İnşaat sektöründe belgeli işçi çalıştırmayana ceza dönemi başlıyor. Tehlikeli meslek grubu arasında yer almakta olan inşaat sektörü ile ilgili mesleğe sahip olan kişiler bu haberi dikkatle bir şekilde okumalı.
Mesleki yeterlilik ve belgelendirme sürecine ilişkin yasal düzenlemelerin tamamlandığı ve konuya ilişkin 6645 sayılı yasa kapsamındaki işverenlere yönelik cezai müeyyidelerin 26 Mayıs’tan itibaren uygulanacağı konuşuluyor.
Tehlikeli ve çok tehlikeli meslek grubuna girmekte olan inşaat sektöründe mesleki yeterlilik belgesi olmayan işçilerin çalıştırılamayacağı belirtilirken aynı zamanda işverenlerin mağdur olmamaları ve teşviklerden faydalanabilmeleri için yeterlilik belgesi olmayan işçi çalıştırmamakta hassas davranmaları gerekmektedir. 2016 yılında bu düzenlemenin erteleniş sebebi ise bir geçiş dönemi olarak ve kişileri bilgilendirme dönemi olarak kabul edilmişti ancak ceza uygulaması 2017 yılından itibaren geçerli olacaktır.
Mesleki Yeterlilik Belgesi Sınavı Ve Sınav Ücreti
Mesleki yeterlilik belgesi, çalışanlara ve işverenlere büyük avantaj sağladığı gibi aynı zamanda ülkemizde çalışma hayatına da büyük avantajlar sağlamaktadır. Öncelikle bu belgeler için yapılan teorik ve pratik sınavlarda iş sağlığı ve güvenliğine ilişkin ölçme ve değerlendirme yapıldığından iş kazalarının azalması konusunda da katkı sağlamaktadır.
Bakanlıkça yayınlanan tebliğlerde yer alan mesleklerde mesleki yeterlilik kurumu tarafından yetkilendirilmiş belgelendirme kuruluşları tarafından yapılan sınavların sınav ve belgelendirme ücretleri Bakanlar Kurulunun yayımlamış olduğu tarife kapsamında işsizlik sigortası fonundan karşılanacaktır. Sınavların tarifede yer alan limitin üstünde olması halinde bu farkın adaylar tarafından karşılanması gerekmektedir. Mesleki yeterlilik sınavlarına girerek sınavlardan başarılı olan işçilerin 2017 sonuna kadar ücretlerinin tamamının, 2019’a kadar da yarısının işsizlik sigortası fonundan karşılanacağını belirtildi.
Mesleki yeterlilik belgesi tehlikeli ve çok tehlikeli meslek grubuna girmekte olan her meslek için gerekli olmaktadır.
Mesleki yeterlilik belgesi alabilmek için gerekli evraklar; başvuru formu, başvuru ücretinin yatırıldığına dair banka dekontu örneği, nüfus cüzdanı fotokopisi ve vesikalık fotoğraf gerekmektedir.
Belgesiz İşçi Çalıştırmanın Cezası Nedir
Bugüne kadar belgesiz işçi çalıştırmakta olan firmalara ceza uygulanmamakta sadece uyarı yapılmaktaydı. Ancak Ocak ayından itibaren inşaat sektöründe belgesiz işçi çalıştıran işverene ceza uygulaması yapılacak. Ayrıca tehlikeli meslek gruplarına standartlar getirileceği de gündemde yer almaktadır. İş yerinde belgesiz çalışan bir işçinin kaza geçirmesi ve kazanın ölümle sonuçlanması durumunda işveren belgesiz işçi çalıştırdığından dolayı taksirle ölüme sebebiyet suçundan yargılanabilecektir.
1 Ocak 2017 tarihi itibari ile geçerli olan bu uygulama belgesi olmayan işçi çalıştıran firmalarda belgesiz çalışan kişi başına 500 TL olarak işverene ceza yaptırımı uygulanacaktır. Firmaların denetlemesi ise iş müfettişleri tarafından yapılacaktır. Ceza yaptırımı uygulanan firmalar cezalarını en geç 1 ay içerisinde yatırmak zorunda olacak ve ceza uygulandıktan sonra tekrar belgesiz işçi çalıştırdığı denetimler sonucu tespit edilirse tekrar ceza işlemi uygulanacaktır.
Yorum Yap