlendirmelerde bulunur. Çalışacağı bir sonraki yıl için yapmış olduğu planlamaları iş yeri hekimi ile paylaşmalıdır.
Aynı zamanda eğer varsa üye olduğu iş sağlığı ve güvenliği kuruluyla iş birliği içinde olmaktadır.
Çalışan elemanların temsilcisi ile sık sık iş birliği içinde olmaktadır.
Yorum Yap