İşyerlerinde meydana gelen pek çok durum iş kazası olarak kabul edilebilmektedir. Bu durumda işveren ve işçilerin son derece bilinçli ve dikkatli olması gerekmektedir. İş kazası meydana geldiğinde bu durumu işverenin en az zararla atlatması için öncelikle tüm çalışanlarının sigortalı çalıştırılması büyük önem taşımaktadır. Çünkü işyerinde geçirilen kazaların iş kazası sayılması için aranan ilk şart, kaza geçirenin kişinin sigortalı çalışan olması şartıdır.
Sigortasız çalışan kişinin işyerinde kaza geçirmesi durumunda işverenlere ciddi para cezaları gibi durumlar ortaya çıkabilmektedir. Ancak kaza geçiren kişi iş kazası sonucunda elde edilen haklar konusunda hiçbir haktan faydalanma imkanı bulamamaktadır.
İşyerlerine Gelen Ziyaretçiler
Bir işyerine çalışanların yakınları çeşitli zamanlarda ziyarete gelebilmektedir. Bunun yanı sıra satış yapan işyerlerinde sürekli ziyaretçi ve müşteri geliş gidişi söz konusu olmaktadır. Bu ziyaret veya alışveriş amaçlı gelen kişilerin geçirdikleri kazalar söz konusu olduğunda ne yapılması gerektiği bilinmesi gerekmektedir.
İşyerine gelen bir kişinin işyerinde geçirdiği kaza sonucunda çeşitli durumlar söz konusu olmaktadır. İşveren, bu durumu iş kazası mı yoksa adli olay olarak mı bildireceğini merak etmektedir. Bir ziyaretçi, sigortasız olması ve kendi isteği ile orada bulunduğundan dolayı başına gelen kaza sonucunda adli olay olarak bildirilmesi daha uygun olmaktadır.
İşyerine Gelen Ziyaretçiler İle İlgili Yapılması Gerekenler
İşyerine gelen kişinin hangi amaçla orada olduğu önemli olmaktadır. Eğer başka bir yerden görevli olarak gönderildiyse bu durumda kişinin geçirdiği kaza iş kazası olarak bildirilebilmektedir. Bir çalışan yakınının ziyareti esnasında, ziyaretçinin kaza geçirmesi de işveren ve işyeri için önemli bir olaydır.
Özellikle tehlikeli iş alanlarında çalışan kişilerin, ziyaretlerine gelen kişileri öncelikle tehlikelere karşı bilgilendirmesi gerekmektedir. İşyerinde iş tehlikesi nedeniyle ziyaretçinin kaza geçirmesi durumunda işveren sorumlu tutulmaktadır. İşverenin ziyaret öncesinde ziyaretçiyi tehlikelere karşı uyarmaması, ihmal ve tedbirsizlikten dolayı kendisine dava açılabilme hakkını doğurmaktadır.
İşyerlerinde çalışanların ziyaretçilerini ağırlayabilmeleri için belirli sınırlar çizilmesi gerekmektedir. Üretim yapılan işyerlerinde ziyaretçilerin atölyelere girmesi, tehlikeli cihazlara yakın durması veya kullanması kesinlikle engellenmesi gerekmektedir.
İş Başvurusu Esnasında Kaza Geçirme
İşyerlerine iş başvurusu veya iş görüşmesi nedeniyle gelen kişilerin geçirdikleri kazalar da sigortalı çalışan olmadıkları için iş kazası sayılmayan haller içerisinde değerlendirilmektedir. Böyle bir durumda işyeri sahibi, olayın gerçekleşme biçimini anlatan bir olay tutanağı tutarak, kazayı adli olay olarak bildirmesi gerekmektedir. Varsa doktor raporları vb. belgelerinde bu tutanakla birlikte belgeler arasında saklanması gerekmektedir.
Ziyaretçilerin Kazaları Sonrasında Yapılması Gerekenler
İşverenlerin ziyaretçilerin geçirdiği kazaların iş kazası olarak gösterilmesi gerekmemektedir. Fakat kaza sonrasında ziyaretçinin kaza geçirmesine yol açan durum araştırılmalıdır. Bu durumla ilgili gerekli tedbir ve düzenlemelerin işveren tarafından yapılması, kazanın tekrar yaşanmasının engellenmesi önem taşımaktadır.
2 Yorum
Merhaba benim BABAM abimin çalıştığı inşaata ziyarete gitti zaman inşaatan düşerek vefaat etti. Bu durum da bizim iş verenden bir tazminat alma hakkı doğurur mu.adlı dava olarak kayıtlara geçti mahkeme sonuçlandı.
Merhaba,
Tazminat davası açılabilirsiniz.
Yorum Yap