İş Sağlığı ve İş Güvenliği Nasıl Sağlanır?

*/ ?>
İş Sağlığı ve İş Güvenliği Nasıl Sağlanır?

Günümüzde birçok çalışan insan iş kazalarına ve meslek hastalıklarına maruz kalmaktadır. Bu sorunların ortadan kalkması için devlet bazı önlemler alarak bu sıkıntıları azaltmayı hatta ortadan kaldırmayı hedeflemiştir. Dünya üzerinde içki, uyuşturucu ve savaştan ölen insanlar, iş kazalarından ölen insanlardan daha az bir sayıdadır. Buda demek oluyor ki insanlar işyerlerinde çalışırken güvenlik tedbirlerini almıyorlar. İşyerlerinde meydana gelebilecek iş kazaları, ölümle ya da sakat kalmayla sonuçlanabilir. Ayrıca çalıştığınız ortamda maruz kaldığınız zararlı maddeler yüzünden ileride meslek hastaları arasından birine yakalanabilirsiniz.

Devletimiz bu konu hakkında birçok mevzuat çıkarsa da işyerleri bu mevzuata çok az uymaktadırlar. Devletin çıkarmış olduğun mevzuatların uygulamasını ve denetlemesini iş güvenliği uzmanları tarafından özel firmalar yapmaktadır. Özel firmaların vermiş olduğu ve belgeler devlet tarafından kabul edilmektedir. Belli kriterlere uygun olan firmalar iş güvenliği uzmanı bulundurmalarına dair devlet zorunluluk getirmiştir. Bu sayede daha sağlıklı çalışma ortamları ortaya çıkarabilmede fayda sağlamaktadır.

İş Sağlığı ve Güvenliği Hakkında Bilinmeyenler

Çalışanlar iş sağlığı ve iş güvenliği hakkında birçok bilgiden maruz kalmaktadır. İş kazasına maruz kaldığında neler yapmalı ya da nelere başvurmalı gibi birçok sorunun cevabını bilememektedir. Aynı şekilde firma sahipleri de işyerlerinde böyle bir olay ile karşı karşıya kaldıklarında hangi işlemleri yapacaklarını tam olarak bilememektedir. Aşağıda yazmış olduğumuz yazı sayesinde birçok bilmeniz gereken ama bilmediğiniz soruların cevaplarını bulabileceksiniz.

İşverenler, işyerlerinde meydana gelmiş olan iş kazası olayını 2 gün içerisinde yazılı olarak bölge müdürlüklerine bildirmekle sorumludur. Denetleyici müfettiş, işçi temsilci ve işyeri temsilcisi işyerlerinde bulunan makinelerden dolayı ya da çalışma alanından dolayı oluşabilecek kazaları önceden belirleyip o bölümü hatta işyerini tamamen kapatabilme yetkisine sahiptir.

Yetkililer tarafından iş sağlığı ve güvenliği açısından problemli olduğu görülüp kapatılan ve iş yerleri için firma sahipleri 6 iş günü içerisinde yerel iş mahkemelerine başvurabilirler. Kapatılan bölümde çalışan işçiler işyerlerinden çıkartılamazlar. Kapatılmasına sebep olan sorunların düzene girmesinden sonra işçiler kaldığı yerden işlerine devam edebilmektedirler.

İş güvenliği uzmanı bulundurmanız için en az 50 işçi çalıştırmalı, altı aydan fazla işlerin yapıldığı ve ağır ve tehlikeli olan işyerleri olmanız gerekmektedir. Devlet iş sağlığı ve güvenliği konusunda birçok mevzuat çıkarmıştır. Devlet çıkarmış olduğu bu mevzuatları incelemek ve çalışanlara gereken eğitimi işçilere vermekle yükümlüdür. Sürekli olarak mevzuat takibi yaparak işçilerin daha güvenilir bir ortamda çalışmalarını sağlamaktadır.

İş Sağlığı ve Güvenliğinin Faydaları

Gelişen teknoloji ile birlikte ülkemizde üretim sektöründe gelişme yolundadır. Ülke olarak daha iyi yerlere gelmek istiyorsak, çalışma alanlarımızı yeni nesillerimize daha güvenilir ve rahat bir çalışma alanı olarak bırakmamız gerekmektedir. Geleceğimize ne kadar önem verirsek ülkemize o kadar katkı sağlamış oluruz.

Yorum Yap

Email adresiniz paylaşılmacakyır. * Zorunlu alanlar