Yeni Bir İstihdam Alanı İş Güvenliği Uzmanlığı

*/ ?>
Yeni Bir İstihdam Alanı İş Güvenliği Uzmanlığı

Ülkemizde yürürlüğe giren İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu ile birlikte iş güvenliği uzmanlığı kavramı da hızlı bir şekilde hayatımıza girmiş oldu. İş güvenliği uzmanlığı iş yerlerinde oluşacak problemler öncesinde ve sonrasında gerekli tedbir ve çözümlerin tespitinde oldukça önem arz etmektedir.

İş güvenliği uzmanları olarak görev yapan kişiler hem iş yeri sahası ve kullanılan eşyalara hem de çalışanlara yönelik olarak dikkat çeken, çözüme ulaştırılması gereken eksiklikleri tespit ederek kişilerin kendilerinden ya da iş yerindeki koşullardan dolayı herhangi bir kazanın ortaya çıkmadan def edilmesi, yaralanmalı yada ölümlü kazaların önlenmesi, çalışanların bireysel güvenlik ve çalışma güvenliği konusunda bildirilmesi gibi önemli bir misyona sahiptirler.

Kimler İş Güvenliği Uzmanı Olabilir

İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu ile birlikte her işletmede iş yeri güvenliğine yönelik tedbirlerin alınması konusunun ortaya çıkması ile birlikte iş güvenliği uzmanlığı olarak yeni bir istihdam dalı da literatüre girmiş oldu. Ülkemizde faaliyet gösteren yaklaşık 1.5 milyon işletme 12 milyona yaklaşık çalışan olduğunu göz önüne aldığımızda iş güvenliği konusunun da önemi ortaya çıkıyor.

İş güvenliği uzmanlığı görevini üstlenip yürütecek olan kişiler öncelikle işleri ve çalışanlara yönelik faaliyet gösteren Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından belgelendirilmek suretiyle iş yerlerinde bu göreve yönelik olarak kendilerine görev verilen mühendisler, mimarlar ve teknik elemanlardan oluşuyor. Teknik elaman sınıfını biraz daha açmak gerekirse teknik öğretmenler, fizik ve kimya bölümlerini bitirenleri ya da meslek yüksek okullarının sağlığı ve güvenliği programlarından mezun olanları bu grupta sayabiliriz.

Yukarıda iş güvenliği uzmanı olabilecek kişilerde belirtmiş olduğumuz mühendisler, mimarlar ve teknik elaman sınıfları İş Sağlığı ve Güvenliği Kanununda tanımlanarak sayıldığı için sınırlar net bir şekilde çizilmiş olup, kanunda belirtilen sınıflar dışında şu an için iş güvenliği uzmanı olabilme gibi bir şans bulunmamaktadır. Ancak kim bilir belki ileride kanunda yapılacak bir düzenleme ile iş güvenliği uzmanı olabilecek kişiler sınıfında bir genişletme yapılabilir.

İş güvenliği uzmanlığı için sadece bu bölümlerden mezun olması da yeterli bir kriter değil. Amaç insan sağlığı ve iş yeri güvenliği olunca sadece bir kriterin sağlanması ile güvenlik konusunun kişilere bırakılamayacağı gün gibi aşikar. İş güvenliği uzmanlığı sıfatını elde edebilmek için Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından kendilerine yetki verilen kamu yada özel çatısı altında düzenlenen eğitimlere katılıp bunları başarı ile bitirmek gerekiyor.

Bahsettiklerimiz dışında bir de iş güvenliği uzmanı olabilecek olan kişiler arasında sınava girmeden ya da eğitime katılmadan sadece sınava girerek iş güvenliği uzmanı olabilecek kişiler var. Sınava girmeden iş güvenliği uzmanı olabilecek kişilerden bahsetmek gerekirse gene kanunun çizdiği sınırlar içerisindeki bölümlerden mezun olup iş sağlığı ve güvenliği konusunda doktora yapanlar ve ya iş sağlığı ve güvenliği konusunda on yıl görev yapmış kişileri sayabiliriz. Sadece sınava girecek olan kişiler ise yine belirtilen bölümlerden mezun olup iş sağlığı ve güvenliği konusunda yüksek lisans yapmış kişiler sadece sınava girerek başarılı olmaları halinde B sınıfı belge alarak iş güvenliği uzmanı olabilirler.

 

Yorum Yap

Email adresiniz paylaşılmacakyır. * Zorunlu alanlar