Seramik İşçilerinde Silikozis Hastalığı

*/ ?>
Seramik İşçilerinde Silikozis Hastalığı

Türkiye ve genelinde hemen her işte görülen meslek hastalıkları yılda 100 bini geçmektedir. Hal böyle olunca da her yıl meslek hastalıklarından kaynaklanan ölüm en az yirmi bin civarında seyrediyor. Her ilde ve ilçede çalışılan pek çok iş ve bu işi yapmak için mecbur olan binlerce işçi bulunmaktadır. En sağlıksız işlerden birisi olan seramik işlerinde çalışan binlerce kişiden çoğu Silikozis hastalığına yakalanabiliyor. Bu nedenle de pek çok kişinin mecburi çalışma ortamları ölülerine yol açabiliyor.

Seramik işçilerinde silikozis hastalığı Çorum’da çalışan bir çalışan tarafından şöyle anlatılmaktadır. Çalışmaya başlayan işçilerinden birisi çok uzun yıllar öncesinden çalışmaya başladığı işinde idare tarafından sağlıksız koşullarda çalıştırıldıkları için toz ve rutubetten ölebileceği söylendiği halde çalışmasına devam ediyor. Daha sonra birkaç yıl sonra midesi delinen işçi ameliyat olduktan sonra işine devam ediyor.

Birkaç yıl sonrasında nefes darlığı başlamış ve bunun sonucunda ise şöyle bir şey söyleniyor. İşyeri hekimi 2005 yılından sonra her altı ayda bir ya da yılda bir akciğer filmi vs. çekiyorlar ancak çalışan işçilerin hiç birisine göstermelik kâğıtlardan başka bir bilgi verilmiyor. 2015 yılında eğer kalp krizi geçirmeseydim akciğerlerimin dolu olmasından dolayı ölecekmişim diyen işçi son olarak da ekliyor eğer doktor yardım etmeseydi şuan ölecektim.

Hiçbir İşyeri Meslek Hastalığı Olduğunu Kabul Etmiyor!

Başka bir çalışan işçi ise silikozis hastası olduğunu şöyle açıklıyor. Uzun yıllardır bir fabrikada toz, toprak içinde çalıştığını ve uzun süren koşullardan dolayı birkaç kişinin durumunun daha kötü olduğunu ancak patronun meslek hastanelerine rüşvet vererek bu işi tamamen normal bir hastalık gibi olduğunu söylüyor. Bundan dolayı da işçileri tehdit vari bir şekilde hiçbir şey olmamış gibi çalışmaya devam etmelerini sağlıyorlar.

Silikozis hastalığının tanı ve tedavisi eğer çok geç kalınmamışsa önlem alınabiliyor ve bu hastalık tamamen bitmese de koruma ile daha da ileri gitmiyor. Ancak bu işleri yapmaya devam etmek zorunda iseniz ya da mecbursanız bunu en aza indirmek için maske kullanımı, ağızlık vb. her şeyin son derece steril bir şekilde kullanımı sağlanmalıdır.

Silikozis Hastalığının Tedavi Şekli

Taş ocağında, tünel, maden işleri ve seramik işleri gibi işlerde silisyum tozları denilen tozlara maruz kalarak akciğerlerin tamamen iltihaplarla kaplanmasıdır. En az on yıl çalışmış olan bir kişide görülen bu hastalık asla kendini belli etmez ve sinsi bir şekilde ilerler. Nefes darlığı, ses kısıklığı, morarma, kan kusma gibi pek çok belirtisi olmaktadır.

Silikozis hastalığı nedenleri kadar tedavisi de oldukça önemlidir. Ancak özel bir tedavi şekli olmayan bu hastalıktan kurtulmanın tek yolu çalışma alanlarının sağlık açısından düzenli hale getirilmesidir. Ancak günümüzde de öncesinde de maalesef hiçbir işveren bu koşullara uyum sağlamamaktadır.

 

Yorum Yap

Email adresiniz paylaşılmacakyır. * Zorunlu alanlar