İş Sağlığı ve İş Güvenliği Hakkında Sıkça Sorulan Sorular
OSGB Nedir?
OSGB “Ortak Sağlık ve Güvenlik Birimi” ‘nin kısaltılmış halidir. T.C. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından İş Sağlığı ve Güvenliği Hizmetlerini yerine getirebilmesi için verilen bir yetki belgesidir. Bu yetki belgesine sahip olmayan İş Güvenliği adı altında kurulan danışmanlık firmaları bu hizmeti veremezler.
Uzman ve Hekim Çalışma Süreleri Ne Kadardır?
İş Güvenliği Uzmanı ve İşyeri Hekiminin çalışma süreleri görevlendirileceği firmanın tehlike sınıfına göre değişiklik göstermektedir.
İş Güvenliği Uzmanı Sırasıyla; Az Tehlikeli, Tehlikeli ve Çok tehlikeli sınıflarda 10, 20, 40 dk firmada bulunan çalışan başına çalışma süresi bulunmaktadır. İşyeri hekiminde ise bu süreler 5, 10, 15 dk olarak belirlenmiştir.
Örneğin; 10 çalışanlı tehlikeli bir sınıfta bulunan işyeri için; asgari olarak; Uzman ayda 200dk, Hekim ise 100dk çalışma gerçekleştirir.
İş Güvenliği Eğitimleri Kaç Saat yapılmaktadır.
İş Güvenliği Eğitimleri Az Tehlikeli, Tehlikeli, Çok Tehlikeli sınıflarda sırası ile 8, 12, 16 saat yapılmalıdır. Bu süreler en çok 4 saate bölünerek eğitimler verilmelidir.
Kimler İş Güvenliği Uzmanı Olabilir?
T.C. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından Yönetmelikte belirtilen şartlara uygun Mühendis, Mimar veya teknik elemanlar İş Güvenliği Uzmanı olabilirler. Bunun için 180 saatlik teorik, 40 saat uygulama dersi olmak üzere toplamda 220 saatlik bir eğitim alırlar. Bu eğitim sonucunda ÖSYM nin açmış olduğu sınavlardan başarılı olan adaylar İş Güvenliği Uzmanı olabilirler.
Az Tehlikeli Sınıftayım İSG Hizmeti Almam Gerekir mi?
Az tehlikeli sınıftasınız ve çalışan sayınız 10 ve üzerindeyse İş Güvenliği Uzmanı ve İşyeri Hekim hizmeti almak durumundasınız. Eğer 10 dan az çalışanınız var ise T.C. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığının yada yetkilendirilmiş kurumların eğitimlerine giderek İş Güvenliği Uzmanlık hizmetini İşveren olarak sizlerde sağlayabilirsiniz.
Tehlikeli Sınıftayım İSG Hizmeti Almam Gerekir mi?
Tehlikeli sınıfta bulunan işyerleri 1 personel bile çalıştırmaları halinde İş Güvenliği Uzmanı ve İşyeri Hekimi hizmeti almak durumdadır.
Çok Tehlikeli Sınıftayım İSG Hizmeti Almam Gerekir mi?
Çok tehlikeli sınıfta bulunan işyerleri 1 personel bile çalıştırmaları halinde İş Güvenliği Uzmanı ve İşyeri Hekimi hizmeti almak durumdadır.
OSGB lerin Yetki Alanları Nerelerdir?
OSGB lerin yetki alanı bağlı bulundukları il ve o ile komşu olan illerdir. Bu iller dışında bir OSGB başka bir şehirde kesinlikle hizmet veremez.
Kimler İşyeri Hekimi Olabilir?
Üniversitelerin Tıp fakültesinden mezun bütün doktorlar İşyeri hekimi olabilirler. Bunun için Bakanlık tarafından yetkilendirilen kurumlardan işyeri hekim kursuna gitmek ve ÖSYM nin açmış olduğu sınavlardan başarılı olan bütün doktorlar İşyeri Hekimi olabilirler.
Uzman ve Hekim Kursu veriyor musunuz?
Kurumumuzda İş Güvenliği Uzmanı ve İşyeri Hekimi yetiştirilme kursu yapılmamaktadır. Firmalara İSG hizmeti vermektedir
Uzman ve Hekim İş Yerlerinde Ne Kadar Kalıyor?
Firmaya görevlendirilen uzman ve hekim firmanın tehlike sınıfına ve çalışan sayısına göre T.C. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı İSG Katip sisteminin belirlemiş olduğu saatlere göre aylık ziyaretlerini gerçekleştirmektedir.
İş Güvenliği Eğitimleri Nasıl Oluyor?
Firmanın tehlike sınıfına göre belirlenmektedir. Az tehlikeli, Tehlikeli, Çok tehlikeli sınıflara göre sırayla; 8-12-16 saat eğitim verilmesi gerekmektedir. Bu eğitimi firmanıza tarafımızdan görevlendirilen İş Güvenliği Uzmanları yapmaktadır.
Periyodik Muayene Nedir?
İşyerinde kullanılan makine ve ekipmanlarının yetkili kurumlar tarafından kontrol edilmesidir. Günümüz de Periyodik muayene ile makine bakım çok karıştırılmaktadır. Ör: Kullanılan Vinç’in standartlara uygun olup olmadığını gösterilen belgedir.
Sağlık Taraması Nedir?
Sağlık taraması genellikle İşyeri hekimlerinin işe girişte verdikleri işe giriş sağlık muayene formları ile karıştırılmaktadır. Sağlık taramaları işyeri hekimi tarafından işyerin de ki tehlikelere göre belirlenmektedir. Ör: Tehlikeye göre işyeri hekiminiz bütün çalışanların kan tahlili, akciğer filmi, solunum testi vs.. gibi testleri talep edebilmektedir. Bu hizmetlere Sağlık Taraması denilmektedir.