İş Kazalarında Tazminat Alma Hakkı

*/ ?>
İş Kazalarında Tazminat Alma Hakkı

Hem kamu kuruluşlarında hem de özel sektörde çalışan kişiler, zaman zaman mesai saatleri içerisinde kazalar geçirebilmektedir. İşyerinde çalışma esnasında oluşan kazalar iş kazaları olarak tanımlanmaktadır. Son birkaç yıldır, işyerlerinde meydana gelen yaralanmalı ve ölümlü iş kazalarının önemi artmaktadır.

Günümüzde iş yeri kazaları durumunda kişiler çeşitli haklara sahip olmaktadır. Bunların önlenmesi için iş sağlığı ve güvenliği konusunda bilinçlendirme, denetleme, yaptırım uygulamalarına da devam edilmektedir. İş kazaları işçilerin başına fiziksel olarak gelebildiği gibi ruhsal olarak da gelebilmektedir. Kanunda her türlü bu kapsamdaki olay iş kazası olarak kabul edilmektedir. İş güvenliğinin alınmaması veya iş kazasının meydana gelmesi durumunda kişilerin tazminat alma hakkı doğmaktadır.

İş Kazasının Meydana Gelmesi

İş güvenliğinin alınmaması, dikkatsizlik, ihmalkarlık gibi durumlarda istenmeyen iş kazaları meydana gelebilmektedir. Birçok kişi iş kazası durumunda paniklemektedir. Özellikle ciddi yaralanmalı ve ölümlü iş kazalarında paniklemeler, sorunlar daha sık yaşanmaktadır. Bunlara karşı iş sağlığı ve güvenliği uzmanları bilinçlendirme çalışmalarına işyerlerinde devam etmektedir.

Bir kurumda iş kazası meydana geldiğinde öncelikli olarak kazanın muhakkak kayda alınması gerekmektedir. Bu durumda işçi ve işverenin iş kazalarında sahip olunan haklar konusunda bilinçli olması önemlidir. Kayıt altına alınan bu iş kazasının üç iş günü içerisinde SGK’ya da bildirilmesi gerekmektedir. İş kazası geçiren kişinin işyeri ile bir hizmet sözleşmesi bulunmuyorsa SGK’YA bildirme işini kendisi gerçekleştirmelidir.

İş Kazalarında Tazminat Davası Açma

İş kazalarında kişiler maddi ve manevi yönden mağdur olmaktadır. Bu durum göz önüne alınarak iş kazası geçiren kişinin maddi, manevi kayıpların önlenmesi için iş kazalarında tazminat davası açma hakkı tanınmaktadır. Bu davalar kişinin kendisi tarafından açılabileceği gibi fiziksel, ruhsal sağlığının yeterli olmadığı durumlarda yakınları tarafından da açılabilmektedir.

İş kazası durumunda açılacak olan dava dilekçesinde kişinin maddi ve manevi mağduriyetleri detaylandırılarak ifade edilmelidir. Aynı zamanda bu zararları belgeleyen evrak ve faturaların dava dilekçesiyle birlikte mahkemeye sunulması unutulmamalıdır. İş kazası davalarında avukat zorunluluğu olmamaktadır. Fakat daha etkili olması açısından kişiler avukat ile çalışmayı tercih edebilmektedir.

İş Kazalarında Tazminat Gerektiren Durumlar

Çalışan kişiler, işyerlerinde başlarına gelen kazalarda hangi durumlarda iş kazası tazminatı almaya hak kazanacağını merak etmektedir. Açılan her iş kazası davasında tazminat almak mümkün olmayabilmektedir. Bazı şartların yerine gelmesi durumunda işçinin tazminat almasına karar verilmektedir.

İşçinin geçirmiş olduğu iş kazasının öncelikle kanunda tanımlanan kaza tanımı içerisinde yer alması gerekmektedir. Aynı zamanda tazminat almaya hak kazanılması için işverenin kazada kusurlu olduğu tespit edilmelidir. İşçide meydana gelen fiziksel ve ruhsal yaralanmalar, kazanın ölümlü sonuçlanması gibi durumlar iş kazası davalarında tazminat almaya hak kazanma nedenleri arasında yer almaktadır. bu nedenle kişiler dava açarken bu noktalara dikkat etmelidir.

Yorum Yap

Email adresiniz paylaşılmacakyır. * Zorunlu alanlar