İş Yeri Hekimlerine İhtiyaç Artıyor

*/ ?>
İş Yeri Hekimlerine İhtiyaç Artıyor

İş kazasında ölümler ve yaralanmalar konusunda iş sağlığı ve güvenliği alanlarında yetişmiş kişilerin önemini bir kez daha gündeme getirmiştir. Uzmanlar, hem kamu içerisinde hem de özel sektörde eğitimli iş sağlığı ve güvenliği uzmanı konusunda personel ihtiyacının çok fazla olduğunu açıklayarak bu konuda verilecek eğitimlerin önemine dikkat çekmektedir.

İş Kazaları Ve İşçi Ölümleri

Bakanlığın verilerine göre ülkemizde her gün 171 iş kazası meydana gelmektedir. Bu kazalar devamlı olarak ortalama 4 işçinin hayatına mal oluyorken, 6 işçi ise devamlı iş göremez hale gelmektedir. Çalışma hayatı içerisinde bu olumsuz durum, ülkemizin Avrupa’da iş kazaları ve işçi ölümleri konusunda 1ilk sıradaki yerini korumasına da beraberinde getirmektedir.

Kaza sonucu meydana gelebilecek uzuv kaybına bağlı malulen görülecek emeklilik, yaralanma durumları, iş göremez olma ya da ölümle sonuçlanabilecek vaka verilerine bir dönemler SGK verileri üzerinden ulaşılıyorken 2013 tarihinden itibaren Avrupa Birliği Standartları çerçevesi içerisinde elektronik ortamdan bu sonuçlara ulaşmaktadır. Detaylı istatistiklerin de elde edilmesi ile beraber konu daha hassas takibe alındı.

Kamuda Açık Oldukça Fazla

SGK’ya kayıtlı bulunan 1 milyonun üzerinde iş yeri bulunmaktadır. Fakat bulunan yanında kayıtsız işyeri olduğu düşünülmektedir. Yapılacak olan işe bakılmadan bir çalışanı olan tüm iş yerleri yani kendi hesaplarına göre çalışıp eleman çalıştırmayan kişiler hariç, bir tane bile çalışanı bulunan işyeri bu hizmeti almak zorundadır.

Türkiye Belediyeler Birliği tarafından yapılan organizasyonda, kamudaki yetişmiş İSG personel açığı oldukça fazla olduğu anlaşılmıştır.

Üniversite Ve Sanayilerin İşbirliği

YÖK ve Çalışma Bakanlığı çerçevesinde Lisans Eğitimi içerisinde İSG dersleri zorunluluğu getirilmiştir. Böylece tüm mühendislik bölümleri konusunda, İş Güvenliği dersleri verilmesi zorunlu duruma getirildi. Bununla beraber mevzuatın saha içerisinde uygulanması açısından enstitümüze bağlı tezlerin önemi son derece büyük olmaktadır. Sanayi-üniversite işbirliği ile günümüzde çok sayıda akademik çalışmaya imza atılmaktadır. Kanun, ilgili tüm alanları içerisinde yönetmelikler ile ilerlemektedir. Örnek vermek gerekirse günümüzde sadece doğalgaz işleri içerisinde iş güvenliği başlığında bir yönetmeliğimiz bulunmuyor. Bu durum tez olarak ele alınmış ve bir akademik çalışma oluşturulmuştur. Kısacası akademik kariyer ve çalışmalarda da hem üniversiteler için hem de saha için çok kıymetli durumda yer almaktadır.

Akademisyen İhtiyacı

Sektörel konular ile ilgili yapılacak uygulamalı çalışmalar ile beraber bu başlıklarda eğitimler verilmesi daha önem kazanmış bulunuyor. İş güvenliği her kurumu kapsam altına almayan genel bir konu olarak yer almasına rağmen, her sektör ayrı riskleri taşıyabilmektedir. Dolayısı ile genelden özele bir çalışma programı ile beraber daha başarılı bir altyapı sağlanacaktır. İş güvenliğinin kapsamının artması ile beraber iş yeri hekimliğinin de ihtiyacı gün geçtikçe artmaya devam ediyor. Günümüzde pek çok iş yeri iş güvenliği mevzuatlarını yerine getirmektedir.

Yorum Yap

Email adresiniz paylaşılmacakyır. * Zorunlu alanlar