İş Kazası Geçirince Ne Yapılma?

İş Kazası Geçirince Ne Yapılma?

İş kazası iş yerinde başınıza gelen olaylara denmektedir. İş yerinde çalışanın bedenen ya da ruhen geçirmiş olduğu duruma iş kazası adı verilmektedir. İş kazaları oluştuktan sonra işveren ve işçi neler yapar konusunda belirlenmiş kurallar bulunmaktadır. Bu kurallara uygun olarak hareket edilmesi gerekmektedir.

Şş kazasının oluşma anından itibaren tarafların yapması gereken bazı işlemler vardır. Bu işlemler belirli süreler içerisinde gerçekleşmektedir. Kanunlarda yer almakta olan işçi ve işverene süre sınırlamaları getirilmiştir. Belirlenen bu süreler içerisinde taraflar işlemleri gerçekleştiremezse cezai süreç başlayacaktır.

İş Kazalarının Oluşumu

İş kazalarının oluşması halinde işçi ve işverenin bazı hükümlükleri bulunmaktadır.

  • İşverenler iş yerinde oluşan iş kazalarını ya da meslek hastalıklarını en geç iki iş günü içerisinde ilgili bölge müdürlüğüne bu durumu yazılı olarak bildirmekle hükümlüdür.
  • Oluşan iş kazasının bağlı olunan kolluk kuvvetlerine (polis, jandarma) anında bildirilmesi gerekmektedir.
  • SGK’ya iş kazasından sonraki üç iş günü içerisinde iş kazası hakkında bilgi verilmesi gerekmektedir.
  • İş yeri kaza raporu düzenlemesi yapmalıdır.
  • Kaza raporunda iş yeri iki adet tanığın beyanını bulundurmalıdır.
  • SGK’ya bildirilen kaza sonrasında SGK’ya bağlı olan müfettişler kaza olan yere gelerek araştırmalarını yaparlar.
  • İş kazalarında oluşan riskler için alınan önemlere bakılmaktadır.

İş Kazası Geçiren Kişinin İş Gücü Kaybının Belirlenmesi

İşçi iş kazası geçirmiş ise, ilk olarak SGK’ya başvurarak iş kazası dosyasının açılması için başvuru yapmalıdır. Yetkililer tarafından gerekli evraklara atılması gereken imzaları attırdıktan sonra iş kazası dosyası açılmış olacaktır. Şş kazaları sonucunda tazminata hak kazanmak için iş gücü kaybı oranı belirlenir. Bu oran yüzdelik iş gücü kaybını belirleyen rapor halinde sigortalı kaza geçiren işçiye verilmektedir. Bu raporu aldığı halde maddi ve manevi tazminat davası açma hakkına sahip olmaktadır. Tazminat davası açmak için raporunuzun elinizde olması gerekmektedir. Rapor olmadan bu davayı açma olanağınız bulunmamaktadır.

İş kazası geçirmiş olan işçi, bu kaza sonucunda işgücünü kaybedebilir. Kaza sırasında işçi bir el, kol, bacak gibi belirli uvzunu kaybetmiş olabilir. Yahut ölmüş dahi olabilir. Bu durumda işçi bir hak kaybına uğramış ve bu durum neticesinde bu kaybın giderilmesi gerekmektedir.

  • Geçici olarak iş göremezlik ödeneğinin verilmesi gerekmektedir.
  • Ölen sigortalı işçinin hak sahiplerine ödeneğinin verilmesi gerekmektedir.
  • Ölen sigortalı işçi için cenaze ödeneği verilmesi gerekir.
  • Gelir bağlanan kız çocuklarına evlenme ödeneği verilmelidir.

Ölün ya da kaza sonucunda oluşan bedenen eksiklerde ödenmesi zorunlu maddeler yukarda verilmiştir. Bunlara uymayan işverenlere cezai uygulama başlatılır. İş güvenliği konusunda yavaş yavaş ilerleyen ülkemizde bu gibi olayların olduğu görülmektedir. Bundan dolayı iş güvenliği eğitimlerinizde bu konulara dikkat etmenizi öneririz. İşçi ve işveren olarak haklarınızı en şekilde bilmeniz halinde kolaylıkla çözüme gidebilirsiniz.

 

 

 

 

 

Yorum Yap

Email adresiniz paylaşılmacakyır. * Zorunlu alanlar