Genellikle özel sektörde çalışan insanların, çalıştıkları yerlerdeki çevre koşulları, çalışma ortamlarından doğabilecek sağlık sorunları ve mesleki anlamdaki sorunlarının minimuma indirilmesine ya da tamamen kaldırılmasına İş Sağlığı ve Güvenliği adı verilir.
İş Sağlığı ve Güvenliği kurslarının ve sertifikalarının verilmesi için, Anadolu Üniversitesi ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı 2015 yılında işbirliği protokolü imzalamıştır. İş yerlerinde, işveren vekili ve işverenler tarafından yürütülmekte olan bu program eğitim, sınav ve sertifika ile belgelendirme işbirliği adı altında protokol imzalamışlardır. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ile hazırlanmış olan bu programa katılan işveren ve vekillerinin başarılı olması halinde, iş sağlığı ve güvenliği kanunu çerçevesinde hizmetlerini kendilerinin yönetebileceklerine dair karar alınmıştır.
İş Sağlığı ve Güvenliği Eğitimi
Günümüzde, artık birçok iş yerlerinde iş güvenliği ve işçi sağlığı adı altında çalışanlar için ve aynı zamanda işverenlerin bilgilendirilmesi için, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı kontrolünde kurslar düzenlenerek, insanların bilgi sahibi olması sağlanmaktadır. Amaç, zor şartlar altında çalışan insanların hayati tehlikelerini, oluşabilecek sağlık sorunlarını ya da mesleki anlamdaki sorunlarını en aza indirmek ya da tamamen ortadan kaldırmaktır. Bunların yapılabilmesi için de bazı tedbirler alınmakta ve bu tedbirlerle hem işveren, hem işçi hem de iş yerleri korunmuş olmaktadır. Tedbirlerin alınabilmesi için, yapılan ilk çalışma ise işveren ve işçilere bu bağlamda eğitim verilmesidir.
İş güvenliği uzmanlığı temel eğitimi, 180 saati teorik eğitim ve 40 saati uygulama eğitimi olmak üzere toplamda 220 saatlik eğitim verilmektedir. Eğitim kurumlarının gerekli talepleri doğrultusunda bu saatlerde artırma yapılabilmektedir. Eğitimlerin tamamı yüz yüze olmakla birlikte, gereken durumlarda uzaktan eğitim de uygulanmaktadır.
İş Sağlığı ve Güvenliği Eğitim Başvurusu Hakkında
İş sağlığı ve güvenliği eğitimleri için başvuruda bulunmak isteyen adaylardan, herhangi bir diploma derecesi beklenmemektedir. İş güvenliği kursu için aranılan şart, başvuruda bulunacak adayın 18 yaşını doldurmuş olmasıdır. 18 yaşını dolduran her aday, bu eğitime başvuru yapabilir. Başvuran adaylar düzenli olarak, kendiler için belirlenen günlerde eğitim almakta ve çalıştıkları iş yerlerinde öğrendiklerini uygulamak zorundadırlar.
İş Güvenliği Başvuru Tarihi ve Kayıt Bedeli
Gerekli eğitimler alındıktan sonra, eğitim sonunda adaylar sınava tabi tutulmaktadırlar. Sınava giren adayların başarılı olması halinde, kendilerine iş sağlığı ve güvenliği eğitimine katıldıkları ve sınavdan da başarılı oldukları için sertifika verilmektedir. Adaylar alacakları bu sertifika sayesinde, hem farklı bir iş yerinde çalışabilirler hem de çalıştıkları şirketlerde devamlı olarak çalışmalarına deva edebilirler.
Başvuru tarihi 23 Ocak 2017 ile 10 Şubat 2017 tarihleri arasında olan eğitime, adaylar kayıt yaptırabilmek için belirlenen ücreti ödemek zorundalar. İş güvenliği kayıt bedeli ise; 250 TL olarak belirlenmiştir. Daha önceki tarihlerde eğitim almış ve sınava girmesine rağmen başarısız olmuş adaylar için kayıt bedeli ise, 125 TL olarak belirlenmiştir. Başvurularla ilgili detaylı bilgi almak için Anadolu Üniversitelerinin bürolarından gereken bilgiyi temin edebilirsiniz.
Yorum Yap