Adayların bu uzmanlık sınavına katılabilmeleri için öncelikle belirli süre içerisinde eğitime tabii tutulmaktadırlar. Sınava girecek olan adaylar, en son katıldıkları eğitim tarihinden 3 yıl içerisinde gerçekleştirilecek olan sınava katılmaya hak kazanmış demektir. Sınava giren adayın sınavdan başarısız olması durumunda veya 2 yıl içerisinde sınava hiç giremeyen adaylar tekrar eğitim sürecinden geçmektedir.
Yönetmelik yükümlülüklerine göre eğitim alma şartları aranmadan sınavlara girme şansını elde edenler bu şanslarını en fazla iki defa kullanabilmektedirler. Adayların katılacağı sınav 100 puan zerinden hesaplanmakta ve adaylardan istenen 70 barajını geçmeleridir. Adayların girmiş oldukları sınavlar için itiraz hakkı bulunmakta olup, gerekli itirazları sınavı düzenleyen kurum sonuçlandırmaktadır.
İş Sağılığı ve Güvenliği Sınavı Ne Zaman?
29 Nisan 2017 tarihinde gerçekleştirilecek olan İş yeri Hekimliği ve İş Güvenliği Uzmanlığı Sınavının 1. Dönem sınavı saat 09:30’da yapılacaktır. Sınavın başvuru tarihlerinin alınması ise; 28 Şubat – 8 Mart 2017 Tarihleri arasında yapılacaktır. Sınav Türkiye geneli bir sınav olmasına rağmen sadece belirli illerde gerçekleştirilecektir. Bu iller; Adana, Ankara, Antalya, Bursa, Diyarbakır, Erzurum, Eskişehir, Gaziantep, İstanbul, İzmir, Kayseri, Konya, Malatya, Samsun, Sivas, Trabzon ve Van illerinde gerçekleştirilecektir. Sınava başvuran aday sayısının ortalama 1000 kişiden az olduğu bilinmektedir. İş Sağlığı ve Güvenliği Genel Müdürlüğünden gelen talimata göre sadece sertifika alan adayların sınavı Ankara ilinde yapılacaktır.
Adayların internet aracılığıyla bireysel başvuru yapamayacağı durumlar olduğunda, başvuruların belirtilen tarihler arasında alınmaya başladığı zaman görev, eğitim, tedavi vb. durumlarla yurt dışında bulunduğu için (KKTC ve Kırgızistan-Bişkek hariç) başvuru merkezine gitme durumu olmayan adaylar bunların yanı sıra sınava Ankara’da girecek olan adaylar sınava sadece pasaportla girebileceklerdir. Pasaport dışında herhangi bir kimlik veya belgenin de kabul edilmeyeceği bilgisi iletilmiş durumda.
Başvuru Şartları
Hangi adayların sınava katılamayacağını bildiren sınav ilanı, sınav için başvurular başlamadan önce genel müdürlük tarafından detaylı açıklama yapılacaktır. Sınav ilanında, sınav ile ilgili olarak başvuru koşullarına yer verilecektir ve sınava başvuru hakkın olan adaylar da Genel Müdürlük tarafından belirlenerek iletilecektir. Sınava katılmaya hak kazanan, sınav koşulları uygun olan tüm adayların bilgileri Genel Müdürlük tarafından ÖSYM Başkanlığına bildirilecek ve sınava girmeye hak kazanan adayların sınav ücretlerini yatırmaları talep edilecektir. Sınav ücretleri aksi belirtilmediği sürece genel olarak 40 TL şeklinde belirlenmektedir.
Sınava giriş zamanı geldiğinde adaylardan, sınav giriş belgesi(fotoğraflı) ile özel kimlik belgelerinden (Nüfus Cüzdanı, sürücü belgesi veya pasaport ) birisi istenmektedir. Bu belgelerin olmaması halinde adayların sınava katılamayacağı bilgisi iletilmektedir. Sınav sonrasında başarılı sayılan adayların belge alma sürecine ilişkin bilgiler, belge talebi başvurularının eğitim kurumları üzerinden yapılacağıdır. Belge almaya hak kazanan adaylar için ayrı ayrı dosyalar hazırlanmaktadır. Bu dosyalar içerisinde de adayın ilgili bakanlığa yazmış olduğu dilekçe, kimlik fotokopisi, diploma veya mezuniyet belgesi, belge ücretine istinaden dekont vb. belgeler yer almaktadır.
Yorum Yap