Kadın çalışanlara pozitif ayrımcılık sağlayan haklar bulunmaktadır. Bu ayıran izinler genellikle hamilelik durumu, doğum öncesi ve sonrasında verilen haklar olarak bilinmektedir. Kadınlar ücretli doğum izinlerini kullandıktan sonra bebeklerini bir süre daha emzirebilmeleri için emzirme saati izni alabilmektedir.
Süt izni yasalar tarafından kadın çalışanlara verilen haklar arasında yer almaktadır. Bu hakkın ihlali durumunda çalışanın işyerine dava açma vb. hakları ortaya çıkmaktadır. Bu emzirme izni saatleri yasalar tarafından belirlenmektedir. Bu süre içerisinde çalışanın mesai ücretinden herhangi bir kesinti yapılmamaktadır.
Süt İzni Saatlerinde Kaza Geçirmek
Süt izni saatinde işyerinden çıkan kadın çalışanın bu saat aralığında kaza geçirmesi iş kazası olarak kabul edilmektedir. Yargıtay tarafından süt izni esnasında trafik kazasında hayatını kaybeden bir çalışan için iş kazası hükmü verdiği örnekler arasında yer almaktadır.
Emzirme izni esnasında kadın çalışanın işyeri dışında bulunması, işverenlerin bu kazaların iş kazası sayılmaması konusunda düşünmesine yol açabilmektedir. Fakat süt izninde geçirilen her kaza iş kazası olarak kabul edilmektedir. Böylece bu saat içerisinde trafik kazası, düşme, kalp krizi vb. durumlardan dolayı mağdur olan kadın çalışan, iş kazasının çalışana sağladığı haklar içinden yararlanabilmektedir.
Süt İzninin Verilmesi
Süt izni alabilecek kadın çalışanlar da yasal olarak düzenlenmektedir. 1 yaşından küçük bebeği bulunan kadın çalışanlara yasa süt izni vermektedir. Aynı zamanda günlük verilen bu süt izninin saat aralığı bir buçuk saat olarak düzenlenmektedir. Hangi saatler arasında gideceği gibi konular ise çalışan tarafından belirlenmektedir.
Süt izni saatleri günlük çalışma saatleri içerisinde sayılmaktadır. Bu nedenle bu aralıkta gerçekleşen kazalar iş kazası olarak kabul edilmektedir. Aynı zamanda kadın çalışanın süt izin saatlerini kullandığı için herhangi bir ücret kesintisi de yapılmaması gerekmektedir.
Süt İzni Esnasında Yaralanmalar
Süt izni saatleri içerisinde bulunan çalışanın herhangi bir sebepten yaralanması iş kazası olarak kabul edilmektedir. Bütün küçük ve büyük kazalar, yaralanmalar iş kazası bildirimi olarak gösterilebilmektedir.
Süt izni saatlerinde trafik kazası geçirilmesi, servis aracında kaza geçirilmesi, kişinin yaralanmasına neden olan kazaların meydana gelmesi iş kazasında ortaya çıkan haklar yararlanması için yeterli olmaktadır.
Doğum İzninde Geçirilen Kazalar
İşyerinden doğum için ücretli izne ayrılan, o sürede raporlu görülen kimselerin kaza geçirmesi durumunda yapılması gerekenler de merak edilmektedir. Doğum izni esnasında kadın çalışanın çalışma hayatına devam etmemesi, bu süre içerisinde işyerinde bulunmaması nedeniyle bu süre içerisinde geçirilen kazalar iş kazası sayılmayan durumlar arasında değerlendirilmektedir.
Aynı zamanda doğum izninde bağımsız, freelance çalışmaya devam eden çalışanın kaza geçirmesi durumunda iş kazası kabul edilmeyen durumlar arasında görülmektedir. Süt izni konusunda bu saatlerin mesai saatinden sayılmasından dolayı oluşan özel bir durum söz konusu olmakta, bu nedenle iş kazası olarak gösterilebilen durumlar arasında yer almaktadır.
Yorum Yap