Kavga İş Kazası Sayılır Mı?

*/ ?>
Kavga İş Kazası Sayılır Mı?

İşyerleri içerisinde meydana gelen bazı durumlar hem işçilerin hem de işverenlerin kafalarında soru işaretlerinin meydana gelmesine yol açmaktadır. İşyerindeki intihar vakaları, kalp krizi durumu, sigortalı kişinin işyerinde öldürülmesi gibi durumlar Yargıtay tarafından iş kazası olarak kabul edilen haller arasında yer almaktadır. Bu durumda hangi durumların iş kazası sayılıp sayılmadığı özellikle işverenler tarafından iyi bilinmesi gerekmektedir.

İş kazası sayılması durumunda işçilerin yararlanabileceği haklar ortaya çıkmaktadır. Bu nedenle işyerinde yaşanılan ufak bir olayın dahi iş kazası sayılıp sayılmaması iki taraf içinde önemlidir. Her işyeri içerisinde meydana gelen kavgalar, soru işareti uyandıran durumlar arasında yer almaktadır.

İşyerinde İki Sigortalı Çalışanın Kavga Etmesi

İşyerinde bazı anlaşmazlıklar, yanlış anlaşılmalar, yorgunluk, stres gibi durumlardan dolayı yaşanan gerginlikler çalışanlar arasında problemler yaşanmasına neden olabilmektedir. İşyerinde problem yaşayan çalışanlar arasında sözlü veya fiziki tartışmaların yaşanması söz konusu olmaktadır. İşyerlerinde kavganın iş kazası sayılması durumundan önce açıklanması gereken, işverenin kavga eden sigortalı çalışanın sözleşmesini fes etme hakkına sahip olmasıdır.

Kavga eden çalışanı tazminat ödemeksizin işveren işten çıkarma hakkına sahip olmaktadır. Bazı fiziksel kavgalarda yaralanma ve ölümler meydana gelebilmektedir. İki sigortalı çalışan arasında çıkan kavga sonucunda meydana gelen kavgaların iş kazası olarak bildirilmesi konusu merak edilmektedir.

Yaralamalı İşyeri Kavgaları

Yargıtaya giden iş kazası dosyalarına bakıldığında beklenmeyen durumların dahi iş kazası olarak kabul edildiği görülmektedir. Örneğin işyerinde kalp krizi, işyerinde intihar iş kazası olarak kabul edilmektedir. Kavga durumunun çalışma saatleri içerisinde, işyerinde, işyeri çalışanları arasında gerçekleşmesinden dolayı iş kazası sayılması söz konusudur. Bu nedenle işverenin bu durumu iş kazası olarak bildirmesi gerekmektedir.

Sigortalı Çalışanın İşyerinde Öldürülmesi

İş sağlığı ve güvenliği konusunda işverene büyük sorumluluk düşmektedir. Çalışanların fiziksel sağlığı kadar ruhsal sağlığının korunması da işe bağlı sebeplerden dolayı, işverene düşmektedir. İşveren işyeri içerisinde bir sigortalı çalışanın başına gelen bir kaza nedeniyle tedbirsizlik, dikkatsizlik gibi durumlardan cezalandırılabilmektedir.

İşyerinde çalışanlar arasında çıkan kavgalardaki yaralanma ve ölüm durumları iş kazası kabul edilmektedir. Yargıtayda emsal karar oluşturacak benzer davalar görülmektedir. Yargıtayın verdiği kararlara bakıldığında işyerinde düşerek ölme dahi iş kazası kabul edilebilmektedir.

İşyerinde kavga vb. sebepten dolayı öldürülen çalışanın durumunda iş kazasından dolayı ortaya çıkan haklardan faydalanılması mümkündür. Kavgada mağdur olan kişinin işyerinin sigortalı çalışanı olması yeterli olmaktadır. Bir sigortalı çalışanın mesai saatlerinde, işyerinde silahla vb. yollarla öldürülmesi durumunda da iş kazası olarak bildirilmesi ön görülmektedir.

İşyerinde Kavga Durumunda Yapılması Gerekenler

İşverenin çalışanları arasında çıkan tartışma ve kavgaları engellemesi gerekmektedir. mesai saatleri içerisinde işveren çalışanların her türlü durumundan sorumlu tutulmaktadır. Bu nedenle her türlü duruma karşı hazırlıklı olunması önemlidir. Aynı zamanda işveren kavga çıkaran, işyerinde çalışanların huzursuz olmasına neden olan kişileri tazminat ödemeksizin çıkarma hakkını gerekli şekilde kullanması gerekmektedir.

Yorum Yap

Email adresiniz paylaşılmacakyır. * Zorunlu alanlar